Hepatocelularní adenom

Hepatocelularní adenom

Petra  |  návštěvník  |  Praha
Dobrý den.
Před týdnem mi byl na MR diagnostikován Hepatocelularní adenom v pravem jaterním laloku, v ll.segmentu o velikosti 6cm. Subjektivní potíže nemám žádné, při preventivní prohlídce vyšly špatně jaterní testy, tak se zjišťovalo proč.
Pan doktor na MR mi řekl jen tuto diagnózu a že zbytek mi řekne má obvodní lékařka.
Dnes jsem s ní mluvila, ale moc mne neuspokojila. K žádnému specialistovi mne neposlala. Prognózu mi žádnou neřekla. Jen že za měsíc proběhnou opět krevní testy, za 3měs. SONO a za půl roku opět MG. Na mé jiné otázky dávala nejasné odpovědi (prislo mi, že nevěděla co odpovědět).
Chtěla bych vědět, zda je to standartní postup při této diagnóze? Mne je 30let, před pěti lety jsem porodila zdravého syna, neberu žádné léky, p.o. antikoncepci jsem měla od 18ti - 24 let, pak tři roky pauza, pak opět nasazena a nyní jí od prosince 2014 neberu z důvodu, že jsme chtěli další dítě. Dále mám mírnější formu psoriázy, alergie nemám. Nekuřačka. Mírná nadváha.
Dále by mne tedy zajímalo zda mám striktně dodržovat jaterní dietu? Můžu užívat Ostropestřec Mariánský a v jaké formě? Můžeme se dále pokoušet o otěhotnění, nebylo by těhotenství pro játra moc zatěžující? Jaká je prognóza při mé diagnóze? Lze časem provézt resekci a nebo to bude na transplantaci jater? Když nádor dále neporoste budou mne už jen pozorovat? Děkuji za zodpovězení mých dotazů. Petra
MUDr. Táňa Andreasová  |  Basic member  |  Interní lékařství  |  Praha
  • 1599 odpovědí
  • 71 Likes
Dobrý den, adenom jater je nezhoubný nádor, dává se často do souvislosti s užíváním hormonální antikoncepce (HAK) u mladých žen. Většinou se jen sleduje, postup vaší lékařky je správný.  HAK by měla být trvale vysazena! Nádor má dobrou prognozu,  neroste, dokonce může po vysazení HAK regredovat. Jaterní dieta i ostrop. mariánský jsou vhodné. Otěhotnět znovu můžete.
S pozdravem
Doktor ve Vašem okolí