Zhoršení chování a prospěchu 14-leté dcery

(Diskuze k tématu Problémy s výchovou dětí)

Zhoršení chování a prospěchu 14-leté dcery

Dobrý den, mám 14letou dceru která v posledních třech měsících změnila své chování a nevím si rady s tím co začala předvádět.Do konce sedmého ročníku bylo vše v naprostém pořádku slušné chování vyznamenání ale s nástupem do osmé třídy se vše začalo vše měnit k horšímu.Nosí špatné známky čtyřky pětky mám podezření že kouří už jsem zaslechl od učitelů že je tam podezření i na alkohol ale to se zatím neprokázalo.Několikrát jsem se s ní snažil promluvit bez jakého koliv násilí ale k ničemu to nevede.Řekla nám že jsme ji zkazili život a je ji jedno co bude dělat za školu.Už i nepřišla domů a zůstala u kamarádky,manželka ji přemlouvala ať jde domů.Řekla nám že je všude lip jen ne doma.Přitom ji doma nic nechybí není u nás žádné násilí jen ji zakazujeme věci které k jejímu věku nelze dělat.Jsem přesvědčený že v tom mají prsty kamarádky ale když ony mají pravdu a my ne.Tak se chci zeptat jestli mi může někdo poradit, protože nevím jak dál a strašně nás to se ženou bolí když vidíme kam se řítí. Děkuji

15.12.2009 20:14

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Zhoršení chování a prospěchu 14-leté dcery / 15.12.2009 20:14

Na chování čtrnáctileté dívky může mít vliv spousta aspektů. Je to citlivé období, kdy jsou mladí lidé velmi kritičtí především ke svým rodičům a obecně i k dalším autoritám a velký význam mají vrstevníci. Doporučila bych vám návštěvu některé z rodinných poraden, kde s vámi psycholog celou situaci důkladně probere a můžete společně nalézt skutečnou příčinu změny chování. Teprve potom je možné zaujmout nějaké stanovisko a hledat vhodná řešení. Chování vaší dcery může mít nerůznější příčiny a s těmi je třeba pracovat primárně. Řešit pouze následky nestačí. Jedinou obecnou radou, kterou bych vám mohla dát je, abyste se snažili své dceři hodně naslouchat, nezlehčovat žádné z jejích trápení, ale zároveň být ve svých rozhodnutích pevní pokud budete něco vyžadovat o čem víte, že je to pro její prospěch, přestože se jí to nemusí vždy zamlouvat. To znamená, že byste se mohli pokusit domluvit se společně na nějakých základních pravidlech, které budou doma platit, najít vhodný kompromis, ale s toho pak již neslevit.

Přeji vám hodně štěstí.
PhDr. Radomíra Kunová, ViaFit.cz

17.12.2009 20:29

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
RE: Zhoršení chování a prospěchu 14-leté dcery

Dobrý den,
měla jsem podobné problémy jako tady čtu s vlastním hochem. Dobrou radu pro vás nemám, ale možná by vám mohlo pomoci titi: www.najdute.cz Je to idealni vec, jak mit možnost alespon vklidu spat...

16.12.2011 19:13

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)