Vysoký tlak a bolest v levé ruce

(Diskuze k tématu Hypertenze (vysoký krevní tlak))

Vysoký tlak a bolest v levé ruce

Dobrý den,mám vyšší tlak, se kterým chodím k prakt. lékaři na pravidelné kontroly, mívám tlak okolo 135/85, občas vyšší. Zatím neužívám žádné léky. Je mi necelých třicet let. Chtěla jsem se jen zeptat na následující: když se necítím moc dobře a myslím, že mi tlak stoupl, stává se mi, že cítím palčivou bolest v levé ruce (v horní části paže) a "cítím palčivě srdce". Je to způsobené vyšším tlakem nebo to signalizuje nějaký jiný problém? Děkuji za odpověď. EJ.

17.6.2010 12:26

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Vysoký tlak a bolest v levé ruce / 17.6.2010 12:26

Dobrý den, podobné pocity se u hypertoniků objevují, může se skutečně jednat o souvislost s vysokým tlakem. Protože se však ischmeická srdeční choroba vyskytuje ve stále mladším věku, doporučovala bych zátěžové ekg (např. bicyklová ergometrie- měření ekg při šlapání na kole). Toto vyšetření je běžně dostupné.také doporučuji upravit životsprávu, zvláště strava by měloa být zdravá a dále dostatek pohybu. Zamyslete se, zda nemáte dlouhodobé neřešené emocionální problémy, konflitkní vztahy apod.

17.6.2010 21:46

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
RE: Vysoký tlak a bolest v levé ruce

Dobrý den,
také se léčím s vysokým tlakem (už 3 roky beru prášky Enap), který mi zjistili v 18ti letech po zánětu ledvin. Min. týden jsem byla u kardiologa a ten mi řekl, že léky, které užívám, mi víc škodí, jak pomáhají. Dřív jsem mívala tlak spíše nízký, dokonce i teď se mi občas při rychlém vstání zamotá hlava, ale jelikož jsem nervózní typ člověka, u doktora mi tlak vždy naskočí na 140/85, tudíž mi pořád předepisuje Enap...doma mám tlakoměr a párkrát už jsem naměřila i 116/69, jindy i kolem 130-140/83, takže už opravdu nevím, zda mám tlak vysoký nebo normální...může to souviset i s tím, že se na měření stále soustředím a tím pádem mi naskočí vysoký tlak?
Předem děkuji za odpověď

8.9.2010 10:02

RE: RE: Vysoký tlak a bolest v levé ruce

Dobrý den, tlak opravdu reaguje na emoce, doporučuji, abyste si doma několik dnů pravidelně tlak měřila- v klidu, za stejných podmínek, bez léčby.Měření u lékaře ve stavu nervozity nemá žádnou výpověďní hodnotu.Vysoký tlak se v průběhu onemocnění ledvin vyskytuje, pokud však nemáte chronickou chorobu ledvin, měl by se tlak po překonání nemoci normalizovat. Pokud zjistíte, že máte tlak většinou pod 140/80, pak nevidím důvod k farmakologické léčbě. Tlak lze snižovat i jiným způsobem, zvláště zdravou stravou, nepřisolováním pokrmů, pohybem!, případně řešením emocionálních problémů. Farmakologická léčba by vždy měla být poslední variantou, když se vyčerpají ostatní monosti.Pokud však hodnoty tlaku budou přesahovat zmíněnou hranici, a nepodaří se tlak srazit jinak, je léčba vhodná.

8.9.2010 10:40