Časté záněty močového měchýře

(Diskuze k tématu Léčba zánětů močových cest)

Časté záněty močového měchýře

Dobrý den,tady Jana 28 let můj problém spočívá v častých ak.cystitídách,zhruba 1xza2 měsíce.Stačí mi jen bosou nohou šlápnout na studenou podlahu,nebo když je léto jsem na boso 2h v pantoflích,prostě stačí málo a do dvou hodin mám bolesti,pálení,řezání,a pak už jen kapky krve...
Jsem zdravotní sestra a nemám čas lítat pokaždé k doktorce,stejnak v čekárně čekám 3h a to si opravdu nevymýšlim a při těch bolestech bych to tam nevydržela a důchodce si nedovolím předbíhat,protože každý má z nich ak.problém :-)
Z práce jsem si vyfasovala spasmex 5 a chem.Gyrablok,který mi stačí užívat jen 3 dny a mám pokoj,ale nevím jestli si neškodím?Je jiná možnost řešit můj problém?Také plánujeme miminko a mám strach,že v době těhotenství mě opět potká cystitída a bez ATB se to neobejde,protože lehký průběh nemám.Preventivně užívám Urinal(brusinky),ale moc to na mě nezabírá:-(

29.4.2010 09:06

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Časté záněty močového měchýře / 29.4.2010 9:06

Dobrý den pane doktore,děkuji za odpověď,musím to už nějak řešit,zítra půjdu hned na m+MS,K+C,nerada chodím po doktorech ani není na to čas :-)ale zdraví máme jen jedno,přeji hezký den a ještě jednou děkuji.

29.4.2010 15:58

Kvalitní  (15)    Nekvalitní  (0)
RE: Časté záněty močového měchýře

Dobrý den. Je mi 65 let.
Od 20 do 50 let jsem velmi často trpěla na záněty močového měchýře.Pak jsem měla klid. Znovu se to objevilo tedˇna podzim a začalo to nenápadně mírnými bolestmi v podbřišku,trochu potíže s močením, tak jsem hned začala pít urologický čaj a nic moc se nedělo. Pak jsem jela do Beskyd opatrovat týden mou maminku a cítila jsem se dost unavená. Pak jsem v pátek z hodiny na hodinu dostala teplotu s velkými bolestmi kloubů a tak jsem ulehla v domění,že se jedná o chřipku. Teploty hodně přes 39 jsem tlumila acylpyriny a horkým čajem .V pondělí mně bratr odvezl do Ostravy a v úterý jsem šla ke své lékařce. Ta mi provedla rozlišovací vyšetření CRP, který jsem měla vysoký a v moči jsem měla krev,v sedimentu hodně leukocytů. Nenašla jinou příčinu zánětu a tak mi předepsala ATB Ciplox, které dobírám. Jsem druhý den bez teplot,moč mám čirou,bez zápachu. Můj dotaz je na ty vysoké teploty a potom,jak se mám bránit dalším zánětům. Jsem aktivní,chodím na turistiku a plavat a ráda bých věděla,zda tyto aktivity mohu provádět hned po vyléčení. Zatím jsem slabá, pospávám a hodně piji.Co je nejlepší jako prevence? Brusinkám přestávám věřit.Jen neříkejte,že mám sedět doma v teple.Děkuji za odpověď. Anna

18.11.2010 18:31

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)
RE: RE: Časté záněty močového měchýře

Rád bych doplnil informaci kolegy. Je zřejmé, že šlo o t.zv. hemorhagickou cystitidu, akutní zánětlivé onemocnění sliznice močového měchýře vyvolané močovou infekcí. Už žen velmi časté. Nejspíše se tento stav prvně manifestoval již několik dní před výraznými příznaky. Zhoršení asi způsobilo nedoléčení prvních příznaků, mohly se přidat další vlivy (stres, prochladnutí, únava). Jistě použití velmi účinných léků ze skupiny chinolonů (Ciplox) vedlo k potlačení infekce. V každém případě je na místě podrobné vyšetření urologem, které může odhalit příčiny onemocnění, kterých může být řada. Vysoké teploty bývají při akutní cystitidě způsobeny pronikáním bakterií močovodem do horních močových cest. Ve vašem okolí je několik urologických pracovišť. Určitě byste měla některého urologa navštívit, i když je vám nyní dobře. Po vyšetření urolog rozhodne, zda je nutné sledování, nebo někdy dokonce dlouhodobé zajištění podáváním nízkých dávek specifických léků, které zabrání recidivě. To vše se dozvíte až na místě.

18.11.2010 20:19

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)
RE: RE: RE: Časté záněty močového měchýře

Děkuji pane docente,
na základě Vaší odpovědí jsem se objednala na urologické ambulanci ve FN Ostrava . Přeji Vám krásný víkend . Anna

19.11.2010 13:46

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
Opakované záněty močových cest

Dobrý den,neustale se mi vraci zanět močových cest a mam i krev v moči.Lečila jsem se Ja i muj partner a vzdy druhy den po styku mam zánět a po te i svědění.Čim to může byt??

25.11.2010 11:58

Kvalitní  (5)    Nekvalitní  (0)
RE: Opakované záněty močových cest

Dobrý den,
žel nepíšete věk, ani jak jste se doposud léčila. Obvyklé jsou buď rostlinné preparáty nebo antibiotika. Ta se předepisují paušálně, někdy bez znalosti baktérie, která zánět působí.
Je vhodné komplexní urologické vyšetření - zvláště, pokud se jedná o opakovaný zánět. Je také dobré vyšetřit moč na přítomnost chlamydií, ureaplazem a mykoplazmat. Tato infekce se nevyšetřuje běžně a opakované záněty může působit.
Další možnou záležitostí je prevence vzniku těchto zánětů: po pohlavním styku se jít vymočit, pít průběžně během dne, chodit pravidelně močit - moč záměrně nepředržovat...
Ale to vše Vám jistě, a podrobněji, řekne ošetřující urolog.

25.11.2010 12:45

Opakovane zanety mocovych cest

Dobry den,

je mi 23 let a uz asi 4 roky trpim opakovanymi zanety mocovych cest. V moci mam vzdy viditelnou krev. Chodim do urocentra, kde me pokazde nasadi antibiotika tak se treba stane ze beru i patery do roka nekdy i vice. Vetsinou mam pri nalezu vzdy jiny druh bakterii. Momentalne beru napr. Gyrablock 400. Nevim jiz na koho se obratit , zanety se neustale opakuji at se snazim sebevic chranit . Byla sem i na cystoskopii i na cevkovani nikde vsak nic nenasli.Na gynekologii take nic nenasli. Nemate prosim nejakou radu co bych mohla dale delat nebo zkusit ? Dekuji

18.1.2011 22:38

Kvalitní  (3)    Nekvalitní  (0)
RE: Opakovane zanety mocovych cest

Dobrý den, další terapie vedená tímto způsobem zřejmě nemá význam, protože nevedla k úspěchu. Je velmi pravděpodobné, že bakterie nejsou tou hlavní příčinou Vašich potíží, tzn. další antibiotická terapie nemá smysl a jen vytváří bludný kruh. V tomto případě má velmi dobré účinky přírodní terapie s komplexem určitých opatření a prostředků. Příčina potíží a léčba se určí na základě vyšetření zvláštními diagnostickými metodami (EAV a detoxikační metoda). Většinou se tak podaří tyto časté ženské potíže (chronické nebo opakující se záněty uro-genitální) vyléčit. Pokud budete mít zájem, tak se můžete objednat na tel. 541217726, info o ordinaci www.fildan.cz. Zdravím MUDr. Ladislav Fildán, Brno.

19.1.2011 12:03

Kvalitní  (2)    Nekvalitní  (0)
Časté záněty močových cest

dobry den,uz si fakt nevim rady,v kvetnu se mi vratil zanet 3krat,pak mesic klid a ted se mi opet vratil,mela jsem jakoby krvavy nahnedly vytok ale asi tak den,zjistili mi ho kvuli silenym bolestem v boku nahoredoktor mi rekl ze je to z ledvin,pak mi udelali zkousku z moci a doopravdy jsem ten zanet mela,necitila jsem bolesti pri moceni ani nic podobneho,po par dnech,co beru antibiotika me zacalo bolet pri moceni,a to beru kazdy den prasky z brusinek,piju 3litry vody,uz si fakt nevim rady,abych zanet znovu nedostala.jak se pozna,ze se jedna o chronicky zanet?predem dekuji za odpoved

3.7.2011 10:40

Chronický zánět močových cest ?

Dobrý den, je mi 19 let a před 4 mesíci jsem začala trpět zánětem močových cest.Pokaždé jsem brala ATB,vyléčila se, ale zánět se mi opět vrátil.Snažím se vše dodržovat- teple se oblékám, hodně piji,dodržuji hygienu...Ale bojím se, že se záněty budou pořád opakovat.Nic jiného než ATB zatím nezabralo, zkoušela jsem Rowatinex,brala jsem probiotika,ani urologické čaje mi nepomáhají.Také jsem si všimla,že zánět se vždy dostavil 2 dny po menstruaci, pokaždé jsem také měla pohlavní styk.Mám partnera rok a po doporučení doktorky jsme začli používat kondomy.Nemůže to mít nějakou souvislost? Děkuji za odpověd.Nashledanou

4.1.2012 12:55

RE: Chronický zánět močových cest ?

Dobrý den,

příčiny opakování močových infekcí u žen mohou být různé a někdy je poměrně obtížné je přesně identifikovat. Někdy skutečně dochází k rozvoji zánětu po pohlavním styku (z pravidla po několika hodinách), příčinou ale není přenos od partnera, ale spíše překrvení sliznice v močové trubici, které zřejmě usnadní průnik bakterií. Souvislost s používáním kondomu se mi nezdá příliš pravděpodobná. Více však je možné říci pouze na základě vyšetření. Opatření, která dodržujete jsou moudrá, snažte se hlavně po styku hodně pít.

Se srdečným pozdravem Prof. MUDr. Marek Babjuk CSc.

6.1.2012 08:51

Dobrý den, tady Michaela se zánětem močového měchýře se léčím 4 měsíce, byla jsem i na vyšetření na urologii a vše mám v pořádku, ale obvodní lékař mi řekl, že prý to můžu mít z partnera,tak nevím, jestli je to možné? A co s tím mám dělat?

26.1.2012 23:38

Dobrý den, je mi 23 a už přes rok a půl trpím záměty močového měchýře. Byla jsme na ureteroskopii, kde mi rozšířili cesty od ledviny k moč.chýři, pak mě poslali na vyšetření ledvín, podle kterého zjistili, že jsem v pořádku. Chvíli obtíže přestali a ted na novo. Už si nevím rady. Doma mám 18ti měsíční dcerku, ktéré bych se chtěla naplno věnovat, ale nemůžu kvůli těmto problémům, Děkuji za radu

26.1.2012 23:46

Chci doplnit, že ATB zaberou na chvíli, zkoušela jsem také brusinky, urinal, ale nic

26.1.2012 23:53

Dobrý den,

infekce močových cest většinou nevznikají přenosem od partnera. Často sice pozorujeme návaznost vzniku infekce na pohlavní styk, důvodem je spíše překrvení sliznic během styku a snadnější průnik bakterií do močových cest. Spíše je třeba dbát na hygienu a zvýšení příjem tekutin po styku. Léčba opakovaných infekcí u žen není snadná a vyžaduje trpělivou péči a řadu opatření. Přesné doporučení ale není možné bez znalosti detailů a vyšetření. V případě vašeho zájmu se vás naši odborníci samozřejmě rádi ujmou.

S pozdravem Prof. MUDr. Marek Babjuk CSc.

29.1.2012 19:03

ale já jsem o sexu nic nepsala, zřejmě jste si mě s někým spletl

30.1.2012 22:01

1.2.2012 10:37

Dobrý den, omlouvám se, ale reagoval jsčem na několik příspěvků těsně po sobě.

Ve vašem případě je skutečně těžké reatgovat bez znalosti detailů, Informace o ureteroskopii v minulosti ukazuje na případnou možnost přítomnosti ještě dalšího onemocnění močových cest, které může přetrvávání infekcí podporovat.
Obecně řečeno, urolog by měl pečlivě vyloučit jiná onemocnění (kámen v močových cestách, zúženiny v močových cestách, poruchy funkce měchýře apod.), v případě, že je vyloučí, musí následovat režimová opatření, prevence infekcí a léčba případných akutních zánětů.

Se srdečným pozdravem
Prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc.
lékařský ředitel UroKlinikum

1.2.2012 10:42

Komerční sdělení: Čeká vás urologický zákrok nebo operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete podpořit nekomplikované hojení?