Dobrý den, je mi 30 let, BMI 25,4. Ve 26 letech jsem se léčila s hypertenzí,k lékaři jsem tehdy přišla s častými bolestmi hlavy.Při těhotenství se tlak držel "v normě" a přestala jsem brát léky. Nyní 2,5 roku po porodu jsem zjistila, že bolest hlavy je po nadměrné fyzické zátěži. Jsem relativně trénovaná, jezdím na kole,bruslích, plavu - vše bez problémů. Ovšem jen pokud tzv. nezaberu. Když zrychlím tempo, začne mi "tepat v hlavě". Když se to stane, bolest hlavy trvá i po zklidnění 6 a více hodin. Zklidní ji obyčejný paralen. Před 4 lety jsem měla doma Holterův přístroj (nejsem si jistá správným názvem, ale měřil tlak co půl hodiny). Vzpomínám si, že vše bylo v pořádku až na chvíli, kdy bylo měřeno na rotopedu. Ten přístroj vůbec nezaznamenal výsledek měření. Myslíte, že má smysl brát léky na hypertenzi, když za běžného denního režimu je tlak normální. Nebo opravdu nemohu pouze ve třiceti letech ani jezdit aerobně na kole?Totéž se mi stává v sauně - to je pak bolest hlavy pokaždé, takže už se jí vyhýbám i když mě to mrzí....Děkuji za radu, Markéta
Hypertenze a sport
(Diskuze k tématu Hypertenze (vysoký krevní tlak))
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
![]() | Premium member |
Vnitřní lékařství
Praha
Počet příspěvků: 619
Dobrý den Markéto, v první řadě bych doporučila znovu zajít k lékaři a požádat o nové měření tlaku tlakovým Holterem,aby bylo jasné, jak na tom s tlakem jste. Během měření provádějte nejen běžnou činnost, ale i se vystavte zátěži, která vám způsobovala problémy.Pokud chcete, můžete si měřit i dobrým tlakoměrem sama- několikrát během dne a po dobu více dnů, i po zátěži. Pokud zjistíte, že v klidu máte tlaky do 140/90, a vyšší tlak jen po zátěži, pak bych farmakoterapii nedoporučovala. Radila bych vám poslechnout své tělo, které vám zžetelně naznačuje, že velká zátěž je pro něj nepřijatelná. V podstatě je v dnešní době tolik popupární sportování nadoraz nepřirozené. Lepší je provozovat přirozeněšjí druhy sportů jako je turistika, plavání apod. Chápu, že pro vás může být těžké se vzdát některých sportovních činností, ale pokud by vás potom pokaždé bolela hlava, nestojí to za to. Najděte si vhodnou míru, abyste potížím předešla a nemusela je řešit Paralenem.Každopádně zajděte k lékaři, pokud zjistíte klidovou hypertenzi nebo velmi vysoké hodnoty tlaku po zátěži.
návštěvník
Počet příspěvků: 8
Dobrý den,
zajděte si znova na interní vyšetření,kde posoudí ještě jednou váš tlak při zátěži
a dle výsledku a rady internisty postupujte.Myslím si,že zatím to na léčbu hypertense není,ale je nutné to potvrdit opakovaným vyšetřením
s pozdravem
Dr.Robětín
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobrý den, léčím se na hypertenzi již asi deset let, t.č. beru Concor cor 5, kdy tlak v klidu mám v normálu, ale při fyzické zátěži (posiluji leh sedy, kliky pěší turistika - výstupy na Lysou horu, aerobik) mi jde tlak hodně nahoru např. někdy při aerobiku mi jde krátkodobě tlak nahoru 170/85 puls ale zůstavá dole např pouze 80 a to jsem spocený jak blázen....chvíli ale po aktivitě se mi tlak normalizuje...je to v pořádku?, nebo si mám vzhledem ke svým sportovním aktivitám změnit prášky? - jen občas např. při výstupu na Lysou horu, kdy naberu rychlejší tempo mě bolí hlava, jinak nic.