Dobrý den,
cca v říjnu minulého roku jsem byl hospitalizován v nemocnici na srí lance, kvůli horečce Dengue. Během této doby jsem dostával infuzi (pravd. tekutiny?) a vše bylo v pořádku - až na zdravotní sestřičky, které nebyly úplně schopné. Na bublinku v infuzi (což je dle mých informací minimálně špatně) jsem upozorňoval několikrát a vždy to stihli opravit. Kromě posledního dne, kdy jsem byl v horečce a i když jsem ji zaregistroval, okamžitě jsem rezignoval na jakoukoliv reakci (v podstatě jsem byl neschopen slova)
Když se nad tím zamyslím zpětně, slyšel jsem poté nějaké "zabublání" - předpokládal jsem až doteď, že "to asi měli pořešené" - např. v místě zavedení mohl být mechanismus, který vzduch "odpustí" a do žíly tím pádem nepůjde.
Na druhou stranu, od té doby mě jednou za čas zabolí srdce nebo plíce, nebo občas pociťuji silné bušení, ale v obou případech to odezní během minuty. Vzhledem k tomu, že mi je 21 let nepředpokládám, že bych měl infarkt. Nicméně, piju poměrně hodně kafe a organismus zatěžuji "operativně" dle potřeby - 24-32 hodin "v kuse" se jednou za čas povede, nicméně poté většinou nahradím několika denním dlouhým spánkem (samozřejmě ne v kuse.) A ano, jsem kuřák.
Faktem je, že bušení srdce pociťuji pouze na Srí Lance, předpokládám tedy, že je to z vedra.
Jde mi pouze o to, zda po příletu zpět do čr mám vyhledávat doktora a nějak shánět přetlakovou komoru, nebo to můžu nechat "s klidem" být a jen omezit kafe a přestat kouřit (což se mi už jednou povedlo a v současnosti opět přestávám.)
Děkuji za odpověď
Bublina v infuzi
(Diskuze k tématu Arytmie)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
![]() | Premium member |
Vnitřní lékařství
Praha
Počet příspěvků: 619
Dobrý den, nemyslím si, že by vaše obtíže souvisely s bublinkou v infuzi ani s vedrem. Ani si nemyslím, že trpíte nějakou plicní či srdeční chorobou. Pokud však budete pokračovat v zavedeném životním stylu, jistě se jí časem dočkáte.Občasné bušení a píchání berte jako varovné signály. Doporučuji nepít kafe a alkohol, nekouřit, spát pravidelně, necestovat často a poté zhodnotit, zda se váš stav zlepšil. Pokud ne, navštivte internistu.
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobry den.
Na inerne mi sestra vpichla katetr a pote zapojila infuzi a odesla z pokoje. Prohledl jsem hadicku jestli je vse v poradku a nejsou tam bublinky. Vse bylo OK. pak jsem si trochu upravoval polohu na posteli a podival se zpet k ruce a vidim jak k zile jede ne bublinka ale 2 cm!!! vlácek vzduchu. ve zmatku jsem se snazil rychle hadicku stisknout ale nepodarilo se mi to a vzduch vniknul do zily. Rozbusilo se mi srdce ve zmatku a zalapal jsem podechu / nedaji se objektivne urcit symtomy?/ Sel jsem za sestrou a rekl ji to a ta mi tvrdila ze to neni mozne ze hadicku proplachovala a pak ze to nevadi, ze je to normalni.
Chci se zeptat kolik bublin vzduchu je jeste normalni a co se deje s takovym vzduchem.
Take by mne zajimalo zdali touto cestou muze dojit k plicni vzduchove embolii.
A muze-li tento stav souviset s drobnou nedomykavosti srdecni chlopne. Tu mi totiz lekar zjistil, kdyz jsem opoustel nemocnici. Zaroven citim mirny tlak u srdce a jakoby nedostatecnost dechu. /jsem sportovec, nikdy jsem podobne problemy nemel/
Nakonec se chci zeptat jestli je nedomykavost chlopne + plicni vzduchova embolie /v tomto pripade/ reverzibilni.
Moc dekuji za odpoved.
Igor
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Bublina v infuzi opravdu nevadí.Za předpokladu, že by nebyla odpuštěná celá infuze, tak množství vzduchu v hadičce by mohlo způsobit zdravotní komplikace u novorozence, dítěte, ne u dospělého člověka.
Pokud je tam "jen" 2cm bublina, být by tam neměla, nicméně Vám to nic neudělá a rozhodně to nebude mít za následek zhoršení zdravotního stavu a už vůbec to nezpůsobí srdeční, plicní nebo jiné problémy...samozřejmě existují vyjímky u pacientů s velmi oslabenou imunitou a tak dále....a také je třeba dodat, že není infuze, jako infuze.
Nicméně bubliny v infuzi, v malé míře, Vás opravdu nemusí vůbec trápit.