Nakažlivost příušnic

Nakažlivost příušnic

Sarllotta 111  |  návštěvník  |  Plzeňský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den!Syn kterému je 18 let právě prodělal příušnice,já jsem je nikdy neměla.Jaká je šance že je dostanu?Děkuji za odpověď.S pozdravem Markytánová
MUDr. Jaroslava Marková  |  Basic member  |  Praktické lékařství pro dospělé  |  Praha
  • 1648 odpovědí
  • 8 Likes
Dobrý den, příušnice jsou vysoce nakažlivé, onemocnět mohou děti i dospělí, kteří je dosud neprodělali a nebyli očkováni. Záleží hlavně na vašem celkovém zdravotním stavu a odolnosti. Uvádí se, že nemocný je infekční ještě 2 týdny po prodělaném onemocnění.
  • 21 odpovědí
Dobrý den,
pokud jste onemocnění skutečně neprodělala, je velmi pravděpodobné, že se nakazíte( úzký kontakt s nemocným v rodině, apod.).Malá šance, že byste neonemocněla je,jestliže jste prožila v dětství nemoc ve velmi lehké formě ( podobnost jinému virovému onemocnění nebo tzv. inaparentní , kdy příznaky nejsou zcela zjevné a nápadné, přesto se protilátky vytváří. Takto probíhá nemoc v dětství u cca jedné čtvrtiny až třetiny osob).Spíše je asi pravděpodobnější možnost onemocnění nyní.
Šárka Vejmolová  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den, jsem 14-ti letá diabetička, která včera onemocněla příušnicemi. Doma mám pískomila, morčata, králíky a psa => můžou se nějak ode-mě nakazit ?
Předem díky za odpověď.
Petra  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den v psobotu můj devítiletý syn onemocněl pry příušnicemi,ale nemá horečku jen oteklí a bolestiví krk.Můze se opravdu jednat o příušnice?Je i očkovaný.Dekuji
Středisko očkování a cestovního lékařství, s. r. o.  |  Basic member  |  Pardubice
  • 195 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý den,
těžko soudit. Horečky nemusí nutně obraz příušnic vždy doprovázet. Ani očkování není účinné ve 100% případů. Možná právě díky očkování má Váš syn modifikovaný průběh. Správně by se mělo udělat laboratorní vyšetření protilátek proti příušnicím. Příušnice obecně jsou vlastně zánětem příušní slinné žlázy. Ten nemusí být vždy způsobený jen virem příušnic, ale i jinými infekčními i nefinfekčními příčinami (pak často bývá jen jednostranný).
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák
Iveta
Iveta  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli se mohou příušnice objevit i u člověka, který byl v dětství očkován.

Děkuji za odpověď.
Sarllotta 111  |  návštěvník  |  Plzeňský kraj
  • 1 odpovědí
Můj syn byl proti příušnicím očkován a v 18ti letech je stejně prodělal!Měl vysoké horečky,dost velké bolesti!Naštěstí na něm nemoc nic nezanechala!
Středisko očkování a cestovního lékařství, s. r. o.  |  Basic member  |  Pardubice
  • 195 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý den,
ano, mohou. Účinnost očkování proti příušnicím závisí na mnoha faktorech, ale všeobecně je nižší, než na jakou jsme zvyklí u jiných očkování dětského "očkovacího kalendáře". Pohybuje se řekněme (velmi zjednodušeně) kolem 80%. Také přetrvání ochrany po očkování není doživotní. Podle některých studií přetrvává protekce po očkovávní dvěma dávkami v dětství spolehlivě jen asi 12 let. Stejně tak ale není stoprocentně doživotní imunita ani po prodělání onemocnění. Dříve zřejmě hrálo svoji roli i přirozené promořování očkované i neočkované dospělé populace tak, jak se během života s virem příušnic opakovaně setkávali. Dnes je výskyt příušnic oproti situaci před několika desítkami let mnohem nižší (i přes občasné větší a menší epidemie) a proto se výrazněji projevuje vyvanutí imunity po letech po očkování. Další příčinou mohou být změny vlastností viru příušnic apod.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák
suhi  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,

moje sestra (22 let) se včera setkala s člověkem, kterému dnes propukly příznaky příušnic. Chci se zeptat, s jakou pravděpodobností se mohla nakazit, případně , když by se nakazila, může chorobu přenášet a jak by se měla teď chovat vůči okolí?
Mockrát děkuji za odpověď
Středisko očkování a cestovního lékařství, s. r. o.  |  Basic member  |  Pardubice
  • 195 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý den,
příušnice se přenáší nejčastěji kapénkovou infekcí a přímým kontaktem se slinami nakažené osoby. Méně často předměty, čerstvě kontaminovanými slinami nakaženého. Původce infekce je ve slinách už 6 - 7 dní před propuknutím příznaků a nemocný ho vylučuje ještě 9 až 14 dnů po začátku onemocnění. Inkubační doba je 2 - 3 týdny (25 dní). To, jestli se Vaše sestra nakazila, závisí na tom, jak úzký kontakt s nemocným byl a jak dlouho trval. Zda infekce u ní propukne, nebo ne pak na tom, zda v minulosti nebyla proti příušnicím očkována, případně zda je neprodělala (třeba i bezpříznakově - takto infekce probíhá u 30 až 40% nakažených). V každém případě ještě nejméně týden nebude s určitostí sama nakažlivá pro své okolí. Na zbytek inkubační doby lze doporučit, aby se vyhýbala osobám, pro které by případná infekce mohla být vážnou komplikací (vnímavé osoby s nemocemi, nebo léčbou, která výrazně zhoršuje imunitu, těhotné ženy, lidé po transplantaci, HIV pozitivní apod.). Nic jiného teď dělat nejde. Očkování po expozici viru už propuknutí onemocnění nezabrání.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák
zdenek123
zdenek123  |  návštěvník  |  Kraj Vysočina
  • 1 odpovědí
Je mi 45 let byl jsem očkovaný proti příušnicím doposud jsem je neprodělal.Mám syny kterým je 21 a 19 let ani oni tuto nemoc neměli.Oba byli také očkováni.Je možné si nechat z rozboru krve zjistit zda máme v sobě protilátky proti této nemoci?Hradí tento rozbor krve VZP? Děkuji za odpověd.
Středisko očkování a cestovního lékařství, s. r. o.  |  Basic member  |  Pardubice
  • 195 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý den, protilátky proti příušnicím vyšetřit lze. Problém bude s interpretací výsledku. Bežně používané testy jsou nastaveny na detekci protilátek při onemocnění, za účelem potvrzení diagnózy. Dá se jimi případně i ověřit reakce krátce po očkování.
Pokud se u Vás najdou vysoké hladiny protilátek proti příušnicím, lze z toho usuzovat, že jste proti nim chráněni (jestli v důsledku očkování, nebo pozdější bezpříznakové infekce nelze určit). Pokud se však najdou nízké, nebo žádné hladiny protilátek, nelze z toho jednoznačně vyvovodit žádný závěr.
Z literárních údajů vyplývá, že se protilátky proti příušnicím udržují po očkování detekovatelné u většiny lidí 10 až 12 let. Pokud tedy od vašeho očkování uplynula delší doba, je spíš nepravděpodobné, že by se nějaké protilátky z očkování ještě nalezly.
Pojišťovna hradí jen vyšetření při onemocnění. K ověření stavu imunity po očkování byste si vyšetření musel zaplatit. Cena za vyšetření se pohybuje kolem 800,- Kč.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák
lordik8  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 1 odpovědí
Dobry den,

je mi 22 let a od soboty lezim v posteli s priusnicemi. Byl jsem proti teto nemoci ockovan, ale presto jsem ji dostal(jak pisete, neni to zas tak neobvykle). Chci se Vás zeptat, jestli proti parvoviru existuji nejaka antivirotika, ktera by pomohla v lecbe, ci zabranila pripadnym komplikacim? Vrcholove sportuji a potreboval bych byt v poradku. Jeste bych se Vas chtel zeptat, jestli ma ockovani na prubeh nemoci pozitivni nebo negativni vliv? Predem Vam moc dekuji za odpoved.
Středisko očkování a cestovního lékařství, s. r. o.  |  Basic member  |  Pardubice
  • 195 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý den,
nejsem sice infektolog, ale pokud je mi známo, tak žádná specifická léčba příušnic není. K prevenci komplikací je především třeba být skutečně v klidu a pít dostatek tekutin. Případné zhoršení zdravotního stavu včas konzultovat s lékařem.
Mimochodem, zmiňujete parvovirus. To je ale původce jiného onemocnění, nikoliv příušnic (proti kterým se očkuje). Možná bych měl pro úplnost zmínit, že pojem příušnice je označení pro zánět příušních slinných žlaz. Ten může být způsoben celou řadou příčin a to infekčních i neinfekčních. Tzv. epidemická parotitida - příušnice v užším smyslu slova jsou jen jednou z nich. Proto je vždy důležité, aby lékaři nedělali diagnózu jen z klinických projevů, ale zjišťovali i epidemiologické údaje (zda nemocný byl v kontaktu s jiným, potvrzeným případem příušnic) a pokud možno diagnózu potvrdili také laboratorně.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák
Ann  |  návštěvník  |  Královéhradecký kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den, je mi 22 let, jsem očkovaná proti příuš. Bratr mého přítele před 14dny prodělal příušnice. Přítel je zatím v pořádku, ale já už od pátku cítim mírnou bolest v čelisti, a to jen na jedné straně. Jedná se o mírný tah při otevření úst nebo i při silnějším zkousnutí. Opuchlou tvář ale nemám. Mohlo by se jednat o příznak příušnic? Děkuji za odpověď.
mihalka  |  návštěvník
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
prosím je možné se nakazit příušnicemi, pokud např. v obchodě projdu kolem někoho, kdo může být eventuelně již nakažlivý?
Konkrétně situace - byla jsem v menším obchodě a přišel tam chlapec, jehož matka má právě asi 3. den příušnice. Pouze jsem kolem něj prošla a hned jsem šla z obchodu pryč. Já jsem příušnice jako malá neměla, alespoň o tom nemám nikde záznam a očkovaná také nejsem.
Děkuji za odpověď.
Anna  |  návštěvník
  • 1 odpovědí
Dobrý den, v naší škole už několik měsíců řádí příušnice. Já mám ted nateklou jednu uzlinu, ale jiné příznaky nemám. Chci se zeptat, jestli by to přeci jen nemohlo být jiné onemocnění a pokud by to příušnice byly, je možné, abych týden od prvních příznaků mohla mezi lidi, když bych si vzala roušku? Je to pro mě hodně důležité
Děkuji
Středisko očkování a cestovního lékařství, s. r. o.  |  Basic member  |  Pardubice
  • 195 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý den,
pokud máte nějaké potíže, měla byste jít k lékaři. Nakažlivost příušnic je nejvyšší 48 hodin před začátkem příznaků a trvá až 9 dní po jejich začátku. Pokud jste bez příznaků (teplota, zduření a bolestivost slinných žláz)a byla jste v kontaktu s nemocným příušnicemi, jste potenciálně infekční od 12. do 25. dne od posledního kontaktu s nemocným. V tomto období není vhodné navštěvovat zejména dětské a mládežnické kolektivy, pokud je to možné.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák
Sunday  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda je možné blíže určit dobu infekčnosti příušnic po prodělání nemoci. Na různých fórech jsem se dočetla, že člověk může být infekční ještě 1-2 týdny po odeznění příznaků, což je poměrně velký rozptyl. Dá se toto více specifikovat (při lékařském vyšetření apod.)? Odezněním příznaků se rozumí opadnutí otoku? Je možné uvažovat kratší dobu infekčnosti v případě, že nemoc má lehčí průběh? Děkuji
Martin  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
zajímala by mne otázka přenašečů viru příušnic - resp. zda se mohu nakazit tímto virem i od člověka, který sám nemoc kdysi prodělal, ale je s ní současně ve své rodině v úzkém kontaktu, takže je velmi pravděpodobné, že je virem každodenně zasažen. Může v sobě tento virus přenášet na ostatní, ač mu sám díky své imunitě nepodlehne a případně jak dlouho v něm je virus aktivní? Je přeci logické, že tento virus v něm po nějakou dobu musí žít a snažit se o zdolání jeho organismu...
Děkuji za odpověď, Martin
Sid Ache  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobrý den, bratr je nakažen příušnicemi. Příznaky u něj propukli včera. Vzhledem k tomu, že s ním sdílím pokoj se na Vás obracím s dotazem, jak minimalizovat možnost přenosu viru na mě. Díky za odpověď, Petr
Středisko očkování a cestovního lékařství, s. r. o.  |  Basic member  |  Pardubice
  • 195 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý den,
viry příušnic se přenáší především vzduchem a kapénkami sekretů dýchacích cest. Méně už kontaktem s čerstvě kontaminovanými předměty a povrchy. Z toho vyplývá, že zabránit přenosu infekce na vnímavou osobu, pobývající dlouhodobě s nemocným v jedné místnosti v podstatě nelze.
Dost dobře nemůžete trvale nosit roušku, nebo respirátor k ochraně dýchacích cest. Částečně může riziko přenosu nákazy zmírnit důsledná hygiena rukou a individualizace osobních předmětů, jako jsou ručníky apod.
Navíc nemocný je nejvíce nakažlivý už 48 hodin před propuknutím příznaků a ještě až 9 dní poté.
Je však pravděpodobné, že jste byl proti příušnicím očkován v dětství, takže byste nutně onemocnět nemusel. A i v případě infekce ještě není nutné, abyste hned měl klinické příznaky. Zduření slinných žlaz se vyskytuje asi u 30% infikovaných mužů.
Inkubační doba onemocnění je 12 - 25 dní.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák
Marcus  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den!
Nakazil jsem se příušnicemi, ale už jsou na ústupu. Nicméně začínám pociťovat tlak ve varletech. Na internetu jsem se dočetl, že se na léčbu případné orchitidy používají antibiotika s léčivou látkou doxycyclin a právě ty beru. Mám mít tedy strach? Nebo mám dál brát antibiotika a samo to přejde? Antibiotika beru ještě den a půl. Děkuju předem za radu!
S pozdravem!
Anna Angie  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
můj osmnáctiletý přítel má příušnice. K lékaři si zašel teprve dnes, ale příznaky má už 5 dní. Celých těchto pět dní u mě přespával a pod. V dětství sem příušnice neměla, je vysoké riziko, že mě přítel nakazil?
Děkuji
Středisko očkování a cestovního lékařství, s. r. o.  |  Basic member  |  Pardubice
  • 195 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý den,
pokud jste příušnice neporodělala a nebyla jste proti nim očkována, pak je riziko bohužel docela velké. Nyní Vám nezbývá než čekat, jestli se nemoc neobjeví. Inkubační doba může být až 3 týdny od posledního kontaktu s nemocným.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák
Lucka27  |  návštěvník  |  Karlovarský kraj
  • 3 odpovědí
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestly je možné se příušnicema nakazyt i když jsem je už jako dítě prodělala.Je mi 28 let.Děkuji vám za odpověd.Lucie
Středisko očkování a cestovního lékařství, s. r. o.  |  Basic member  |  Pardubice
  • 195 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý den,
není to zcela vyloučeno, nicméně imunita po prodělaných příušnicích je mnohonásobně výraznější než po očkování a její přetrvání je velmi dlouhodobé. Může však být ovlivněna jiným probíhajícím onemocněním, defekty imunity, nebo užívanými léky. Také je známo, že virus příušnic má několik genotypů a není zcela jisté, do jaké míry je imunita vzniklá po nákaze jedním genotypem zkřížená vůči ostatním.
Vzhledem k tomu, že i v případě primoinfekce onemocní jen malá část nakažených, v případě reinfekce bude pravděpodobnost klinicky zjevného onemocnění ještě mnohem menší.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák
MUDr. Jaroslava Marková  |  Basic member  |  Praktické lékařství pro dospělé  |  Praha
  • 1648 odpovědí
  • 8 Likes
Dobrý den, riziko onemocnění po prodělání příušnic nelze 100% vyloučit, i když je malé.
bodeha  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,je mi 42 let a nakazila jsem se od syna příušnicemi.Otoky jsem měla na obou stranách i na krku.Je to už 11dní a stále mám nateklý krk. Zajímalo by mě za jak dlouho otoky zmizí a jakou dobu po odeznění příznaků budu infekční.Potažmo kdy mohu jít do práce.Děkuji hezký večer jana
michala.s  |  návštěvník
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
Je to deset dní, co se léčím s příušnicemi, otoky mi splaskly již po čtyřech dnech a horečky jsem vůbec neměla. Můj přítel má malou holčičku, která je proti nim očkovaná. Je možné, že bych jí mohla ještě nakazit, když jí nebudu vyloženě prskat do obličeje? Může spát ve vedlejší místnosti? Děkuji za odpověď
Doktor ve Vašem okolí