Stres dítěte z jídla ve školce

(Diskuze k tématu Problémy s výchovou dětí)

Stres dítěte z jídla ve školce

Dobrý den,

žádám Vás o radu v problematice dítě a školka.
Můj syn (3roky) začal bez problémů chodit do školky. Najednou ale nastal zvrat a začal nám před školkou a i ráno doma plakat, že do školky nechce. Nechápali jsme to, protože vždycky přišel ze všeho, co ve školce dělali hrozně nadšený. Na to se mi svěřil, že ve školce musel papat chlebík s travičkou (zřejmě pažitkou) a že se mu z toho zvedal žaludek.
Zprvu jsme mu řekli, že když mu něco nechutná, že to papat určitě nemusí, že to klidně řekneme paní učitelce. Ale i když jsme jí to řekli, tak to nepomohlo. Vystupňovalo se to tak, že když ve školce má přijít svačinka či oběd, tak už prý pláče, aniž by viděl, co bude, že to papat nechce. I když mu jídlo nakonec chutnalo nebo ho papat teď už nemusel, druhý den je to na novo.
Mluvili jsme i s učitelkama ve školce a oni nám řekli, že když bude mít náš syn s jídlem problém, že mu máme říct, ať to vyřeší s nimi. Jenže bohužel nic nezabírá. Každý den pláče, ať řekneme paní učitelce, aby mu dala k svačince např. houstičku a ne tu pomazánku s tou travičkou. Už nevím, co dál. Teď mají sice přijít prázdniny, ale já bych byla nerada, kdyby se toto po nich opět opakovalo. Je dost malý a hlavně poměrně citlivý a navíc si už teď začíná ztěžovat při cestě do školky na bolesti bříška.
Myslím si, že byla vůbec chyba paní učitelky, že ho kdy nutila něco sníst, ale s tím už teď nic neudělám.
Prosím poraďtte mi, co by bylo nejlépe udělat!

Děkuji

23.6.2009 11:43

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Stres dítěte z jídla ve školce / 23.6.2009 11:43

Naučit syna dětskou relaxaci v souvislosti s napětím ve školce může být užitečné, dále doporučuji vyhledat šikovného kineziologa.
Přeji vše dobré.

23.6.2009 14:39

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Milá Anno,

Bolesti bříška u vašeho syna jsou s největší pravděpodobností psychosomatického původu. Nezmiňujete se, jak dlouho už tyto potíže přetrvávají a jak vlastně tedy probíhá nyní stravování ve školce. Určitě bych doporučila nenutit dítě do jídla a požádat o to i paní učitelky. Většinou se jedná o přechodné záležitosti a dítě pokud má hlad a bude vidět, že ostatní děti jí řekne si později samo. Rozhodně nemějte starost, protože děti nikdy nezajdou tak daleko s odmítáním jídla, aby strádaly. Je však možné, že problém může být ještě v něčem jiném, ale projeví se právě bolením bříška a nechutenstvím. Píšete, že váš syn je citlivý. Jsou mu teprve tři roky a je možné, že některé činnosti jsou na něj ještě náročné a příliš ho stresují. Příčin tedy může být více. Také je možné, že po prázdninách, když trochu vyzraje a od školky si „odpočine“ bude po problémech. Děti v tomto věku se hodně mění. Pokud by však vaše problémy neustávaly, zkuste se poradit s dětským psychologem na osobní návštěvě. Tam bude možnost celou situaci podrobně prodiskutovat a bude větší šance odhalit skutečné příčiny a podle toho se také zařídit.
PhDr. Kunová Radka

25.6.2009 17:53

Dobrý den, máme taky problém se školkou, malá má 3 a půl a strašně se do školky těšila. Prvních 14 dní bylo v pohodě, a pak nastal zvrat. Do školky se pořád těší, ale začala mít problémy s jídlem, nejdříve plakala, že to jíst nechce, pak se začala nadavovat, a teď se ji stává, že se pozvrací, aniž jídlo ochutná, ale pak to teda sní. Vůbec tomu nerozumím, doma jí bez problémů a musím říct, že není v jídle vybíravá. Když se jí ptám, co se jí ve školece nelíbí, nebo jestli jí někdo ubližuje, vždy mi odpoví, že je všechno v pohodě. Může to být nějaký stres, nevím jestli s ní mám zajít k odborníkovi, nebo počkat, jestli ji to přejde. Máte někdo prosím podbnou zkušenost nebo nějakou radu dekuji

3.11.2009 20:07