Lámavost zubů

(Diskuze k tématu Zuby hezčí než vlastní aneb začněte se zase smát)

Lámavost zubů

Dobrý den,
jsem 15 měsíců po porodu. Začaly se mi lámat přední zuby a odlupovat sklovina. Když pominu estetický problém, zuby jsou daleko citlivější na teplotu vzduchu a potravin a někdy i pobolívají. Můj zubař mi tvrdí, že mi nemůže de facto pomoci, protože i když zub dostaví, znovu se mi ulomí. Možnou příčinu lámavosti vidí v tom, že ještě stále kojím. Já si ale spíše myslím, že problém mohl nastat v těhotenství přílišným užíváním magnézia (až 8 tablet denně kvůli křečím v nohám a tvrdnutí v podbřišku) či transfúzí krve po císařském řezu. Prosím o radu. Děkuji Milena Brovdij Hermanová

14.10.2008 13:23

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Lámavost zubů / 14.10.2008 13:23

Dobrý den, lámavost a odlupování skloviny v dospělosti by mohly být způsobeny zatínáním či skřípáním zubů. Co se týče transfúze či magnézia, ty na to nemají vliv. 100% přičina se dá však zjistit v ordinaci až po podrobném vyšetření. Pomoc v tomhle připadě by byla, odstranit zdroj, který způsobuje skřípání či zatínání a poté zhotovit fasety.

14.10.2008 18:25

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
Odpověd na Lámavost zubů / 14.10.2008 13:23

Dobrý den, Nemyslím si, že Váš problém souvisí s magneziem. Může být dán větší potřebou Vašeho těla co se týče vápníku či skřípáním zubů. Každopádně je problém potřeba nejen od základů, ale i následky řešit. tedy zuby v první fázi dostavit či zhotovit následně fazety či až korunky. Ponecháním stavu dojde ke zhoršení situace a obnažení až dentinu a tedy výrazně zvýšené citlivosti.

15.10.2008 08:17

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)
RE: Lámavost zubů

Dobrý den,
Mám podobný problém, jenže nemůže být způsoben zvýšenou potřebou vápníku při těhotenství. Je mi 19 let, láme se mi zubní sklovina, "mizí" mi zuby a jsou citlivé především na sladké. Zuby neskřípu, ani nechroupu příliš tvrdé věci. Může to být způsobeno poškozením skloviny po sundavání fixních rovnátek? Navíc mám stále zuby přidržované ze zadu, takže se mi špatně čistí (ze zadní strany zubů mám bez zámečků jen lepidlo a v něm drátek, aby se mi opravdu nepohnuly) Mezi zuby se tedy dentální nití nedostanu, nikdy je nevyčistím dokonale a přes noc se mi v ústech asi namnoží bakterie a leptají sklovinu? Je to možné? Ráno zuby vyčistím (občas i vícekrát) a pak se zápachem z úst problémy nemám.

Nebo může to mít souvislost s nějakými léky? Beru hormonální antikoncepci (v nežádoucích účincích ale nic není), léky na alergii a nic víc. Nebo jídlem? Stravuji se (myslím) rozmanitě, jen nejím ryby, mořské plody, hovězí (a skoro vepřové). Mléčných výrobků jím dostatek. Pravidelně používám Elmex gel, ale nepomáhá to.

Děkuji moc každému, kdo poradí. S pozdravem Jana Kovářová

7.7.2011 23:06

RE: Lámavost zubů

Dobrý den,
Je třeba vyloučit strukturální resp. vývojovou vadu skloviny a zvýšenou erozi působením kyselin (ovocné šťávy, limonády, zvracení). Toto ale většinou nebývá hlavní příčinou, ta většinou tkví ve vzájemném postavení zubů a viníkem tedy bývá spíše nepravidelný skus, popřípadě ve spojení s parafunkcemi (skřípání, silný zákus zubů při soustředění) či výše uvedenými faktory.
Nezbytné je pochopitelně dodržování výborné ústní hygieny, doplněné používáním fluoridových preparátů. Nicméně k zastavení problému je třeba jej nejprve správně diagnostikovat a po odhalení příčinu eliminovat. A dle rozsahu poškození zvážit způsob rekonstrukce, je-li nutná.

S pozdravem,

Dr. Vladislav Růžička
Erpet Medical Centrum
www: http://www.erpetmedical.cz

20.7.2011 15:46

Komerční sdělení: Čeká vás stomatologický zákrok, případně zavedení zubního implantátu? Chcete se po výkonu brzy zbavit bolesti, nepříjemného otoku a urychlit hojení?