Dobrý den.
Před pěti týdny mému synovi zjistili bronchopneumonii. Zajímalo by mě, jak dlouho je infekční, jestli je infekční i když nekašle. Jaká je inkubační doba u této nemoci. Jak dlouho přežívají bacily ve vzduchu, když je syn vykašle. A jestli jsou bacily i ve slinech, pokud se nekašle. Třeba u TBC vím, že přežívají jen pár minut na vzduchu. A jestli je u této nemoci i více druhů průběhů. Kamarádka mi totiž včera volala, že to od nás chytli. Jenže náš průběh byl takový, že ze zdravého dítěte se během dvou dnů vyklubal zápal plic. No a u jejího syna to trvalo 10-14 dnů, než mu zjistili, že má taky zápal plic. Jako že těch 10-14 dní byl nastydlí, kašlal a i když chodili k lékaři, tak na to přišli až takhle pozdě. Kamarádky mi taky tvrdí, že i teď jsme infekčí. Na RTG máme ještě něco málo vidět, ale infekční snad už po peti týdnech nejsme,ne?
Taky jsem si vyslechla, že se jim z toho může stát i chronická věc a že ze zdravého dítěte se může stát "debil" - takhle to přímo řekla. Prý t léky mají vliv na nějaké nervy. No nebylo příjemné to poslouchat :-( .
Prosím odpovězte mi někdo, abych v tom měla jasno. Děkuji moc. Verča
Jaká je inkubační doba zápalu plic?
(Diskuze k tématu Pneumonie, bronchopneumonie)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
návštěvník
Počet příspěvků: 11
Zapoměla jsem napsat, že potom co se naše děti viděli, tak jejich syn byl 14-16 dnů zdraví a teprve potom začal být nastydlí.
| Premium member |
Vnitřní lékařství
Rychnov nad Kněžnou
Počet příspěvků: 42
Zápal plic je akutní zánětlivé onemocnění, které může být vyvoláno jak baktériemi tak viry. Inkubační doba se pohybuje v řádu několika hodin až dnů, dle typu původce onemocnění.
Infekční je nemocný zejména v období kašle, pokud vykašlává hleny je nakažlivost vyšší. Základním doporučením je dodržování hygieny, krytí úst a nosu při kašli. Aby došlo k přenosu onemocnění musí být jedinec, na kterého se onemocnění přenese dostatečně dlouho vystaven nákaze. Nejvíce jsou samozřejmě ohroženi přenosem nemoci rodinní příslušníci.
V období kdy Váš syn nekašle je riziko šíření nákazy minimální a časem se výrazně snižuje. Dle Vašeho sdělení Vás syn začal být léčen před 5-ti týdny a po 3 týdnech nemoci by měl nakazit jiné dítě. Po třech týdnech léčby je minimální pravděpodobnost další infekčnosti. Tedy je málo pravděpodobné, že by se dítě Vaší přítelkyně nakazilo od Vašeho syna.
Kterékoliv infekční onemocnění, pokud se neléčí dle pravidel- cílenou antibiotickou léčbou může přejít do chronického onemocnění, které může být léčebným problémem. Antibiotická léčba může mít také vedlejší účinky. Není běžné, že by dítě po antibiotické léčbě bylo postiženo mentálně. Muselo by jít o vysoké dávkování léků, které se používá u masivních infekcích spojených s otravou krve.
návštěvník
Počet příspěvků: 11
Moc děkuji za odpověď a uklidnění. Spadnul mi kámen ze srdce :-)