Dobrý den, mám problém s častým nucením na močení, ale všechna vyšetření na urologii vyšla v pořádku, žádný zdravotní problém nebyl zjištěn. Přesto musím co půl hodiny na záchod. Trvá to již druhý rok a je to hodně omezující. Napadlo mě, když potíže nemají zdravotní důvod, tak jestli by nemohly mít nějakou jinou příčinu. Před dvěma lety jsem totiž prodělala ošklivý rozchod s partnerem, měnila jsem bydliště i zaměstnání. Nebyla to příjemná kapitola v životě. Myslíte, že zde by mohly pramenit moje potíže? Děkuji. Magda
Časté nucení na močení
(Diskuze k tématu Psychosomatické potíže)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
![]() | Premium member |
Počet příspěvků: 1
Vážená slečno,
Ve Vašem případě se může jednat o takzvaný "spasmus močového měchýře" tzn. "stažení močového měchýře" ke kterému dochází poměrně často po nějákém psychickém šoku mezi subjektem a Vám blízkému člověku, opačného pohlaví (nikoliv však partnera, neboť v takovém případě dochází spíše ke zdravotním komplikacím v gynekologické oblasti). Ve Vašem případě se to může týkat otce, strýce, dědečka, bratra apod. zkrátka blízkého člověka, ovšem nikoliv s Vámi v relaci "milenecké". U nás tyto problémy většinou řešíme ušní akupunkturou spolu za pomoci homeopatik. Výsledky takové léčby bývají maximálně úspěšné. Nicméně i konvenční odborný lékař (například urolog) by Vám mohl pomoci, když by jste mu sdělila tuto diagnózu (většinou se předepisují nějáké léky na zklidnění psychiky a takzvaná "spasmolytika" uvolňující léky na hladké svalstvo. S přáním rychlého uzdravení,
MUDr. B. Hanuš
Vážená Magdo,jsou-li opravdu všechna somatická vyšetření negativní, tak lze s největší pravděpodobností předpokládat, že se jedná o psychosomatický problém. Rovněž s největší pravděpodobností nelze vyloučit, že jeho původ je opravdu v událostech, které ve Vašem životě proběhly.Velmi často se stává, že přílišná psychická zátěž se projeví somatickým onemocněním či jinými tělesnými potížemi. Mohu-li poradit, obraťte se s žádostí o pomoc na psychologa, protože situaci lze poměrně s velkým zdarem řešit a potíží se zbavit. Přeji hezký den Mgr. Bohdal
návštěvník
Počet příspěvků: 2
Hezký den, moc děkuji za Vaše reakce. Nečekala jsem tak rychlé odpovědi. Ještě jednou děkuji.
K odpovědi dr Bohdala: o mém problému uroložka ví, léky jsem dostala, ale efekt se nedostavil, proto hledám možnou pomoc jinde. Při čtení Vaší odpovědi, že se spasmus močového měchýře objevuje při nějakém konfliktu či problému s blízkou osobou, ne ale v mileneckém vztahu jsem si něco uvědomila. Díky rozchodu s partnerem jsem se musela přestěhovat zpět k rodičům, neměla jsem kam jinam rychle jít a byť je mám ráda, oni mě taky, soužití není ideální, nejsem s tím spokojená, připadám si trochu zase jak malá holka a hrozně se upínám k okamžiku, kdy si budu moct finančně dovolit se zase s bydlením osamostatnit. Nejde tedy vyloženě o konflikt, ale o situaci, se kterou nejsem spokojená a je přímo spojená s rodiči. Třeba to je ten důvod.
Každopádně děkuji. Už jen ujištění, že taková věc existuje a dá se různě řešit, přináší úlevu. V ordinaci urologie jsem si už připadala jako hypochondr, který si něco vymýšlí a obtěžuje.
Hezký den, Magda
Dobrý den Magdo, je možné že Váš problém souvisí se vztahy, rodinou. Může naznačovat nějaký vnitřní tlak a možná právě v systému vaší rodiny, situaci v níž nyní jste. Mohu Vám doporučit se podívat na Váš systém v rodinných konstelacích. S pozdravem Jan Pešička
Dobrý den, Magdo, pokud byla všechna somatická vyšetření negativní, je opravdu možné že se jedná o potíže, které jsou propojeny s vaší psychikou. Neváhejte a zkuste vyhledat psychologickou pomoc. Může vám to pomoci lépe se zorientovat se v tom , co prožíváte a posunout vás k nějakému řešení vaší situace. Také bych vám doporučila, více si všímat, v jakých situacích máte časté nucení k močení. Stává se vám to více doma? Nebo v zaměstnání?. Jsou nějaké dny kdy nemusíte chodit tak často, kdy je to v pohodě? Jako doplněk k psychoterapii bych doporučila vyhledat nějakého lékaře ve blízkosti vašeho bydliště, který se zabývá celostní medicínou.... Přeji vám brzké uzdravení. S pozdravem Hana Formánková
návštěvník
prosííím poradte já furt chodím na zachod hlavne když jdu spát snažím se myslet na neco jinyho když spíme než na močení ale proste musím jít na zachod a stejnak vymočím pár kapek to je vse prosiim poradte chodím jeste na zakladku a pisu to a je jedenáct hodin neusnu vubec a vím ze kdybych to delala i kdybych chodila do skoly tak budu nevyspana prosiim poradte :(( premyslel jsem ze pujdu k psychologovi a ze mi pomuze ale cekám na radu od vás
No, nejdříve bych na Vašem místě zašel k urologovi
Za TH tým: MUDr. Ondřej Trojan; www.thklinika.cz
návštěvník
no ale zajmavé je ze no tedka možná se mi budete smát ale já když spím s mámou tak na to nák nemyslím a když spím s brachou tak furt proste aji kdybych spala sama tak proste to nejde ... a moje mama semnou moc spávat nechce tak nevím ale k urologovi určite pujdeme uuvidíme co nám rekne