Aktualizováno: 23.3.2011
Alergie na lepek (gluten), celiakie
Alergie na lepek je klasická alergická reakce s pozitivní IgE protilátkami proti lepku, která vzniká několik hodin po požíti lepku ve stravě. Lepek je součástí pšenice, ječmene, žita a ovsa. Mezi příznaky této potravinové alergie patří vyrážka na kůži, průjem, nadýmání, zvracení, křeče. Léčbou je bezlepková dieta. Celiakie není alergii na lepek, ale onemocnění, kdy po požití lepku s odstupem 3 - 6 měsíců dochází ke vzniku autoimunitní reakce proti vlastnímu organizmu, konkrétně proti sliznici tenkého střeva. Takto poškozená sliznice nedokáže dostatečně trávit složité cukry a také vstřebávat bílkoviny, vitamíny a ostatní pro tělo důležité látky. Celiakie nazývaná také glutensenzitivní enteropathie se projevuje hubnutím, průjmy, bolestí břicha, neprospíváním, chudokrevností, osteoporózou atd. Diagnózu je nutné potvrdit střevní biopsii a léčbou je bezlepková dieta.