Snížená funkce štítné žlázy v těhotenství

(Diskuze k tématu Onemocnění štítné žlázy)

Snížená funkce štítné žlázy v těhotenství

Dobrý den, v 7.tt mi gynekolog odebral krev mimo jiné na testy ŠZ (nikdy jsem tímto onemocněním netrpěla, ani nikdo z rodiny). A až teď na kontrole ve 12. týdnu mi oznámil, že mám ihned začít brát Euthyrox50, jinak by mohlo být dítě postižené, protože u mě vyšly špatné hodnoty: TPO 152, TSH 3,739, T4 8,76. Ještě mi řekl, že si mám dojít na endokrinologii a to bylo vše. Když jsem o tom nyní něco hledala na netu, tak mě to dost vyplašilo. Bojíme se teď s manželem, jestli už to nemohlo mít na dítě vliv, protože všude píší, že je to důležité hlavně do 12.tt. Jaká je pravděpodobnost, že by mohlo již dojít k poškození mozku dítěte? Je možné to teď vůbec nějak zjistit? Moc děkuji za odpověď.

28.8.2010 13:11

Probíhá odesílání formuláře

RE: Snížená funkce štítné žlázy v těhotenství

Dobrý den.Měla jsem začít stimulaci před druhým ivf.V CAR mi dělali hormonální profil.Dr. mi oznámila, že mám vyšší hodnutu a-TPO a musím na konsilium na endokrinologii.Chci se zeptat,zda budu moci absolovovat ivf.Jiným způsobem nemohu otěhotnět,mám neprůchodné vejcovody.Jinak už mám jedno dítě 2,5 let a žádné problémy se štítnou žlázou jsem nikdy neměla.děkuji moc za odpověd.

25.11.2010 09:19

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
RE: RE: Snížená funkce štítné žlázy v těhotenství

PAní doktorka neodpověděla přesně. Jelikož Vaše hodnoty již nejsou normální a máte problémy s otěhotněním navíc pozitivní aTO již se stanmdardně doporučeuje užívat léky. Navíc normy pro gravidní na počátku gravidity jsou úplně odlišné od norem normální populace.
Na počátku gravidity totiž dochází k fyziologickému poklesu TSH, takže zdravá žena mívá často TSH nižší např kolem 0,3-0,5. Hodnoty 3,739 jsou již vysoké . Navíc léčba zvyšuje šanci na Vaše případné otěhotnění a zdárné dokončení gravidity.
Tuto problematiku je vhodné konzultovat včetně sonografie štítnice s endokrinologem, nikoliv internistou.
Hodně zdraví a úspěchů.

3.12.2010 20:41

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
Vysoké TSH v těhotenství

Dobry den, jsem ve 14tt a lekari me jiz pred otehotenim lecili na hypotyreozu. Pul roku jsem cekala, nez se hormony ustalily a potom jsem otehotnela. Hned vsak pri prvnich odberech v tehotenstvi mi zjistili opet vysoke TSH 18.76 ulU/ml, ale hormony fT4 (14,38pmol/l) fT3 (2,47pg/ml) byly v norme (rekl endokrinolog). Lekar mi tedy zvysil davku euthyroxu ze 75 na 100. Po 6 tydnech jsem sla opet na kontrolu a TSH je stale hodne vysoke 12.01ulU/ml, ale fT4 v poradku 17,23pmol/l. Opet jsme zvysili davku, beru ted jeden den euthyrox 125 a druhy den 150. Mam velky strach o vyvoj plodu. Muj endokrinolog mi sice rekl, ze nejvetsi vliv na miminko ma fT4, ale ze TSH musime snizit, ale nevim, jestli se vazne nic nedeje nebo mam jit na nejake specialni vysetreni plodu ditete, abych vyloucila nejake postizeni? Jaky vliv ma vysoke TSH na vyvoj plodu? Mockrat dekuji za odpoved Monika

12.5.2011 21:31

Kvalitní  (4)    Nekvalitní  (0)