Dobrý den, mám přítele, který trpí lehčí ale dlouhodobější depresí už přes půl roku kvůli problémům v práci a špatné finanční situaci. Je neustále napružený, bouchá do věcí, na nic jiného nemyslí nedokáže se vůbec uvolnit a nevěnuje mi pozornost. Poradit si nenechá, práci měnit nechce prtože věří, že to jednou prolomí. Zatím to je ale pořád horší, už nemá ani na nájem a jídlo. Moc mě to trápí, protože to prožívám s ním. Má spoustu knih o tzv. pozitivním myšlení, ale nic nepomáhá. Co se dá dělat?
Dlouhodobé zoufalství partnera
(Diskuze k tématu Špatné zvládání stresu, deprese)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Vážená, vždy se dá něco dělat. Možná(?) by napomohla určitá změna životního režimu, např. vhodnými výlety do okolí (pěšky, na kole,...), to s ohledem na finanční situaci kterou popisujete, především do míst, která má rád, ke kterým jej poutají hezké vzpomínky, návštěva přátel - kamarádů (hlavně těch, kteří by jej případně byli ochotni vyslechnout a snad i poskytli svůj názor - radu), kulturní akce a pod., prostě něco, co by alespoň na nějakou chvíli změnilo tok jeho myšlenek, odpoutalo od problematické reality "všedního dne". V žádném případě nevyčítat, snažit se podpořit. Nevím, jak je přítel časově vytížen, ale možná by mohlo pomoci, když by si našel ještě nějakou pracovní aktivitu, která by přinesla jednak nějaké finanční přilepšení, ale hlavně "zaplnila" čas, který nyní tráví přemýšlením o problémech a možná i "nastartovala" jiným směrem, co se týče profesního uplatnnění.
Samozřejmě je zde také možnost vyhledat odbornou pomoc (psycholog, psychologický poradce a pod.). Nebyla by to žádná hanba nebo něco degradujícího. Když zlobí něco na autě, tak také s ním většinou jedeme do autodílny, když nejsme sami odborníci, a jedeme raději dřív, než se z malého problému stane velký.
Těžko se konkrétněji radí takto "nadálku", bez znalosti povahy, profesního zaměření přítele, co vlastně dělá, jaké postavení ve firmě zaujímá,...
Proto by bylo opravdu nejvhodnější se obrátit na odborníka, který vše tyto informace může získat a podle toho cíleně směrovat pomoc.
S přáním, aby se vše podařilo co nejdříve zdárně vyřešit Mgr.Bohdal