Dobrý den,jsem podruhé těhotná -5.měsíc, první těhotenství bylo bezproblémové, pohodové, po psychické stránce skvělé, narodil se usměvavý pohodový klučina..u druhého je to katastrofa, od začátku jsem měla stavy deprese, propukala jsem bezdůvodně v každodenní hysterický pláč, stavy úzkosti, bezcennosti atd..naštěstí to bylo jen hormony a po třetím měsíci je to pryč, ale..máme s manželem po tomto období velkou krizi, minimálně jednou do týdne je u nás a to doslova "válka roseových" když to přijde jsem schopná házet vším co mi přijde pod ruku, křičím, jsem doslova hysterická - nikdy dřív jsem tohle nedělala :-( manžel je horká hlava, hádka je opravdu velmi zlá a já se po ní klepu a ještě celý den se z toho vždycky dostávám, občas mě bolí i břicho a následně mám deprese, že tím ubližuju miminku, ale nejde mi ovládnout své emoce a dusit je v sobě a nejde mi to ani řešit vklidu, tohle těhotenství je pro mě opravdu peklo..vím, že stres miminku neprospívá, ale opravdu to může mít až tak velký vliv na psychiku v jeho dospělosti jako schizofrenie atd?? - dočetla jsem se to v jedné diskuzi..jak moc ho můžou naše hádky a stres s manželem ovlivnit a ublížit mu, nebo myslíte že to žádný negativní vliv nemá? děkuji za odpověď, pěkný večer
Stres v těhotenství a negativní vliv na dítě
(Diskuze k tématu Partnerské problémy, rozvody)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
| Premium member |
Vnitřní lékařství
Praha
Počet příspěvků: 664
Dobrý den,
má to velmi negativní vliv na dítě. Vše vnímá a negativně prožívá také vaše první dítě, i když to třeba nepozorujete.Pocity viny ale nejsou k ničemu, jenom vše zhoršují. Doporučuji vám situaci urychleně řešit tím, že vyhledáte odbornou pomoc, nejlépe psychologa, rodinného terapeuta, manželskou poradnu apod. Situaci můžete ještě zachránit a negativní vliv na dítě minimalizovat. Promluvte si v klidu s manželem, nejlépe bude, když navštívíte psychologa společně.
Vážená, nebudu se příliš rozepisovat, ale reaguji především z důvodu, abych podpořil to co již píše MUDr. Marková, nic neodkládejte a opravdu co nejdříve vyhledejte odbornou pomoc, jak Vám radí.
S přáním, aby jste vše zvládli
Mgr. Bohdal - psychologický poradce, psychoterapeut
| Basic member |
Dobrý den,
myslím, že to vliv má, ale jaký a jestli se projeví a jestli to zjistíte a zdali na to či ono měly nebo neměly vliv hádek v těhotenství, to nikdy objektivně nezjistíte. Do prožívání člověka vstupuje spousta a spousta různých faktorů, které nás různě (ne)ovlivňují. Taky hodně záleží na tom, čemu přisuzujete význam...
Taky myslím, že by se dalo najít řešení, např. ve spolupráci s nějakým rodinným terapeutem. Ani to nemusíme nazývat terapie, jde o to, promluvit si společně s někým nezaujatým o tom, odkud vítr vane, že k takovým hádkám dochází a taky, zdali je to někdy jinak a čím to je. A to rozvíjet...
Přeju hodně štěstí a klidné těhotenství.
MV
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobrý den jsem 8 týdnů těhotná,moc jsem se na to těšila teď mám strach ,že o to přijdu ,před třemi dny se mi oběsil táta,kterého jsem měla strašně ráda ,doktor mi napsal diazepan,mě připadá,že nepomáhá celý den probrečím skouším vše možny,abych na to nemyslela,ale to nejde a za dva dny máme pohřeb,rodina manžel všichni mi pomáhají,ale to nejde,připaddám si sobecká kvůli tomu malému,já vím že čas to spraví,ale to bude ještě dlouho trvat a nevím jestli to zvládne to maly,co mám dělat.
Vážená paní, domnívám se, že v nelehké situaci do které jste se dostala by s největší pravděpodobností pomohla odborná pomoc psychologa-psychoterapeuta. Jistě v okolí bydliště je možné někoho takového vyhledat a požádat jej o pomoc formou vhodné psychoterapie.
Doporučuji jednat co nejrychleji, je to ve vašem zájmu i toho maličkého.
S pozdravem Mgr. Bohdal
| Premium member |
Počet příspěvků: 4
Dobrý den,
jste v těžké situaci a je jasné, že se necítíte dobře. Netrapte se kvůli miminku. Už v břiše se učí věci, které bude potřebovat, až se narodí (i to, jak pracovat s emocemi).
Když je Vám do pláče, plakejte, smutněte - když si to dovolíte, objeví se i chvilky úlevy a alespoň relativního klidu. A to je důležité. Do pohřbu budete muset vydržet, potom si dopřejte, kdykoliv to bude možné, něco příjemného. Obě věci se navzájem nevylučují - můžu smutnit kvůli ztrátě někoho blízkého a zároveň se můžu těšit z miminka, z přítomnosti milých lidí...... Když si budete vyčítat, že se necítíte dobře, přidáte si jen další starost - necítíte se dobře kvůli smrti tatínka a k tomu si ještě vyčítáte, že nedokážete být v pohodě - dva balvany. Dovolte si nepohodu, je to ve vaší situaci naprosto srozumitelné. Netrapte se tím, že se nedokážete ovládnout a nesmutnit - nejste robot.
Držte se, opatrujte sebe i miminko.
Danuše Jandourková
Vážená Niko,
stres v těhotenství má podle současných poznatků negativní vliv na plod, ovšem míra vlivu je jen velmi obtížně kvantifikovatelná. Nebezpečí, že by se u Vašeho dítěte po hádkách s manželem v budoucnosti projevila schizofrenie je podle mého názoru zcela minimální (pokud se schizofrenie nikdy nevyskytla ve Vaší či manželově rodině). Faktem je, že hádky a napjatá atmosféra v rodině mohou spíše ovlivnit Vašeho prvorozeného syna; neuvádíte sice kolik mu je let, ovšem už i malé děti takové situace vnímají.
Podle mého názoru byste si nejdříve měla s manželem v klidu pohovořit a vysvětlit mu (pokud to neví), že hádky a napjatá situace v rodině mají i na ještě nenarozené dítě negativní vliv a že by se tedy, pokud mu na Vás a dítěti opravdu záleží, měl pokusit změnit své chování a naopak Vás psychicky podpořit. Na psychologa byste se mohla obrátit v případě, že by rozhovor s manželem nevedl k nápravě.
Těhotná žena by ideálně neměla užívat žádné léky. Ovšem pokud trpíte opravdu závažnými depresemi, byla by zřejmě alternativou návštěva psychiatra; některá antidepresiva v těhotenství užívat lze. Ale považoval bych to za opravdu krajní alternativu; užívání psychofarmak v těhotenství zásadně nedoporučuji (tedy pokud se nejedná o nezbytnou nutnost v případě epileptiků či schizofreniků).
Vzhledem k datu Vašeho dotazu budete již v nejbližší budoucnosti rodit. Snad se po porodu vše upraví k normálu; pokud nikoliv, doporučoval bych Vám návštěvu manželské poradny. A pozor, většina psychofarmak proniká do mléka, takže je nevhodné užívat antidepresiva v období kojení.
návštěvník
Dobrý den,
sem v 17 týdnu těhotenství.
Mé první těhotenství bylo od počátku samý stres a dodnes si to vyčítám a i to druhé těhotenství není o nic lepší.
První 2 měsíce byly po psychické stránce v naprostém klidu,ale pak se začaly objevovat velké finanční problémy a i časté hádky s manželem,dokonce párkrát padlo i téma rozvodu a proto Vás prosím o radu,zda je pro miminko větší riziko těhotenství ve stresu a nebo užíváni antidepresiv během těhotenství.
13 měsíců před otěhotněním sem se léčila ambulantně na psychiatrii a užívala Sertralin 100 mg denně.Deprese se u mě objevili 7měsíců po prvním porodu,když sem přestala kojit.
Děkuji za radu
| Premium member |
Počet příspěvků: 4
Dobrý den,
nevíme, do jaké míry stres v těhotenství ovlivňuje plod. Jasné ale je, že "nebezpečnější" je chronický dlouhodobý stres.
Určitě by bylo na místě s manželem celou situaci řešit. Můžete se zkusit domluvit doma, někdy je ale lépe zajít třeba do manželské poradny, aby Vám s domlouváním se někdo pomohl. Neodkládala bych to. Osobně si myslím, že ještě více než stres v těhotenství Vaše děti bude ovlivňovat napětí, nepohoda a hádky po narození (u mladšího), starší je v té situaci už teď.
Antidepresiva bych volila až po dohodě s nějakým odborníkem. Psychiatr Vám pomůže zvážit přínosy a rizika takové léčby, její nutnost, postup po narození dítěte..... Zajděte za svým psychiatrem a poraďte se s ním.
Držím palce
Dana J.
návštěvník
Dobrý den,po 12letém manželství mnoha pokusech o uměl.oplod. a dvou potratech se mi konečně podařilo otěhotnět.Jsem v 15.týdnu a zjistila jsem,že se manžel schází s jinou.Nezapíral,říkal,že to ukončí,že nás nechce ztratit.Ale já jsem teď s nervy v kýblu.Nedostanu to z hlavy,nemám chuť na jídlo,zvracím a těh.nevolnost to není,mám depresivní stavy,špatně spím,během několika dnů jsem místo přibírání zhubla.Doktor v poradně to poznal a vyhrožuje hospitalizací.Snažím se zachovat chladnou hlavu,ale když jsem sama doma je to neúnosné.Už jsem zkolabovala v obchodě,manžel to ani neví,nechci aby měl pocit vydírání.Už jsem si koupila alespoň nutridrinky ať mám nějaký přísun kalorií.Mám strašný strach o miminko.Je mi 35,brali jsme to jako poslední pokus o dítě a vyšel.Kdyby se mu něco stalo,v životě bych to neodpustila sobě ani jemu.Moc to bolí,bojím se.
Vážená paní, domnívám se, že nelehkou situaci do které jste se dostala sama nezvládnete, je ve Vašem zájmu, ale i toho maličkého aby jste co nejdříve vyhledala odbornou pomoc psychologa-psychoterapeuta. Určitě v okolí bydliště je možné někoho takového vyhledat a požádat jej o pomoc formou vhodné psychoterapie. Z této bych však nevynechával ani manžela, který se dost významnou nměrou na stavu, ve kterém se nacházíte podílel. Nedomnívám se, že by se jednalo o vydírání, ale jestli opravdu chce i s Vámi vychovávat očekávaného potomka, tak by měl vědět o všem, tedy měl by být seznámen i se stavem, ve kterém se nacházíte. A právě on může značnou měrou napomoci, aby se situace zlepšila a zbytek těhotenství byl v tomto směru bezproblémový.
Doporučuji jednat co nejrychleji, je to ve vašem zájmu i toho maličkého.
S pozdravem Mgr. Bohdal
Dobrý den,
stres v těhotenství určitě neprospívá. Ještě horší však je, pokud nejíte kaloricky dostatečnou a pestrou stravu. Nutridrinky to patrně nespravíte, Vaše těhotenství vyžaduje nejen dostatek kalorií, ale i minerálů, stopových prvků a vitamínů.
Předpokládá se, že stres matky plodu škodí, i když nejsou přesně známy možné mechanismy; u podvýživy to však bezpečně prokázáno je.
Chápu Vaši situaci, ale pokud Vám na dítěti opravdu záleží, přestaňte řešit manžela, odjeďte na pár týdů třeba k příbuzným nebo přátelům a nechejte věcem volný průběh. Pokud Vašemu manželovi na vašem vztahu záleží, bude problém řešit. Pokud ne, jen těžko s tím lze něco dělat.