Laserová operace + Vytvrzení rohovky

Laserová operace + Vytvrzení rohovky

PF1990  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobrý den,

přemýšlím nad laserovou operací očí a nemůžu se rozhodnout, jestli do toho jít nebo ne. Je mi 29 let a má oční vada není ustálená, jelikož minulý rok jsem měl hodnoty na obou očích cca o 0,25 nižší. Mé oční vady jsou nyní: Krátkozrakost (-4,5,-5) a astigmatismus (-1,5 , -2)

Byl jsem na vyšetření a jsem "vhodný kandidát". Pokud bych do operace šel, určitě bych zvolil operaci s doživotní zárukou, právě z důvodu neustálené vady. Bylo mi nicméně ještě doporučeno vytvrzení rohovky, z důvodu mého astigmatismu. Že prý toto vytvrzení může pomoci v tom, aby se vada nevracela. Bylo mi řečeno, že astigmatismus se vrací rád. Zde mám 1. dotaz: Zda vytvrzení rohovky v mém případě opravdu má nějaký významný vliv na budoucí vývoj, nebo zda to takový vliv nemá. Přece jen příplatek za vytvrzení rohovky není nejnižší a pokud bych šel právě do operace s doživotní zárukou, tak nevím, jestli tedy má vůbec smysl.

Stojím ještě před rozhodnutím, zda třeba ještě třeba rok, dva, nepočkat, jak se to bude s mou vadou vyvíjet a nebo jestli do toho jít s tím, že třeba časem bych šel na dokorekci. (pokud by to ještě bylo možné)

Za jakýkoliv názor a radu budu nesmírně rád.
Děkuji
Oční klinika DuoVize  |  Premium member  |  Praha
  • 34 odpovědí
  • 4 Likes
Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz.
Operaci krátkozrakosti metodou Lasik lze povádět i pokud není refrakční vada očí úplně stabilní. V současné době je i další opakovaná operace laserem spolehlivá a bezpečně odstraní možný pooperační nárůst refrakční vady. Zároveň oči ve věku 29 let nemají ve většině případů tendenci k dalšímu růstu a tedy zhoršování refrakční vady. Z mého pohledu je u Vás laserová refrakční operace Lasik možná.
Pokud máte tvar a tloušťku rohovky vhodný pro laserovou refrakční vadu, nevidím důvod k operačnímu zpevňování - vytvrzení- Vašich rohovek. Tento zpevňovací proces se nazývá corneal cross linking a služí primárně k léčbě keratokonu očí. U laserových refrakčních výkonů se používá pouze v případě tenkých rohovek, kde je zvýšené riziko snížení pevnosti rohovky po operaci. Tato metoda se běžně neužívá k odstranění astigmatismu během laserové refrakční operace.
Jana Mikšovská, oční lékař DuoVize.
PF1990  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobrý den, velice děkuji za odpověď.
Teď upřímně nevím, zda s laserovou operací podstoupit i vytvrzení rohovky. Bylo mi následně ještě řečeno, že vždy u rohovkového astigmatismu doporučují právě vytvrzení rohovky, jelikož je rohovka méně stabilní. V mém případě je prý vada poměrně vysoká a operací se rohovka dost ztenčí. Její biomechanické vlastnosti se zhorší a bude méně odolná. Z tohoto důvodu je pro mě výše uvedené vytvrzení velmi vhodné. Tímto zákrokem se prý podstatně zlepší pooperační stabilita oka, nejen dioptricky, ale i mechanicky. ... Na můj následný dotaz, zda bych poté tedy mohl ještě podstoupit případnou dokorekci mi bylo řečeno, že by tam ještě určitá rezerva byt měla.

Kromě výše uvedených očních vad, žádné jiné nemám.

Reakce na PF1990

Oční klinika DuoVize  |  Premium member  |  Praha
  • 34 odpovědí
  • 4 Likes
Možná, že nejlepší by bylo podstoupit celkové vstupní vyšetření, zjistit výsledky a následně se poradit s lékařem na nejvhodnější řešení.

Související recenze a zkušenosti

Doktor ve Vašem okolí