Dobrý den,
nevím, kde mám začít nejdříve.. Můj problém trvá asi dva roky, trpím depresí a to i v případě, že bych měla mít radost.Nálady se mi mění, jak chtějí, nezávisle na okolí. Už vážně nevím, co s tím, někdy mám chuť se vším praštit a žít úplně od začátku a hlavně jinak. Nic mě nebaví, nejradši bych jen seděla celé dny doma. Přítel už se mnou také nemůže vydržet, neboť náš sexuální život je naprosto v troskách. K tomu se ještě přidala nespavost, takže vypadám jako troska.V posteli se mi pořád honí něco hlavou, problémy, strach ze zkoušek (který je neopodstatněný, protože vše umím) a pak se mi roztluče srdce a špatně se mi dýchá. Nemám se ani komu svěřit, rodiče si myslí, jak jsem skvělá a jak je vše v pořádku a já je nechci zklamat. Párkrát už jsem přemýšlela, že se zabiju, ale pokaždé mě přemohla lítost, nad těmi, kteří by s tím museli žít. A k tomu začínám být ještě hrozně puntičkářská, rozčilujeme mě, když některé předměty leží, kde nemají a když náhodou přijdu někam na návštěvu, kde není uklizeno, tak se cítím nesvá, asi jsem se zbláznila... Ráda bych zašla k psychologovi, ale na soukromého nemám finance a u těch hrazených je prý nutné mít doporučení od doktora, což v mém případě nejde, rodiče by se to ihned dověděli. Děkuji za rady
Deprese, nespavost, sebevražedné myšlenky
(Diskuze k tématu Špatné zvládání stresu, deprese)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Vážená slečno,opakovaně jsem si přečetl Váš dotaz a bodu na něj reagovat následovně:
- musím konstatovat, že Váš stav je "na hraně", mám obavu, že další prohloubení a pokračování může navodit nevratné důsledky, jednak co se týče psychiky, ale i somatiky
- přetvařování či skrývání problémů před rodiči k ničemu nevede, je jen otázka času, kdy sami poznají, že je někde nějaký problém
- neváhejte, neodkládejte návštěvu odborníka - psychologa, psychoterapeuta, podle mého názoru není nutné dopourčení od lékaře
-jste mladá, možné, že se v toto období rozhoduje o kvalitě Vašeho dalšího života, proto ještě jednou na Vás apeluji, neodkládejte řešení Vašich problémů, sama to nezvládnete!!!!!!!
- nejste jediná s těmito problémy, stav se dá řešit a pomoc nejbližších se nedá ocenit, nejhorší je, když na ně zůstanete "sama".
Asi jsem Vás příliš nepotěšil, ale taková je dle mého názoru situace. S pozdravem Mgr. Bohdal
Dobrý den,
jestli chcete něco na svém aktuálním stavu změnit a myslíte-li, že by Vám s tím mohl pomoci psycholog, můžete se u mně objednat i bez doporučení lékaře. Potřebujete pro to jen kartičku pojištěnce. Objednat se můžete na e-mailu dlabal.martin@seznam.cz
Pracuji na Bulovce, pav. 15 a pracovní dobu mám od 8:00 do 15:00.
Přeji příjemný den. Martin Dlabal
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Právě jsem se objednávala na konzultaci k psychologovi (státní).Řekli mi,že je možná jednorázová konzultace i bez doporučení a pak se na dalším postupu už domluvíme. Držím palce.
Daniela
návštěvník
Dobrý den,
můj bratr se už dvakrát pokusil o sebevraždu. Bude mu 21, a nevíme proč. Má měnící se nálady. Například týden funguje naprosto v pořádku, bez problému, je na všechny hodny, komunikativní atd. Ale pak se v něm najednou něco změní a je to někdo úplně jiný. Křičí po všech, je mu všechno jedno. Mamka s ním byla i u psychiatra, ale ten mu předepsal jen prášky na uklidnění. A za dva týdny má jít na kontrolu. Čekala bych, že se mu budou více věnovat. Když už to bylo podruhé za poslední dva měsíce co si chtěl vzít život. Neustále o tom mluvil, že pro něj nemá smysl žít, když bydlí sám. Od malička byl zvyklý být v kolektivu lidí. Ale o prázdninách se přestěhoval do vlastního, kde podle jeho slov je to nesnesitelné. Nemůže tam vydržet a proto to udělal. Mohli byste mi prosím poradit, co je pro něj nejlepší? Děkuji
Vážená,
příčin, které přivodily současný stav Vašeho bratra může být celá řada. Aby se je podařiloo ustanovit a následně na ně reagovat a tím i řešit situaci bratra, tak to bude vyžadovat kvalitní, dlouhodobou psychoterapeutickou péči, těžko nyní říci, zda hospitalizací v odborném zařízení, či bude dostačující ambulantní, event. kombinace obojího.
V každém případě vyhledejte kvalifikovanou odbornou pomoc, t. j. nejlépe klinického psychologa v místě bydliště a po poradě s ním a jeho event. vyšetřením bratra, zvolte další vhodný postup.
Do té doby by bylo vhodné, aby bratr opět bydlel společně s někým dalším, který by "zatím" na něho dohlédl.
Řešení příliš dlouho neodkládejte. S pozdravem Mgr. Bohdal
návštěvník
Dobrý den,
asi tak už 2 možná skoro 3 roky mám divné náladové stavy. Problém je že moje stavy jsou čím dál tím horší, už málokdy mám pocit že jsem štastná, skoro pořád si říkám jak mě nic v životě nebaví a nevím co dělat, říkám si že pro mě nemá život smysl, obykle mám všech lidí po krk! nemám chuť nikoho zdravit a s nikým se bavit, obvykle ani nikomu na nic neodpovídám, a to obzvlášt v rodině. Také trpím nespavostí, několikrát za noc se budím a mám noční můry. Pořád se mi chce brečet, není den kdybych nebrečela, ani nemusim mít konkrétní důvod, každý den si říkám že by bylo lepší to skončit, několikrát jsem se o to už pokusila, pořád si v hlavě říkám jak jsem ztracená a že jsem na všechno sama a nikdo mi s tím nepomůže!nevím přesně co může být příčinou mých problému, ale v 16 letech jsem měla mozkovou příhodu, nějaký čas po tom jsem strávila v nemocnici s psychyckými problémy, od té mé příhody mám pořád jen hrozný strach. Rodina o ničem neví, myslím že by si to ani nepřipustili kdybych jim o tom řekla, a kamarádi mě vždycky jen odbyli. Ráda bych věděla jestli mám navštívit odborného lékaře nebo jestli jsou moje stavy běžné a časem je zvládnu překonat sama?mnohokrát Vám předem děkuji za radu!
Vážená, k vašemu dotazu budu odpovídat od konce, t. j. od pasáže, zda máte jít za odborníkem? Ano a to co nejdříve, dle mého názoru by bylo nejlépe prvořadě navštívit psychiatra, který by pomocí medikace "stabilizoval" stav a následně by bylo vhodné se obrátit na kvalitního psychologa - psychoterapeuta, se kterým by jste své problémy řešila systematicky a dlouhodobě. Tak jak uvedené problémy postupně narůstaly, tak je bude nutné postupně, systematicky odbourávat, učit se je zvládat,... Je to sice dlouhodobý proces, ale jen tak, dle mého názoru, lze dosáhnout stabilního zlepšení až normálu.
Sice neuvádíte svůj věk, ale odhaduji něco přes 20 a jistě chcete prožít plnohodnotný život. A aby jste toho dosáhla, tak musíte jednat neodkladně a razantně. Nechce se mi věřit, že by se nenašel nikdo z vašeho okolí, komu by jste nemohla důvěřovat, komu se lze svěřit. Bylo by vhodné mít vedle sebe někoho takového, který by pomáhal při překonávání tíživých stavů a psychoterapeut zrovna nebude poruce. Doporučoval bych i případnou spolupráci mezi touto osobou a psychoterapeutem.
S přáním brzkého zvládnití Mgr. Bohdal
Dobrý den, neváhejte vyhledat nějakého dobrého psychologa, psychoterapeuta a osobně se s ním podrobněji anapyzujte souslednost životních událostí. Nebojte se nechat si v tom pomoci. Nneí nic horšího než klamné doufání v lepší časy v době prohlubující se duševní bolesti. Z Vašeho profilu vidím, že jste z Liberecka. Přímo v Liberci máte špičkové psychosomatické psychologické pracoviště, které přistupuje k podobným problémům komplexním přístupem. Hledejte jména Chvála či Jan Knop a dále. Jsou to vynikající kolegové, kteří své zkušenosti a odbornost dále přenáší do celé republiky. Neváhejte je vyhledat, nebo někoho, koho si najdete sama. Být v tom sama musí být zbytečně trýznivé. Moc Vám držím palce, s pozdravem Pavel Rataj
návštěvník
Počet příspěvků: 2
dobrý večer pane doktore,chci se zeptat,nevíte o nějakém dobrém psychologovi na roudnicku (Roudnice n.L. )? kdysi jsem psala také dotaz,dopor. jste mi psychologa,ale bohužel na soukromé psycholog. nemám dost financí..Kdysi jsem zkusila statní psycholožku,ale výsledek žádný..bohužel nebyla spolupráce rodiny-dětí...děkuji za odpověd
návštěvník
Počet příspěvků: 5
nechte si vyhledat DEPRESE A HOMOCYSTEIN
návštěvník
Dobrý den,
bohužel mám obdobné problémy a tuto diskuzi jsem našel díky hledání informací o těchto stavech. Často nemůžu spát a když už usnu, tak mám špatné sny. Téměř každý den trpím depresemi a stresem, pocity méněcenosti a nedůležitosti a také především nejistoty. Řeším to naprosto hrozným způsobem a většinou večer po práci piju alkohol, beru prášky na uklidnění a nebo dokonce kombinace obojího. Jediné co chci je, abych nemusel nad svým životem přemýšlet a abych měl pokoj od svých myšlenek, které někdy vedou i k ukončení toho všeho tady, což bych stejně nakonec ale neudělal kvuli svým nejbližším. Zase takový sobec nejsem a nikomu na světě bych nechtěl ublížit. Příčinami mého trápení je vícero věcí jako že jsem se hnal z poměrně jistého(ale pro mne již 'nudného') do nejistého prostředí za určitými ideály, které se absolutně nenaplnily, dále nevydařené milostné vztahy, zklamání z velkého přátelství, obrovské zklamání nad stavem tohoto světa ..... jsem typ člověka, který se svému okolí příliš neotevírá a navenek své pocity nedávám znát. Nemám zájem, aby moji nejbližší věděli o mých stavech, vlastně mi myšlenka na to přináší pocit studu ze sebe samého. Jsem mladý člověk, 24 let ....
Chtěl bych se zeptat na možnost konzultace s odborníkem (Praha). Opravdu bych nechtěl, abych udělal v případě neřešení a prohlubování mých stavů nějakou hloupost a hlavně bych chtěl žít plnohodnotný a spokojený život, ale vím, že asi potřebuji pomoc .....
Dobrý den, díky za Vaši ochotu situaci řešit konstruktivně. Pokud máte zájem kontaktujte mě prosím an níže uvedených kontaktech a domluvíme se. Společně pak můžeme hledat, jak žít radostněji a volněji, dobře? Držím palce.
http://www.michalpetr.com/kontakty/
návštěvník
Dobrý den,
děkuji za Vaši odpověď. Mám takový 'začátečnický' problém se svěřováním se, jelikož nemám ještě žádnou zkušenost s odbornou pomocí. Vlastně ani nemám mnoho zkušeností se svěřováním se celkově, už jsem takový, z nějakého důvodu se mi špatně vyjadřují mé pocity jiným lidem. V každém případě by snad tohle mohla být cesta jak něco změnit. Takže děkuji za kontakt, rád ho využiji.
návštěvník
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, ale neumím vlastně ani říci co a jak. Mám problém s tím že neustále mám strach že se něco stane zlého, vyhýbám se co nejvíce lidem, nechci aby na mě mluvili. Stále častěji pláču a to během dne třeba i v práci. Pořád se bojím že mi někdo ublíží čímkoli. Dost často se pak klepu jsem z toho vyčerpaná. Mám poruchy spánku, budím se nebo nemohu usnout, zdají se mi strašidelné sny. Přemýšlela jsem už několikrát že vše ukončím, ale mám nemocného syna a pokaždé si na něj vzpomenu a nemohla bych mu to udělat. Je to můj jediný člověk kterému věřím. Nevím co se mnou je, ale cítím zhoršování situací. Nevím jestli jsem se pomátla nebo co se děje. Moc děkuji za radu
Vážená, stav, který popisujete postihuje v současné době stále více a více lidí. U většiny z nich se dá se zdarem řešit, zbavit je popisovaných problémů. Vyžaduje to však jediné, nenechat je gradovat a co nejdříve se obrátit na odborníka. Jsou-li tyto problémy vyhraněné, tak navštívit lékaře - psychiatra a pomocí medikace situaci stabilizovat na únosné míře (řešit důsledek). Následně pak se obrát na psychologa - psychoterapeuta, který pomůže řešit příčinu/y. Mnohdy stačí obrátit se přímo na psychologa, to záleží na aktuální situaci.
V každém případě, problémy sama nezvládnete a budou jen a jen horší, jak sama uvádíte. Proto neváhejte a vyhledejte odbornou pomoc.
S přáním brzkého zlepšení stavu Mgr. Bohdal
návštěvník
Děkuji za odpověď a doporučení zajít k odborníkovi. Mám od léky na uklidnění a na spaní, ty na spaní nemůžu brát. Stávám brzo do práce a mám potíž ráno se srovnat, toto už nějak dořeším s paní doktorkou.
Ještě jednou děkuji
návštěvník
Dobrý den, je mi 31 let a už asi 5 měsíců se potýkám s nepříjemnými stavy. Vždycky jsem byla úzkostlivá a přecitlivělá a potkalo mě několik nepříjemných ran osudu se kterými jsem se těžko srovnávala, ale vždy jsem si myslela, že se dá vše zvládnout se zdravým rozumem. V září mi náhle zemřel tatínek (puklo mu srdce). V prosinci jsem začala pociťovat zvláštní stavy jako vynechávání srdce, motání hlavy, dušnost, pocit nedodechnutí. Absolvovala jsem různá vyšetření bez závažnějších nálezů. Ale stav se jakoby zhoršoval, přestala jsem sice umírat na infarkt, ale začala jsem cítit nervozitu, prakticky trvalou. K tomu úzkost a přidala se nespavost a jakoby neustálý tlak zezadu do hlavy, připadala jsem si jako ve snu. Začala jsem se bát, že mám třeba nějaké jiné onemocnění na které se nepřijde - chlamidie, borelie, nádor na mozku. Začala jsem navštěvovat psycholožku a nechala jsem se poslat k psichiatričce. Ta konstatovala, že mám panickou úzkostnou poruchu a nasadila AD (Arketis 20mg) a objednala na kontrolu za 2 a půl měsíce! Po čtyřech dnech braní jsem si chtěla vystřelit mozek z hlavy jak mi bylo zle, tak jsem jí volala a ona mi AD změnila na Zoloft 50mg. Po dvou dnech jsem dostala průjem, křeče do břicha, šílené nechutenství, na jídlo jsem se nedokázala ani podívat a přestala jsem naprosto spát. Volala jsem opět psychiatričce a ta řekla, že mám vydržet a pokud to nezvládnu je to na hospitalizaci. Za týden jsem zhubla 5kg a navštívila jsem svého obvodního lékaře, udělal odběry a ultrazvuk, zjistil zvýšené amylázy v moči a nějaké skvrny na játrech. Vynutila jsem si návštěvu u psychiatričky, ta mi jen řekla, že to nemám z těch léků a nasadila Olwexyi 75mg. Dokázala jsem ji brát 7 dní, naplno se mi rozšířily zorničky, zamlžilo se vidění a v noci jsem z hrůzou budila děti, protože mi připadali, že jsou mrtví, byla jsem jako opilá. Léky jsem vysadila, nervozita a zvláštní tlak v hlavě zůstal + totální nespavost, ale k paní doktorce už nemám důvěru, naprosto ji můj stav nezajímá, prý nemůžu tak přehnaně reagovat na všechna AD. Na otázku mého manžela - kde by mě chtěla hospitalizovat - nechtěla odpovědět, prý až se pro hospitalizaci rozhodneme. AD již neberu 4 dny a když nic, tak se aspoň uklidňuje žaludek, nevím kam se obrátit, chci stím bojovat, jen tak lehce se nevzdám už kvůli mým dětem. Bohužel jsem z okresu Brno-venkov a přijde mi, že výběr psychiatrů tu není. Prosím Vás je možné, že opravdu nesnesu žádná antidepresiva??? A nebo je možné, že se jim nějak podvědomě bráním??? Dá se stímhle sviňstvem bojovat i nějak jinak - třeba psychoterapií, nebo alternativní léčbou? Jsem ochotná skusit cokoli, ale všechna AD mi udělaly ze života peklo, takže teď už se dost bojím cokoliv brát. Mám kolem úžasné lidi co mi pomáhají, ale já chci nazpět svůj život!!! Nevím kam se obrátit, koho by vlasně můj stav zajímal, kdo by mi opravdu chtěl pomoct.
návštěvník
Dobrý den,
cítím se mizerně (chvění v žaludku, pocit jako bych se uvnitř rozlítla), nemám z ničeho radost, stane se mi že se rozbrečím, poslední dny v noci málo spím, lidé kolem nechápou co se semnou děje. Já to sama nevím,co se semnou děje.Nevím co mám dělat.Mám vyhledat odbornou pomoc?
Zdravím, vyhledejte terapeuta i psychiatra. K psychiatrovi můžete přijít i bez doporučení i k psychologovi. Hledejte a nevzdávejte to. Pomůže Vám zapracovat na depresi. Můžete dostat i antidepresiva. Vidím u Vás velkou nespokojenost a jaksi potřebu být dokonalá a nejlepší. Také nutkání kontrolovat okolí - puntičkářství....Oslovte rodiče, aby Vám např. pomohli při terapii. Nevím kolik Vám je let, jestli jste plnoletá, asi ne. Ale nerozumím tomu proč se rodiče nemohou dozvědět o Vašem trápení, které Vám ničí i partnerský vztah? Proč by lékař informoval rodiče o tom co se s Vámi děje? Zkuste vyhledat krizové centrum ve Vašem okolí, tam Vám poradí a často tam bývá přítomen psycholog. Můžete ho vyhledat i bez rodičů. Nepotřebujete doporučení. Je možné se i rodičům svěřit a požádat je o hrazení terapie. Také je možné jít na brigádu, pokud chcete chodit k někomu kdo má soukromou praxi. Je více možností. Zkuste některou z nich. Existují i zdarma linky důvěry, kde Vás odkážou na bezplatnou pomoc a poradí Vám více s Vašim problémem.