Dobrý den, manželovi je 31 let. Od 20 let je léčen medikamenty pro vysoký tlak, za celé období došlo asi 3x ke změně léků pro vedlejší účinky (stále přetrvává kašel). Souběžně je léčen pro celoživotní celiakii. Před poslední změnou užíval 1 tbl. denně přípravku Losaratio PlusH 50/12,5 mg. Na podzim došlo ke změně léků. Objevuje se nyní častěji bolest hlavy a kontrolní měření v poslední době ukazují hodnoty kolem 163/85 TK(dříve byly hodnoty téměř v normálu). Ráda bych si s Vámi zkonzultovala, zda-li je dle Vašeho názoru výběr léků vhodný -vzhledem k věku- při užívání 1 tbl. denně přípravku Acesial 5 mg (Tento lék bývá nahrazen i: Amlozek 5 mg - jsou totožné? Dávkování je vždy 1 tbl. denně.)Je nekuřák, výsledky z odběrů krve bývají v normě. Za jakou dobu by se měl tlak upravit po změně léčby? Mnohokrát Vám děkuji.
Vhodné léky na hypertenzi
(Diskuze k tématu Hypertenze (vysoký krevní tlak))
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
| Premium member |
Vnitřní lékařství
Praha
Počet příspěvků: 664
Dobrý den, Acesial považuji za velmi vhodný preparát (ze skupiny tzv. ACEI), jedná se o moderní lék, který má preventivní efekt na výskyt srdečně-cévních komplikací, měl by být upřednostňován vždy, pokud nejsou kontraindikace k jeho podání. Bolesti hlavy jako nežádoucí účinek nejsou u tohoto léku uváděny, mohou být způsobeny také nedostatečnou korekcí krevního tlaku. Amlozek není identický lék, je to lék jiné skupiny a neměl by jím být Acesial nahrazován. Pokud by váš manžel trpěl kašlem, který je častý jako nežádoucí účinek ACEI, lze tento lék nahradit obdobným lékem se skupiny tzv. sartanů, u nichž se tento nežádoucí účinek nevyskytuje, ale účinky jsou rovnocenné. na závěr vás chci upozornit, že léky neřeší příčinu hypertenze - manžel by se měl zaměřit hlavně na úpravu životního stylu.
návštěvník
Počet příspěvků: 1
dobrý den, asi 8 let se léčím pro hypertenzi. užívám pendil er 0.5mg., tritace 0.5mg a tenaxum, před artroskopií kolene jsem měl mikční synkopu-pokles tlaku s bezvědomím. v nemocnici mi bylo vysazeno tenaxum.
po návratu domů zase opět užívám starou trojkombinaci léků, ale tlak mám denně dopoledne 145-80 a odpoledne 155-80.přibližně. dříve býval tlak nižší.
před artroskopií jsem kouřil a pil kapučino a tlak bylk v normě, nyní po operaci nemám na tyto věci ani pomyšlení a přesto mi tlak stoupl.
obvodní doktorka říká, že je to v normě.
mám s tím něco dělat?
je vhodné pít čaj z hlohu nebo na snížení tlaku ještě k medikaci?
děkuji za odpověď.
milan 45 let