Stres v těhotenství a negativní vliv na dítě

(Diskuze k tématu Partnerské problémy, rozvody)

Stres v těhotenství a negativní vliv na dítě

Dobrý den,jsem podruhé těhotná -5.měsíc, první těhotenství bylo bezproblémové, pohodové, po psychické stránce skvělé, narodil se usměvavý pohodový klučina..u druhého je to katastrofa, od začátku jsem měla stavy deprese, propukala jsem bezdůvodně v každodenní hysterický pláč, stavy úzkosti, bezcennosti atd..naštěstí to bylo jen hormony a po třetím měsíci je to pryč, ale..máme s manželem po tomto období velkou krizi, minimálně jednou do týdne je u nás a to doslova "válka roseových" když to přijde jsem schopná házet vším co mi přijde pod ruku, křičím, jsem doslova hysterická - nikdy dřív jsem tohle nedělala :-( manžel je horká hlava, hádka je opravdu velmi zlá a já se po ní klepu a ještě celý den se z toho vždycky dostávám, občas mě bolí i břicho a následně mám deprese, že tím ubližuju miminku, ale nejde mi ovládnout své emoce a dusit je v sobě a nejde mi to ani řešit vklidu, tohle těhotenství je pro mě opravdu peklo..vím, že stres miminku neprospívá, ale opravdu to může mít až tak velký vliv na psychiku v jeho dospělosti jako schizofrenie atd?? - dočetla jsem se to v jedné diskuzi..jak moc ho můžou naše hádky a stres s manželem ovlivnit a ublížit mu, nebo myslíte že to žádný negativní vliv nemá? děkuji za odpověď, pěkný večer

20.12.2011 18:40

Probíhá odesílání formuláře

RE: Stres v těhotenství a negativní vliv na dítě

Dobrý den,
má to velmi negativní vliv na dítě. Vše vnímá a negativně prožívá také vaše první dítě, i když to třeba nepozorujete.Pocity viny ale nejsou k ničemu, jenom vše zhoršují. Doporučuji vám situaci urychleně řešit tím, že vyhledáte odbornou pomoc, nejlépe psychologa, rodinného terapeuta, manželskou poradnu apod. Situaci můžete ještě zachránit a negativní vliv na dítě minimalizovat. Promluvte si v klidu s manželem, nejlépe bude, když navštívíte psychologa společně.

20.12.2011 18:51

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Vážená, nebudu se příliš rozepisovat, ale reaguji především z důvodu, abych podpořil to co již píše MUDr. Marková, nic neodkládejte a opravdu co nejdříve vyhledejte odbornou pomoc, jak Vám radí.
S přáním, aby jste vše zvládli
Mgr. Bohdal - psychologický poradce, psychoterapeut

20.12.2011 20:58

Dobrý den,
myslím, že to vliv má, ale jaký a jestli se projeví a jestli to zjistíte a zdali na to či ono měly nebo neměly vliv hádek v těhotenství, to nikdy objektivně nezjistíte. Do prožívání člověka vstupuje spousta a spousta různých faktorů, které nás různě (ne)ovlivňují. Taky hodně záleží na tom, čemu přisuzujete význam...
Taky myslím, že by se dalo najít řešení, např. ve spolupráci s nějakým rodinným terapeutem. Ani to nemusíme nazývat terapie, jde o to, promluvit si společně s někým nezaujatým o tom, odkud vítr vane, že k takovým hádkám dochází a taky, zdali je to někdy jinak a čím to je. A to rozvíjet...
Přeju hodně štěstí a klidné těhotenství.
MV

21.12.2011 08:48

Dobrý den jsem 8 týdnů těhotná,moc jsem se na to těšila teď mám strach ,že o to přijdu ,před třemi dny se mi oběsil táta,kterého jsem měla strašně ráda ,doktor mi napsal diazepan,mě připadá,že nepomáhá celý den probrečím skouším vše možny,abych na to nemyslela,ale to nejde a za dva dny máme pohřeb,rodina manžel všichni mi pomáhají,ale to nejde,připaddám si sobecká kvůli tomu malému,já vím že čas to spraví,ale to bude ještě dlouho trvat a nevím jestli to zvládne to maly,co mám dělat.

27.1.2012 13:39

Vážená paní, domnívám se, že v nelehké situaci do které jste se dostala by s největší pravděpodobností pomohla odborná pomoc psychologa-psychoterapeuta. Jistě v okolí bydliště je možné někoho takového vyhledat a požádat jej o pomoc formou vhodné psychoterapie.
Doporučuji jednat co nejrychleji, je to ve vašem zájmu i toho maličkého.
S pozdravem Mgr. Bohdal

27.1.2012 13:48

Dobrý den,
jste v těžké situaci a je jasné, že se necítíte dobře. Netrapte se kvůli miminku. Už v břiše se učí věci, které bude potřebovat, až se narodí (i to, jak pracovat s emocemi).
Když je Vám do pláče, plakejte, smutněte - když si to dovolíte, objeví se i chvilky úlevy a alespoň relativního klidu. A to je důležité. Do pohřbu budete muset vydržet, potom si dopřejte, kdykoliv to bude možné, něco příjemného. Obě věci se navzájem nevylučují - můžu smutnit kvůli ztrátě někoho blízkého a zároveň se můžu těšit z miminka, z přítomnosti milých lidí...... Když si budete vyčítat, že se necítíte dobře, přidáte si jen další starost - necítíte se dobře kvůli smrti tatínka a k tomu si ještě vyčítáte, že nedokážete být v pohodě - dva balvany. Dovolte si nepohodu, je to ve vaší situaci naprosto srozumitelné. Netrapte se tím, že se nedokážete ovládnout a nesmutnit - nejste robot.
Držte se, opatrujte sebe i miminko.
Danuše Jandourková

30.1.2012 17:48

Vážená Niko,
stres v těhotenství má podle současných poznatků negativní vliv na plod, ovšem míra vlivu je jen velmi obtížně kvantifikovatelná. Nebezpečí, že by se u Vašeho dítěte po hádkách s manželem v budoucnosti projevila schizofrenie je podle mého názoru zcela minimální (pokud se schizofrenie nikdy nevyskytla ve Vaší či manželově rodině). Faktem je, že hádky a napjatá atmosféra v rodině mohou spíše ovlivnit Vašeho prvorozeného syna; neuvádíte sice kolik mu je let, ovšem už i malé děti takové situace vnímají.
Podle mého názoru byste si nejdříve měla s manželem v klidu pohovořit a vysvětlit mu (pokud to neví), že hádky a napjatá situace v rodině mají i na ještě nenarozené dítě negativní vliv a že by se tedy, pokud mu na Vás a dítěti opravdu záleží, měl pokusit změnit své chování a naopak Vás psychicky podpořit. Na psychologa byste se mohla obrátit v případě, že by rozhovor s manželem nevedl k nápravě.
Těhotná žena by ideálně neměla užívat žádné léky. Ovšem pokud trpíte opravdu závažnými depresemi, byla by zřejmě alternativou návštěva psychiatra; některá antidepresiva v těhotenství užívat lze. Ale považoval bych to za opravdu krajní alternativu; užívání psychofarmak v těhotenství zásadně nedoporučuji (tedy pokud se nejedná o nezbytnou nutnost v případě epileptiků či schizofreniků).
Vzhledem k datu Vašeho dotazu budete již v nejbližší budoucnosti rodit. Snad se po porodu vše upraví k normálu; pokud nikoliv, doporučoval bych Vám návštěvu manželské poradny. A pozor, většina psychofarmak proniká do mléka, takže je nevhodné užívat antidepresiva v období kojení.

21.3.2012 11:41

Dobrý den,
sem v 17 týdnu těhotenství.
Mé první těhotenství bylo od počátku samý stres a dodnes si to vyčítám a i to druhé těhotenství není o nic lepší.
První 2 měsíce byly po psychické stránce v naprostém klidu,ale pak se začaly objevovat velké finanční problémy a i časté hádky s manželem,dokonce párkrát padlo i téma rozvodu a proto Vás prosím o radu,zda je pro miminko větší riziko těhotenství ve stresu a nebo užíváni antidepresiv během těhotenství.
13 měsíců před otěhotněním sem se léčila ambulantně na psychiatrii a užívala Sertralin 100 mg denně.Deprese se u mě objevili 7měsíců po prvním porodu,když sem přestala kojit.
Děkuji za radu

22.4.2012 17:01

Dobrý den,
nevíme, do jaké míry stres v těhotenství ovlivňuje plod. Jasné ale je, že "nebezpečnější" je chronický dlouhodobý stres.
Určitě by bylo na místě s manželem celou situaci řešit. Můžete se zkusit domluvit doma, někdy je ale lépe zajít třeba do manželské poradny, aby Vám s domlouváním se někdo pomohl. Neodkládala bych to. Osobně si myslím, že ještě více než stres v těhotenství Vaše děti bude ovlivňovat napětí, nepohoda a hádky po narození (u mladšího), starší je v té situaci už teď.
Antidepresiva bych volila až po dohodě s nějakým odborníkem. Psychiatr Vám pomůže zvážit přínosy a rizika takové léčby, její nutnost, postup po narození dítěte..... Zajděte za svým psychiatrem a poraďte se s ním.
Držím palce
Dana J.

23.4.2012 12:15

Dobrý den,po 12letém manželství mnoha pokusech o uměl.oplod. a dvou potratech se mi konečně podařilo otěhotnět.Jsem v 15.týdnu a zjistila jsem,že se manžel schází s jinou.Nezapíral,říkal,že to ukončí,že nás nechce ztratit.Ale já jsem teď s nervy v kýblu.Nedostanu to z hlavy,nemám chuť na jídlo,zvracím a těh.nevolnost to není,mám depresivní stavy,špatně spím,během několika dnů jsem místo přibírání zhubla.Doktor v poradně to poznal a vyhrožuje hospitalizací.Snažím se zachovat chladnou hlavu,ale když jsem sama doma je to neúnosné.Už jsem zkolabovala v obchodě,manžel to ani neví,nechci aby měl pocit vydírání.Už jsem si koupila alespoň nutridrinky ať mám nějaký přísun kalorií.Mám strašný strach o miminko.Je mi 35,brali jsme to jako poslední pokus o dítě a vyšel.Kdyby se mu něco stalo,v životě bych to neodpustila sobě ani jemu.Moc to bolí,bojím se.

26.4.2012 08:33

Vážená paní, domnívám se, že nelehkou situaci do které jste se dostala sama nezvládnete, je ve Vašem zájmu, ale i toho maličkého aby jste co nejdříve vyhledala odbornou pomoc psychologa-psychoterapeuta. Určitě v okolí bydliště je možné někoho takového vyhledat a požádat jej o pomoc formou vhodné psychoterapie. Z této bych však nevynechával ani manžela, který se dost významnou nměrou na stavu, ve kterém se nacházíte podílel. Nedomnívám se, že by se jednalo o vydírání, ale jestli opravdu chce i s Vámi vychovávat očekávaného potomka, tak by měl vědět o všem, tedy měl by být seznámen i se stavem, ve kterém se nacházíte. A právě on může značnou měrou napomoci, aby se situace zlepšila a zbytek těhotenství byl v tomto směru bezproblémový.
Doporučuji jednat co nejrychleji, je to ve vašem zájmu i toho maličkého.
S pozdravem Mgr. Bohdal

26.4.2012 11:06

Dobrý den,
stres v těhotenství určitě neprospívá. Ještě horší však je, pokud nejíte kaloricky dostatečnou a pestrou stravu. Nutridrinky to patrně nespravíte, Vaše těhotenství vyžaduje nejen dostatek kalorií, ale i minerálů, stopových prvků a vitamínů.
Předpokládá se, že stres matky plodu škodí, i když nejsou přesně známy možné mechanismy; u podvýživy to však bezpečně prokázáno je.
Chápu Vaši situaci, ale pokud Vám na dítěti opravdu záleží, přestaňte řešit manžela, odjeďte na pár týdů třeba k příbuzným nebo přátelům a nechejte věcem volný průběh. Pokud Vašemu manželovi na vašem vztahu záleží, bude problém řešit. Pokud ne, jen těžko s tím lze něco dělat.

27.4.2012 17:21