Dobrý den, jak dlouho vydrží bíle plomby? Existuje více druhů bílých plomb? Děkuji jm
Jak dlouho vydrží bílé plomby?
(Diskuze k tématu Zubní výplně)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Basic member
Praha
Počet příspěvků: 2
Dobrý den, jsou tři druhy tzv. bílých plomb, jedny jsou fotokompozitní výplně - definitivní plomba. Druhým typem jsou skloionomerní cementy, ty se považují za dlouhodobá provizoria. Je možno kombinovat tyto dva materiály a zhotovit plombu tzv. sendvičovou metodou. Tato metoda se pokládá za ideální plombu, jelikož využívá nejlepších vlastností obou materiálů. Další z možností je tzv onlay, což je plomba vyrobená v laboratoři esteticky i funkčně velmi kvalitní. Co se týče trvanlivosti plomb, nejvíce záleží na hygieně a pravidelných kontrolách u zubního lékaře. Plomba při správné péči vydrží i desítky let. Přesné číslo je individuální, nelze určit.
MDDr. Hlavsová Zuzana, Alfadent,k.s.
Dobrý den, nejpoužívanějším a zároveň esteticky nejvíce vyhovujícím typem bílých plomb jsou fotokompositní výplně. Jejich životnost je dlouhodobá, za předpokladu dodržování běžné ústní hygieny popř. kontrol u lékaře. Rizikovým faktorem trvanlivosti nebo zbarvení výplní může být např. bruxismus (skřípání zubů), kouření, konzumace potravin obsahujících pigmenty (káva, čaje, červené víno..) Dalším typem "bílých plomb" jsou skloionomerní cementy, které obsahují a uvolňují fluoridy, ale nejsou tak estetické jako fotokomposita - spíš se ale používají jako dlouhodobě provizorní výplně. V současné době jsou fotokompositní výplně zlatým standardem v použití ve stomatologii.
MUDr. Tereza Kojetínská, GHC clinic
Dobrý den,
bílé plomby vydrží cca 5-10 let. Mechanicky jsou stejně odolné jako výplně amalgámové. Jejich nevýhodou je pouze vychytávání pigmentů z potravin, pití (červené víno, borůvky, káva, černý čaj) a kouření. Proto po této době je nutná jejich výměna z estetických důvodů.
Bílých výplní existuje více druhů lišících se obsahem jednotlivých částic. Některé jsou méně či více leštitelné atd. Pacient však rozdíl obvykle nepocítí.
S pozdravem,
MUDr. Eva Dandová
návštěvník
Počet příspěvků: 2
Dobrý den, v září mi má zubařka našla malinký kaz na předním prvním zubu, který mi zaplombovala bílou plombou. Od té doby mám s ním pořád problém. U mé zubařky jsem byla od té doby již několikrát, protože mě zub bolel. Při další návštěvě mi tam dala výplň, která mi nepomohla. 10 dnů zpátky mi dala výplň s tím, že mám přijít příště. Včera jsem u ní byla, zjistila, že zub už mě přestal bolet, tak už mi s tím nic nedělala. Není to divné, že mi p.doktorka nechala zklidňující výplň napořád? jenže, jak mi tak pořád se zubem něco dělala, jde mi viditelně vidět na horním okraju tmavé místo. prosím poraďte mi, co s tím? doktorka mi řekla, že bílá plomba se tak zbarvuje, žebych vůbec nesměla pít čaj, kávu... říkala, ať příjdu za půl roku, a že mi bílou plombu uděla novou. To znamená, že každého půl roku budu muset chodit na výměnu bílé plomby, zažívat bolesti, platit plnou úhradu? uvítala bych nějakou radu, která by pro mě byla lepší než ta, co mi dala moje p. doktorka. jedná se o přední zub,a pomalu se za něj stydím, že tam mám velice tmavé místo. Děkuji mockrát za odpověď.
Komerční sdělení: Čeká vás stomatologický zákrok, případně zavedení zubního implantátu? Chcete se po výkonu brzy zbavit bolesti, nepříjemného otoku a urychlit hojení?