Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem ohledně zánětu průdušek, který mě velmi trápí a nemohu se ho zbavit. Na úvod bych chtěla podotknout, že jsem nikdy podobné problémy s kašlem a průduškami neměla, ani v dětství, a nekouřím, ani se nepohybuji v kuřáckém prostředí.
Problémy začaly na konci října, kdy jsem pár dní (2-3) měla slabý suchý kašel, na který jsem nic nebrala a zase přešel. Ale v polovině listopadu se kašel opět objevil, tentokrát s větší razancí a s nepříjemnými pocity na průduškách. Začala jsem užívat volně dostupná léčiva – 2 balení jitrocelového sirupu, šalvějové bonbony, průduškové čaje a Hedelix. Nic nezabralo a kašel (suchý) se stále zhoršoval, obzvláště v práci, v klimatizované kanceláři, kde je velice suchý vzduch.
Šla jsem tedy k lékařce, která mi předepsala Erdomed. Ten mi pomohl na první dva dny a pak se problémy vrátily. Navíc se přidaly nepříjemné bolesti a píchání v levé části hrudníku (na různých místech) a zad. Šla jsem tedy opět k lékařce, která mi dala kvůli průduškám neschopenku a dohodly jsme se, že budu užívat atb Amoksiklav a Klabax (nedávno jsem kvůli jiným problémům byla na gastroskopii, kde mi zjistili chronický zánět žaludku a helicobactera, na jehož eradikaci jsem dostala kombinaci 3 léků – z toho 2 výše zmíněná atb, která jsou určena i k léčbě zánětů dýchacích cest). Atb neměly na kašel žádný vliv, pořád byl suchý a snad se ještě zhoršoval. Když jsem byla v klidu, tak to bylo dobré, ale jak jsem vstala z postele, hned jsem se rozkašlala. Při další návštěvě dr. jsem dostala Mucosolvan a Aerius na zklidnění velmi podrážděných dýchacích cest. Mucosolvan pomohl, kašel začal být vlhký a velmi se zmírnil. Na konci neschopenky (14 dní) už skoro žádný nebyl, a nebolelo mě v hrudníku.
Avšak po návratu do práce se během jednoho dne opět vše vrátilo – neustálý suchý kašel a bolest v hrudníku. A to i přes to, že jsem si do krku pro zvlhčení sliznice stříkala Vincentku. Opět jsem začala užívat Mucosolvan a aplikovat inhalace. Kašel se zmírnil a byl vlhčí, ale pořád trvalo dosti silné píchání a bolesti v levé části hrudníku. Lékařka mi tedy před Vánoci udělala RTG plic. Výsledek – překrvení plic, ale to prý nic není. Pokud budou potíže trvat, odešle mě na plicní a spirometrii.
Nyní stále beru Mucosolvan a inhaluji každý večer, ale kašel pořád zlobí – někdy více, někdy méně, a spíše navečer. Je spíše vlhčí, ale občas mi při něm pořádně zachrčí na průduškách. Čaje na průdušky piji neustále, sliznici nosu a krku zvlhčuji Vincentkou. Nyní mě zase začíná nepříjemně pobolívat hrudník – spíše za hrudní kostí, a začínám cítit nepříjemné pocity na průduškách jako na začátku onemocnění.
Mj. od začátku mých problémů jsem neměla žádné zvýšené teploty, ani horečky a poslech byl vždy čistý (hodnotily jej 3 lékaři). Zvláštní je, že v noci vůbec nekašlu (v leže kašel prostě mizí). Taky mi přijde divné, že se rozkašlu, když nějakým způsobem zmáčknu hrudník – resp. průdušnici a průdušky (např. když úmyslně stlačím při výdechu více hrudník nebo když v sedě rotuji hrudník do strany a obě ruce směřují za ním). Jakoby ten kašel měl pouze „mechanickou“ příčinu.
Prosím vás o názor, o co by se mohlo jednat a hlavně, jak to léčit, jak postupovat, protože už si nevím rady a obávám se, aby se z toho nestala chronická záležitost. Děkuji.
Vleklý zánět průdušek
(Diskuze k tématu Záněty průdušek)
kamilaf
návštěvník
Počet příspěvků: 7 návštěvník
26.12.2009 22:29
Probíhá odesílání formuláře
MUDr. Jaroslava Marková
Praktické lékařství pro dospělé
Vnitřní lékařství
Praha
Počet příspěvků: 664
| Premium member |
Vnitřní lékařství
Praha
Počet příspěvků: 664
Dobrý den, takto vleklý kašel, který nereaguje na běžnou léčbu a stále recidivuje si určitě zaslouží vyšetření u pneumologa. Příčin může být celá řada, může se jednat nejen o plicní onemocnění, ale také alergické onemocnění, plicní embolizaci nebo nemoc z klimatizované budovy. V neposlední řadě mohou být příčinou neřešené stresy a zátěže v psychické oblasti, čemuž by napovídal i chronický zánět žaludku. Obraťte se ale nejprve na pneumologa.
6.4.2010 13:15
Kvalitní
()
Nekvalitní
()
Soutěž