Paroxysmální supraventrikulární tachykardie

(Diskuze k tématu Arytmie)

Paroxysmální supraventrikulární tachykardie

Dobrý den. Je mi 27 let a 2 roky trpím sinusovou tachykardií.Lékaři provedli vyšetření Holtera a bylo zjištěno : přítomen sinusový rytmus s přiměřenou SF. Je rušený oj. SVES, oj. izolov. KES, zachyceny paroxysmy,tep od 56 do 150. Dg.: Paroxysmální supraventrikulární tachykardie s prekolapsovými stavy. Podle internisty je vše v pořádku a prý jsem zdravá a mám sportovat jako tomu bylo v miulosti. Ale i přesto mám strach, že tomu tak není a hlavně kvůli tomu, že mi vlastně nebylo nic vysvětleno. Začala jsem tachykardii velni špatně vnímat, až to došlo tak daleko, že jsem jí měla skoro každý den. Byla mi nasazena antidepresiva Wellbutrin 150mg, rivotril 0,5mg a egilok 0,25 půl ráno a půl večer.Už 2 měsíce neberu rivotril a po domluvě s lékařem jsme vysadili i egilok a prozatím žádné palpitace nenastaly (hurá).Asi tak 2 roky jsem psychicky i fyzicky zatížená. Ale poslední dobou mívám takové divné zachvění srdíčka (arytmie?)s pocitem, že se nadechuji naprázdno, ale vše trvá jen tak 5 vteřin.Podle lékařů moje problémy mohou dost souviset s krční páteří a svalovou blokací hrudní páteře.Pravda je ta, že se mi dost často od sezení u počítače a při předklonu motá hlava.Ale hlavně by mě zajímalo jestli je v pořádku, když při stejné domácí práci (úklid) mám tep 80,anebo až 120. Omlouvám se za délku mého dotazu, ale jsem opravdu vystrašená. Předem děkuji za odpověď.

15.4.2010 10:29

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Paroxysmální supraventrikulární tachykardie / 15.4.2010 10:29

Dobrý den, domnívám se, že všechny vámi popisované příznaky souvisí s vaší diagnózou paroxysmální supraventrikálrní tachykardie. Časté a příznaky provázené supraventrikulární tachykardie jsou indikovány k elektrofyziologickému vyšetření a případné léčbě katetrizační ablací. Je to standartní léčebný výkon, který dokáže zcela odstranit tento problém. Zejména u mladých pacientů s dokumentovanými záchvaty, kde by jinak připadala v úvahu dlouhodobá farmakologická terapie s rizikem vedlejších účinků antiarytmik, má být selektivní katetrizační ablace indikována jako léčba první volby. Dále je třeba, abyste řešila fyzickou a psychickou zátěž, která bude i nadále negativně ovlivňovat váš zdravotní stav.

16.4.2010 22:56

Kvalitní  (12)    Nekvalitní  (0)
RE: Paroxysmální supraventrikulární tachykardie

Dobrý den.Je mi 20 let a už asi měsíc trpím touto nemocí dostal jsem na to léky ale ty mi nezabírají.Stává se mi pokaždé že při vyšší fyzické zátěží mam pak tep i v klidu okolo 120 nejmín 2 hodiny když už je to lepší tak v tom klidu při ležení mezi 80-95 tepy za minutu. V noci se budím a ráno mám zase vysoký tep než vstanu celé dny a už si s tím nevím rady :-( na ekg jen zjištěn vyšší tep ale žádny synusový rytmus. A stále mám ty problémy každý den když něco dělám je mi pak zle na omdlení a mám tep přes 120 a to nic nedělám už si nevím rady .. předem děkuji za odpovědět .

5.10.2011 13:42

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Ještě sem zapomněl napsat to bolení pod žebry a u srdce v průběhu dne už si nevím rady vůbec ..

5.10.2011 13:46

Kvalitní  (8)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den,mám k Vám prosbu,trpím paroxysmální tachykardií,v roce 2005 jsem prodělal ablaci,která byla jen částečně uspěšná,ale i za to jsem samozřejmě rád,protože jsem nebyl ničeho schopen(sport ani rekreačně,nemoc-horečka,okamžitě problémy,stres,nebo prudký pohyb problémy,a atd.hotová katastrofa)Po ablaci taky nemohu sportovat,ale horečky,nebo stres mi nevadí,ale k věci ,u mě byl problém ten,že mám dvě dráhy a samozřejmě,že ta špatná,která se měla katedrem přepálit(přerušit),tak se podařila přerušit jen částečně,protože jsou blízko u sebe a hrozilo,že by se obě dráhy přerušily a já bych skončil s kardiostimulátorem.Je pravda,že pak už bych konečně mohl dělat naprosto vše a bez potíží.Vím,že bych musel brát léky,ale ty ted beru taky.Jen jsem se chtěl zeptat,jak dlouho se dá s kardiostimulátorem žít kvalitní život,než začnou problémy,mám na mysli sondy,které se po osmy letech mění a dávají se nové a ty staré tam zůstávají,toto nejde do nekonečna.Omlouvám se za to jak jsem to tu laicky popsal,ale jsem jen stolař.Díky za odpověd.

22.12.2011 21:54

Kvalitní  (5)    Nekvalitní  (0)

Dobry den od roku 2007trpím,Parox.sv.tachykardii s ferkvencí 220-226 min.spojene s celkovou slabosti vystřidala jsem řadu leku,betaloc,rivocor,lokren,a nyní beru emzok 50mg,vždy jsem tak silny zachvat měla tak 1 krat do ruka,nyní už od řijna po 2,jelikož mam poměrne velke fyzicke a psychicke vytíženi ,jelikož mam přitele na voziku,malo spím,chtela bych se zeptat jestli toto ma vliv na tento muj zdrav.stav, je mi 46 let.a ktery lek je na toto onemocnění bran jako nejlepší děkuji..

4.1.2012 15:52

dobrý den, na SV tachykardii se dávají buď léky-efekt je individuální u pacientů,může být efekt isoptinu a stejně tak betablokátorů(betalok,rivocor,lokren,.emzok),stejně tak bývá efekt "vagových manevrů"-nádech a zadržení dechu,zatlačení na stolici,hluboké zívnutí apod. Pokud ale záchvaty trvají stále a jsou čím dál častější, je jistě na místě obrátit se na svého kardiologa se zvážením elektrofyziologického vyšetření a a radiofrekvenční ablace(přepálení dráhy,která spouští v srdci arytmie,radiofrekvenční ablací).Vzhledem k tomu,že se ale v tomto případě jedná o "invazivní"vyšetření,tzn.vyšetření,které se provádí "žilní"cestou,je potřeba posoudit event.indikaci ošetřujícím kardiologem - na základě echokardiografického vyšetření(UZ srdce)s posouzením rizika a efektu výkonu vzhledem k celkovému stavu pacienta.Na ístěš je tedy návštěva kardiologa a provedení ekg holterova monitorování event.déletrvajícího vyšetření ekg -v závislosit na možnostech pracoviště(Rythm karta,déletrvající ekg holter apod.) a podle výsledku určení dalšího postupu.

4.1.2012 16:28

Ještě by mě zajimalo jsetli psychicke a fyzicke vyčerpaní ma vliv na toto onemocnění,vyšetření,holtra jsem měla 2krat nikdy se nic nezachytilo ale někdy při předklonu mě srdičko jako by přeskočí,a nebo se spustí zachvat,..

4.1.2012 22:11

stres jistě může mít vliv na vyvolání záchvatu,resp.u stresovaných lidí tento záchvat bývá častější. Nicméně pokud se jedná opravdu o supraventrikulární tachykardii, je toto způsobeno přítomností dráhy,která vyvolává elektrické impulsy v srdci a důsledkem je tachykardie o TF např. 180-220/min. Právě proto,že se ale na ekg holteru málokdy tahykardie,která se neobjevuje každý den, zachytí,je vhodnější provedení jiného vyšeetření,např. Rythm kartou,kdy je Vám vydána karta např.na 3-5týdnů,kterou si přiložíte na hrudník v případě záchvatu a záznam se telegraficky přenese na vysoce specializované kardiol.pracoviště- např. koronární jednotku. Tuto možnost nemá ale zdaleka každé pracoviště k dispozici, proto je nutno se domluvit se svým ošetřujícím kardiologem.

5.1.2012 06:33

Kvalitní  (2)    Nekvalitní  (0)