Dobrý den, můj přítel má strach z lidí. Jako malý byl šikanován a tyto špatné vzpomínky v něm zanechaly následky. Když jdeme po ulici, pořád se otáčí, jelikož čeká že ho někdo zezadu udeří. Nejraději se zdržuje u stěn jelikož ví, že nikoho nemá za zády. Když jsme spolu ve společnosti o více lidech (např. ples) tak je velice nejistý. Pořád se otáčí a je velice ostražitý. Mohli byste mi prosím poradit jak bych mu s tímto strachem mohla pomoci? Jak bychom ho mohli odstranit nebo zmírnit? Předem děkuji za odpověď.
Strach z lidí
(Diskuze k tématu Obavy ze zvládání nových situací)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Dobrý den,
můžete u pomoci tím, že mu doporučíte spolupráci s profesionálem.
Pokud má váš přítel takové potíže již od dětství, bylo by vhodné vyhledat psychoterapeutickou pomoc. Vy sama mu samozřejmě můžete být oporou při zvládání těchto situací, ale pouhé ujišťování, že se nemusí ničeho obávat, jeho problém nevyřeší. Jedná se pravděpodobně o dosud nezpracované trauma, které však je možné zvládnout vhodnou terapií.
Dobrý den, najděte příteli terapeuta, který mu pomůže vyrovnat se s traumatickou událostí v jeho dětství, aby ho tato událost přestala ovládat v jeho současném životě. Také mu terapeut může pomoci se sebevědomím a hlavně odstranit úzkost, kterou cítí. Je to terapie na delší dobu. Podpořte přítele, aby tam docházel. Najděte psychologa, psychoterapeuta. Terapie tyto obtíže zmírní a dokáže je i odstranit. Jistě je možné jíst léky proti úzkosti - anxiolityka, nebo antidepresiva. Napadá mě však, že by se tomu měl přítel postavit a se svými vnitřními traumaty a strachy se zkusit vyrovnat pomocí terapeuta. Musí to pro něj být velmi těžké žít v takovém strachu. Podpořte ho. Uvidíte, že pokud problém překoná, že se změní a ohromně mu to pomůže i v sebevědomí.
Přeji, aby se Vašemu příteli ulevilo.