Manžel alkoholik

(Diskuze k tématu Konflikty mezi dětmi a rodiči)

Manžel alkoholik

Dobrý den,ráda bych se zeptala,jestli je alkoholismus dědičný.Jsem s manželem 25 let. Posledních asi pět let docela hodně pije,je agresivní a má i zdravotní potíže,léčit se nechce,nepřijde mu to jako problém.Všimla jsem si ale,že i naše 25 letá dcera toho taky docela dost vypije a ve spotřebě alkoholu má velkou výdrž,hodně pracuje a její práce je i psychicky náročná.Je možné,že by to mělo nějakou souvislost s tím,že pije manžel,její otec?Co s tím mám dělat?Mám jí to nějak naznačit?Děkuju za odpověď.

26.4.2010 09:13

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Manžel alkoholik / 26.4.2010 9:13

Dobrý den, nemusí to být přímo na úrovni DNA, ale pod dědičnost můžeme zařadit i např. způsoby řešení konfliktů, způsoby reagování na zátěžové situace, způsob, jak se staví člověk k problémům či k životu obecně. Vaše dcerka mohla zcela nenápadně (společným životem) od otce přebrat "tuto metodu" vyrovnávání se s napětím, stresem nebo nároky okolí. Pokud si to sama nepřizná a nebude s tím nic dělat, bude v tomto, pro ni běžném modelu, pokračovat. Jakmile si uvědomí, že to není zrovna v pořádku, že lze reagovat i jinak a jinými metodami, tak se přes tyto "dědičné" záležitosti lze dostat. Nemusí to být v žádném případě dané takto jednou pro vždy. Jestli ji na to upozorníte nebo ne, je na vás. Změnu však může udělat jen ona sama, tak se připravte i na to, že vás možná odmítne nebo s tím nebude souhlasit.

26.4.2010 16:53

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
Odpověd na Manžel alkoholik / 26.4.2010 9:13

Vážená paní,
na Váš dotaz zda je alkoholismus dědičný, lze jen těžko jednoznačně odpovědět. Tato otázka zajímá odborníky na celém světě již značnou dobu, protože přijít na jednoznačný výsledek by znamenal převrat v léčbě závislosti nejen na alkoholu. Lze však jednoznačně konstatovat, že "určité vlohy - predispozice" se dědí a tak do jisté míry nepřímo vytváří předpoklad, že potomek bude i v tomto směru "následovat" některého ze svých předků, i když toto, myslím tím nyní nadměrné pití u předka, v určitém období odsuzoval. Je možné konstatovat, že se jedná o určitou "dědičnost oklikou". Když potom někdo začne často a nadmíru pít (i když má do určité doby vysokou toleranci - hodně snese) je více ohrožen tím, že si tuto závislost vytvoří (propije se do ní) a to jak po stránce psychické tak i tělesné.
Léčbou závislostí, tedy i na alkoholu, se zabývám více jak 20 let. Z tohoto důvodu mohu zodpovědně prohlásit, že manžel by měl vyhledat odbornou pomoc, dříve než se "propije do debaklu", t. j. bude mít problémy ve všech oblastech normálního života (zdraví, rodina, práce, event. problémy se zákonem - např. jízda pod vlivem zbytkového alkoholu,...). Možná, že by "zatím" u něho stačila ambulantní léčba, nikdo se o tom nemusí dozvědět. K dceři toto: s ohledem na "vysokou toleranci" (zatím), ať se alespoň snaží držet toho, aby pila pro chuť, event. "lehkou euforii", v praxi, ne víc jak jednu třetinu, event. max. polovinu toho, co vypije nyní. Záleží také na tom, co pije (pivo, víno či destiláty a na jejich kvalitě). Rovněž snížit četnost popíjení.
Tolik alespoň ve stručnosti. Když tak, napište přímo na můj e-mail. S pozdravem Mgr. Bohdal

26.4.2010 17:06

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)