Dobrý den, dcera si nešťastně ulomila rožky na obou jedničkách. Na jedničce vlevo nahoře více a na jedničce napravo jen trochu. K uražení došlo v 8 letech. Po několika opakovaných pokusech doplněním kompozitním materiálem ale rožky po čase odpadly. Nechali jsme zuby nadále tak a dnes , když má dcera již 14 let a ráda podstopila další opravu. Potřeboval bych poradit jak se dá taková záležitost dá nejlépe řešit. Zubní lékař , kterého navštěvuji já, doporučuje do více ulomeného zubu navrtat čep a druhý rožek jen doplnit.
Pokud jsem zmiňoval fasety, bylo mi řečeno že zuby ještě nejsou ve 14 letech plně vyvinuty a tak se na radikálnější zásah musí počkat do 18 let. Neví zda řešení s čepe není další narušení zubu, ale ani netuším jak po odborné stránce celou věc vymyslet tak , aby to mělo nějakou trvanlivost. Můžete mi prosím poradit jaké řešení by bylo v tomto případě nejlepší? Případně na koho se obrátit. Mohu poslat i foto.
Děkuji
Jirka
Ulomené růžky jedniček
(Diskuze k tématu Keramické korunky a můstky)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
![]() | Basic member |
Praha
Počet příspěvků: 10
Dobrý den
Záleží na rozsahu, ale ve 14 letech bych ani já radikální nebyl. Pokud se zhotoví kompozitní dostavba (tak jak se má) určitě neupadne, je estetická a vydrží do dceřiny dospělosti. Poté se buď předělá anebo přistoupí k jiné estetické dostavbě (fasety,...). Žádné broušení ani čepy! S pozdravem Dr. Urbánek
návštěvník
Počet příspěvků: 5
Díky za příspěvky. Zde je fotka rozsahu poškození.
http://a.imageshack.us/img18/4804/jedniky.jpg
Na fotce to vypadá jako že má podkus , ale jen se tak při focení zakřenila. Normálně má zkus jak má být.
Jak je to s tím čepem , to se musí zavrtat do zubu? Mám strach aby nedošlo k poškození zubu. Provádí se to v umrtvení?
Dobrý den,
jde skutečně o rozsáhlejší dostavbu, zub se parapulpálním čepem nepoškodí.
Hezký den.
A.Kral
Dobrý den,
fotografie určitě pomůže, dostavba kompozitem je prozatím jediná možnost, dle fotky a typu skusu je nutné zvášit zavedení tzv.parapulpáního čepu.
S pozdravem, Dr.Král
Komerční sdělení: Čeká vás stomatologický zákrok, případně zavedení zubního implantátu? Chcete se po výkonu brzy zbavit bolesti, nepříjemného otoku a urychlit hojení?