Dobrý den, mám diabetes mellitus II.typu na dietě, v posledním půl roce jsem měla HbA1c 5,9% a nyní 5,1%....., sladím sacharinem(cyklamát) a chtěla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi obyčejným sacharinem a sacharin cyklamát. Dále se léčím na vysoký krevní tlak-beru dopegyt 1,1,1,mívala jsem hodnoty 140/70-převážně jsem mívala první hodnoty vyšší a druhé nižší, ale poslední měsíc mívám 140/90 nebo víc. Co znamenají ty druhé hodnoty v tlaku, když jsou vyšší. Jinak puls mám celkem v normě mezi 75-85.
Za vasí odpověď předem děkuji.
Sacharin
(Diskuze k tématu Diabetes mellitus II. typu)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
![]() | Premium member |
Vnitřní lékařství
Praha
Počet příspěvků: 619
Dobrý den, sacharin cyklamát je dvousložkové sladidlo,které obsahuje sacharin a cyklamát v poměru 1:1. Působí obdobně, nemyslím si, že by by byl v obou výrobcích podstatný rozdíl. Osobně bych doporučovala sladidla na přírodní bázi- med, různé slady aobilné sirupy, které dostanete v obchodech se zdravou výživou. Daibetická dieta má být postavena hlavně na příjmu celozrnných obilnin a zeleniny a omezení živočišných produktů, nikoliv jen na omezování či nahrazování cukru. Druhé hodnoty tlaku označují diastolický tlak-tj. tlak krve , když je srdce relaxované. Jako diabetička byste měla mít nižší hodnoty-snažte se ovlivnit tlak stravou a pohybem, zvláště pravidelný pohyb je velmi účinný- stačí delší procházky. Pokud to nepomůže, upravte tlak léky.
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobrý den,protože mám pocity velké slabosti při námaze,chtěla jsem vyšetření na cukrovku,lékař mi vzal krev z prstu,výsledek mi sdělil jako v pořádku,že mám šestku.Mám se s tím spokojit?Cukrovku v rodině nemáme.Tlak mám 110/75 a trpím ohromným pocením horní poloviny těla při vejití zvenku do místnosti nebo zastaveníse při chůzi,nejsou to návaly,vždy to je následek .Děkuji za odpověď.
![]() | Premium member |
Vnitřní lékařství
Praha
Počet příspěvků: 619
Dobrý den, pro stanovení diagnózy cukrovky se používají nejčastěji hodnoty glykémie (hladiny cukru) měřené na lačno v žilní krvi- norma je do 6 mmol/l. V kapilární krvi do 5,5- váš výsledek tedy není optimální. Testování glukometrem se nepoužívá k potvrzení diagnózy diabetu, doporučuji odběr krve ze žíly. Pokud máte tyto potíže , doporučuji interní vyšetření, námahová slabost a pocení nemusí být pouze příznaky cukrovky.