Psycholog nebo psychiatr ?

(Diskuze k tématu Špatné zvládání stresu, deprese)

Psycholog nebo psychiatr ?

Dobrý večer,objevil se u mě malý problém.Po 6 letech se se mnou rozešla přítelkyně.Dost mě to sebralo, ale po nějaké době sem se začal cítit lépe.Poslední dobou to ale začíná jít od desíti k pěti.Často se mi střídá nálada.Dokážu být jeden den v eufórii a druhý už mám problém vstát z postele a něco sníst.V návalech přichází úzkost a panika a poslední dobou i sebevražedné myšlenky.Zkoušel jsem na to všechno.Sportuju 7 dní v týdnu, ale i když si jdu lehnout úplně vyčerpaný nemůžu špatně spím.Rozhodl sem se s tím obrátit na odborníka, ale nevím ke komu bych vlastně měl jít.Jestli za psychologem nebo psychiatrem.

Děkuji za odpověď

13.11.2011 08:18

Probíhá odesílání formuláře

RE: Psycholog nebo psychiatr ?

Vážený, já bych nejdříve navštívil psychiatra, který jako lékař může s využitím odpovídající medikace Vás akutně stabilizovat a následně bych vyhledal psychologa, psychoterapeuta, který/á by pomohla při řešení dlouhodobého stavu který pravděpodobně nastal díky Vámi popisované události, ale příčina může být i jinde.
V každém případě bych toto neodkládal, aby se celkový problémový stav dále nevyhrocoval. S pozdravem Mgr. Bohdal

13.11.2011 08:41

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)
RE: Psycholog nebo psychiatr ?

Dobrý den,
psychiatr je lékař se specializací v oboru psychiatrie a zpravidla předepisuje léky. Psycholog je absolventem oboru psychologie na vysoké škole, většinou filosofické fakultě. Psycholog léky nepředepisuje, k léčbě využívá psychologických prostředků, tedy zejména rozhovoru. Je třeba, aby byl psycholog kvalifikovaný pro psychoterapii a mohl se tedy označovat za psychoterapeuta. Ne každý psycholog je zároveň psychoterapeut! Psychoterapeut může být i psychiatr, pokud absolvoval příslušný psychoterapeutický výcvik. Pak může psychiatr dělat psychoterapii, ale pak je třeba odlišit, co Vy vlastně očekáváte. Buď léčbu formou léků (pak bude Vaší volbou psychiatr) nebo léčbu rozhovorum (psychoterapii), pak Vaší volbou bude psychoterapeut (jedno zdali psycholog nebo psychiatr). Rozdíl je v tom, že léky pouze potlačují příznaky nepříjemného prožívání, ale podstatu neřeší a po jejich vysazení se nepříjemné prožívání vrací. Psychoterapie naproti tomu pořebuje delší čas (není tomu tak vždy!) k zvládnutí příznaků a aktivní spolupráci klienta (pacienta). Její efekt je ale, pokud je prováděna erudovaným terapeutem, trvalý a bez nežádoucích účinků, které mohou přinášet léky. Snad teď bude Vaše volba snazší.
Dobré rozhodnutí a hezké (lepší!) dny Vám přeje Marek Vít

13.11.2011 16:47

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)