Dobry den,
na patem a sedmem zubu mam asi dva roky keramicky mustek. Nyní jsem v zahranici. Pod sedmym zubem u korene se objevil mirne zapachajici zanet, mistni zubar mi ho ukazoval na rentgenu, jako takovou malou skrvnu mezi koncem korene a kosti. Pry nedokaze rict, zda je zanet zpusoben tim, ze mi pred rokem vytrhli osmicku za mustkem,nebo necim jinym. Tvar otekla není, zub (respektive prostor pod korenem) boli jen při kousani. Po chvili kousani ci zvykani zvykacky bolest na chvili zmizi. Zub se nepatrne kyve. Dostal jsem antibiotika a zanet na tyden zmizel. Nyní, sotva po 14 dnech po uziti antibiotik se objevil znovu. Anglicky zubar navrhuje vycistit dany koren, ale nechce vrtat skrz mustek, pry by mohl zub prasknout, tudiz mi chce (drahy) mustek odstranit. Je mozne, aby odstranil jen cast mustku a na patem (zdravem) zubu mi tim padem z neho zbyla alespon korunka? Myslím tim, ze by odstranil mustek na sedmicce, na prazdnem miste po sestce, ale na petce by ho jen zbrousil.. Myslíte, ze je to proveditelné?
Dekuji za Vas cas.
Možnost zachování části můstku
(Diskuze k tématu Keramické korunky a můstky)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Stávající můstek je možné rozřezat tak, aby Vám jako provizorní řešení zůstala část můstku jako korunka. Nelze zaručit, že nedojde k poškození keramiky při rozřezávání. V případě velkého poškození lze udělat provizorní korunku z plastu.
S pozdravem
MUDr.Jana Ugrenovičová
Klinika GHC Praha
Dobrý den,
z Vašeho popisu obtíží se pravděpodobně jedná o zánět periodontia zubu, tj. zánětu vycházející z kořenových kanálků prostupujícího do vazivového lůžka a kosti okolo zubu. Tento zánět je vážný a při odkládané léčbě může způsobovat velké obtíže, jako bolest, teplotu a otok tváře končící ztrátou zubu. Proto s jeho léčbu neotálejte.
Co se týká nové protetické práce, je namístě ji porušit tak, aby měl lékař přehlednou situaci při čištění kanálků. První možností je korunku v místě sedmičky otevřít a zub čistit přes ni. Tato metoda jednak omezuje lékaře ve velkosti pracovního pole a dále může dojít k porušení keramiky, např. popráskání nebo odštípnutí části. Jak píšete o sejmutí můstku za pětkou a ponechání korunky na pětce, tento postup je možný, ale přináší stejná rizika jako v prvním případě. A v budoucnu po přeléčení sedmičky budete ve stejné situaci, tj. přemýšlet o novém můstku tak, aby bylo nahrazeno místo po šestce.
Nejvhodnější by bylo celý můstek sundat, správně ošetřit zuby, vyléčit zánět a po úplném zhojení zhotovit můstek nový.
Samozřejmě k posouzení celé situace bych musela vidět Vaše rentgenové snímky a klinický stav v dutině ústní.
S pozdravem,
MUDr. Eva Dandová
AMERICAN DENTAL
![]() | Basic member |
Počet příspěvků: 18
Dobrý den,
s výrazným poškozením a následnou ztrátou můstku se bohužel musíte smířit. Ve Vašem případě jde o relativně častou komplikaci po broušení zubu na můstek nebo korunku. Zub lze ošetřit i přes korunku s minimálním poškozením korunky, pak může můstek dočasně sloužit jako provizorní, řádově měsíce. Má-li toto ošetření být úspěšné je nutné jej provést na specializovaném endodontickém pracovišti vybaveném operačním mikroskopem. Bohužel v současné době Vám nejsem schopen poskytnout jakýkoliv kontakt na takové pracoviště v UK, v Čechách je možné obrátit se na některé z pracovišť z http://www.endodoncie.cz/seznamdr.html.
S pozdravem
MUDr. Jiří Škrdlant
vedoucí lékař
www.studio32.cz
Komerční sdělení: Čeká vás stomatologický zákrok, případně zavedení zubního implantátu? Chcete se po výkonu brzy zbavit bolesti, nepříjemného otoku a urychlit hojení?