Dobrý den, mám téměř 5-letou dceru a téměř 2-letého syna, který je asi hyperaktivní, ale nyní se chci poradit co s dcerou: stále se vzteká, když není po jejím, neusále plače za každou blbost, např: napiju se jejího pití, nechce si obléct co jí nachystám, odmlouvá mě: manino jedna atd. Nevím zda je to jen přechodný věk, nebo se mám jít poradit k dětskému psychologovi. Pordte mi prosím, děkuji často jsem bezmocná, nechci na ni stále křičet, taky mě to mrzí!!!
5-letá dcera se vzteká
(Diskuze k tématu Konflikty mezi dětmi a rodiči)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Dobrý den. Chování dětí má vždy nějakou příčinu. Jedná-li se o vzdor, pláč nebo vztekání může to mít různé důvody. Dítě si tímto způsobem často říká o pozornost, které se mu někdy dostává nejvíce právě, když zlobí. Pokud se dítěti nevěnuje příliš pozornosti v době, když je hodné, volí tuto cestu, jak si maminku získat i za cenu, že je káráno. Pro dítě je i taková pozornost lepší než žádná. To je tedy jedna z možností. Druhým důvodem může být malá důslednost. Když po dcerce něco vyžadujete nebo naopak nechcete, aby něco dělala, důsledně ale zároveň laskavě trvejte na svém. Každé dítě zkouší, kam až může zajít a posunout hranice toho, co je mu dovoleno. Příčin ale může být více. Aby bylo možné je odhalit, je nutné podrobněji rozebrat rodinnou situaci, zvyky, výchovné postupy a podobně.
Určitě bych vám doporučila osobní návštěvu dětského psychologa, kde můžete vše podrobně prodiskutovat.
PhDr. Radka Kunová
psycholožka
Milá Blanko,
konzultací u psychoterapeuta určitě nic nezkazíte. Dobré je získat nadhled nad situací, a v těchto náročných situacích zachovávat klid, trpělivot a důslednost. Bude-li třeba, je vhodné hledat rodinného terapeuta, případně videotrenéra.
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobrý den,mám 14letou dceru,která se rozhodla žít s otcem.Háček je v tom že otec o ní nestojí,neustále sedí v restauraci a ona s ním.Jenže on jí to do očí neřekne,ale vymlouvá se že má malý byt,málo času,novou přítelkyni atd.Jenže dcera si stojí za svým a aby dosáhla svého,dělá nám doma naschvály,které jsou neúnosné.Je nějaká možnost jí tam dám na určitou dobu,aby viděla že o ní nemá zájem a že tatínek je jen alkoholik a lhář?Nikdy pro ní nic neudělal(ani alimenty nechce platit),vždy jí něco slíbí a stejně to nedodrží,ale dcera je jak slepá a hluchá.Moc děkuji za radu
svůj dotaz jste vložila i do http://rovena.info/psychologicka-poradna-online-rovena-psycholog.html - tam naleznete i odpověd pod nikem mamka.
Dobrý den,
chápu, že Vás vzdor Vaši dcery trápí. Každé dítě si utváří svou osobnost a k tomuto zákonitě patří i jejich vzdorování. Zkuste se na tyto nepříjemné situace podívat z tohoto úhlu....vytváří si svou osobnost. Potvrďte ji její právo na vztek, můžete ji i v těchto siutacích projevit svou lásku a vyčkat až to přejde. Potvrďte dceři, že na tyto pocity(vztek), které prožívá má právo. Je ale potřeba nastavit jasná pravidla a poté co vztek odezní trvat na požadavcích, které na ni byly kladeny.... byť byste ji v začátku pomohli v plnění úkolu. Hodně pomáhá objímání, můžete zkusit poté převést i její pozoronost. Děti mají být přijímány takové jaké jsou a měli bychom je mít rádi, takové jaké jsou (říká se tomu "bezpodmínečné přijetí"). Mají mít pocit, že jsou milovány a potom se s nimi dá pracovat a vést je. Bylo by nesprávné je trestat za jejich pocity, které pojevují vzdorem.Kdyby se Vám nedařilo, tak určitě vyhledejte dětského psychologa, který Vám podá více informací a pomůže vztah s dítětem nastavit.
Přeji hodně sil.