Dobrý den,už 10 let se léčím s hypertenzí(tlak okolo 140/90-95)beru prestarium neo a 1/2 lokren a uvažuji o graviditě(je mi 36 let).Po doporučení od PL jsem byla na interně kde mi byly prášky změněny na Agen(ovšem poté jsem z příbalového letáku zjistila,že se též v těhotenství užívat nemají) a PL konstatoval,že je mám začít užívat,že to nevadí,ale jakmile zjistím ,že jsem gravidní,tak je ihned vysadit a přejít na něco jiného.Jsem z toho trochu zmatená,můžete poradit zda se mohou teda užívat i v těhotenství?Jsem díky MEN2 po TTE a nevím jestli je těhotenství vhodné..nikdo nedokáže poradt.děkuji
Hypertenze a těhotenství
(Diskuze k tématu Hypertenze (vysoký krevní tlak))
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
| Premium member |
Vnitřní lékařství
Praha
Počet příspěvků: 664
Dobrý den,
lékem první volby při hypertenzi v těhotenství je methyldopa (preparát Dopegyt), v druhé polovině těhotenství lez podávat také betablokátory. Agen je ze skupiny blokátorů kalciových kanálů, v těhotenství ho nedoporučuji. Ohledně stavu po TTE je nutné sledování endokrinologem po celou dobu těhotenství včetně doby před početím a důsledná substituce hormonů štítné žlázy.
návštěvník
Počet příspěvků: 1
dobry den,ja jsem v tehotenstvi na vysoky tlak brala leky dopegit,tak se skuste na ne pozepta...
návštěvník
Dobrý den,
již před otěhotněním jsem leta užívala Betalok ZOK 25mg. Rodinná zátěž je ze strany matky i otce. Otec navíc minulý rok prodělal mozkovou mrtvici. Nyní jsem ve 2.měsíci těhotenství. Poslední dobou mě strašně bolí hlava, nereaguje na Paralen, jediné, co pomáhá je klid doma a "mokrý hadr na hlavu" :) Dnes jsem byla u svého kardiologa, vyšetřil mě, natočil EKG a mám do zítra holtera. Prý se potom domluvíme, co bude dál. Jestli budu brát Dopegyt nebo počkáme až do II. trimestru. Jen nechci něco zanedbat a nevím kde se zeptat, aby si někdo nemyslel, že se chci flákat doma. Ale ráda bych znala názor, zda v takovém případě raději nejít na neschopnost. Bojím se, abych si nezadělávala na nějaký průšvih. Dále jsem se léčila na migrénu, ale léky jsem musela také vysadit. Takže nevím. Ale v práci mě pokaždé po pár hodinách tak rozbolí hlava, že jsem na další den nebo dva úplně vyřazená. Prosím poraďte. Děkuji
návštěvník
Dobry den.Nikdy sem nemela problémy v tehotenstvi s vysokym tlakem.Od 18 tydne se mi zvedl tlak na 160/95.Dostala sem Dopegyt.Brala sem ho 2x3 denne, nezabiral.Moje tehotenstvi bylo ukonceno ve 28tydnu s tlakem 199/133. Bohuzel,dopadla sem spatne.Dite neprezilo a ja byla na auru.Dnes uz mam tlak 120/60.Chtela bych znova prijit do jineho stavu.Muze se znova tlak v tehotenstvi opakovat? A jsou pro tehotne jine prasky nez-li Dopegyt? Myslim, ze mi nezabiral. Dekuji za odpoved.