Špatné vidění na levé oko po laserové operaci

Špatné vidění na levé oko po laserové operaci

anet  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 4 odpovědí
Dobrý den. V říjnu 2011 jsem postoupila laserovou operaci očí v Gemini, Průhonice.Měla jsem na obouch očích přes 4 dioptrie a astigmatismus. Na pravé oko vidím perfektně, ale s levým okem mám problémy. Od začátku a něj nevidím moc dobře, měla jsem tam i zánět.Když jsem byla na kontrole po 6 měsících, měla jsem rozmazaná i ta největší písmenka, a přijde mi, že vidím malinko dvojitě( není to zase tak hrozné).Bylo mi sděleno, že mám ještě čtvrt dioptrie, ale po ozkoušení jsem viděla sice malinko lépe, ale pořád rozmazaně a dvojitě:D (takže podle mě ,,pouze,, 0,25 dioptrie nemám), žádné jiné vysvětlení mi nebylo sděleno, a že reoperaci pouze čtvrt dioptrie nedoporučují. Čím by to mohlo být? Myslím si, že se moc nesnaží najít problém, abych nemusela na reoperaci. Mám pravé oko hlavní, takže oběma očima najednou vidím dobře. Ale stejně chci vidět perfektně i na levé. V diskuzi jsem četla, že dvojité vidění může znamenat zbytkový astigmatismus, je to pravda? Děkuji za pravdivou odpověď, ať konečně vím, na čem jsem. S pozdravem slečna Aneta.
MUDr. Eva Jerhotová Ph.D.  |  Premium member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 294 odpovědí
  • 45 Likes
Dobrý den paní Aleno,
problémem je, že k dolaserování zbytkových dioptrií je třeba, aby jste jednoznačně indikovala, že s nějakou dioptrií vidíte lípe. Jinak nic odstranit nelze. Pokud Vám vycházela jen 0,25D, je upřímně řečeno hodně nepravděpodobné, že by Vám takto malá vada dělala jakékoliv subjektivní problémy, ale patrně lépe "vykorigovat"oko nelze.
Může se tedy jednat i o jiné pooperační komplikace, např. suché oko, haze, apod.
Nejlépe je řešit tyto problémy s operatérem, určitě lze aspoň vyzkoušet i případnou konzervativní léčbu.
S pozdravem
anet  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 4 odpovědí
Právě mi pořád zkoušejí jen 0.25D a stejně lépe nevidím. Spíše mě štve, že mi nedali žádné jiné vysvětlení a tvrdí, že vidím dobře, s čím teda nesouhlasím. Na rohovce prý žádné jizvy nemám a je zahojená hezky, proto mě zajímá co se může dělat s tím dvojitým viděním, které mi podle mě dělá to neostré vidění.

Reakce na anet

Bsonek Ivo  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
i já vidím dvojitě na pravé oko po laserové operaci ,bohužel asi s tím nic neuděláte

Reakce na Bsonek Ivo

anet  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 4 odpovědí
A dali vám nějaké vysvětlení, čím to je způsobené? a zda se to dí nějak odstranit?

Reakce na anet

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 1174 odpovědí
  • 36 Likes
Dobrý den paní Aneto,
jestli je zbytková vada opravdu jen 0,25 dioptrie, pak opravdu není reoperace namístě. Ale na druhou stranu, čtvrt dioptrie by Vám neměla dělat popisované obtíže. Takže doporučuji pátrat po příčině. Zbytkový astigmatismus může vyvolat dojem dvojitého vidění, ale důvodů může být více. Vhodné by bylo doplnit pentacam, k vyloučení vyklenutí rohovky. Dále test slzivosti a by bylo vhodné provést vyšetření dioptrií se stenopeickou clonou, kdy by se eliminoval vliv aberací vyšších řádů. Ty by mohly být příčinou všech obtíží s viděním. Ovšem stejně tak i haze. Jestli máte skutečně dojem, že je Váš problém ignorován, tak se obraťte na jiné pracoviště pro konzultační vyšetření. V případě zjištěného problémy je pak nejlépe vhodné řešit s operatérem.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
--------------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXX

Reakce na MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

anet  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 4 odpovědí
Děkuji za odpovědi. Ve čtvrtek jedu na kontrolu, tak je zkusím donutit k nějakému vyjádření a uvidíme.

Reakce na MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

anet  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 4 odpovědí
Tak jsem byla na kontrole a mám 0,5D astigmatismu. To dvojité vidění po zkoušce těchto dioptrií vymizelo. Chci se zeptat, zda je vhodná dokorekce a zda jsou nějaká rizika. Děkuji za odpověď.

Reakce na anet

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 1174 odpovědí
  • 36 Likes
Dobrý den,
pokud nemáte problémy při koukání oběma očima, pak bych dokorekci nedoporučil. Cylindrická půlka je nízkou vadou. Ovšem pokud Vám toto rozmazání až rozdvojení subjektivně vadí a je rušivé, pak je indikace k reoperaci na místě. A díky udávanému zlepšení je reoperace možná. Největším rizikem je předimenzování zákroku a tedy vznik opačné vady. Vzhledem k prodělanému zánětu je nutné pečlivější zvážení.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
--------------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXX

Reakce na anet

MUDr. Eva Jerhotová Ph.D.  |  Premium member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 294 odpovědí
  • 45 Likes
Dobrý den,
každá reoperace má svá rizika, ale zřejmě Vás to subjektivně obtěžuje opravdu hodně.
Lze ještě vyčkat-třeba do podzimu a pokud bude tato dioptrická odchylka ustálená, neváhala bych jí odstranit reoperací.
Zdravím
inge
inge  |  návštěvník  |  Praha
Dobrý deň,

absolvovala som pred 16 dňami 6D laser, bola som krátkozraká -1,45 a - 1,25, žiadny iný problém. Problém je že stále nevidím do dialky, je to samozrejme lepšie ale zrejme som sa okuliarov nezbavila, na kontrole po 3 dnoch mi povedali že mi zostali nejaké zbytkové dioptrie a mám čakať či sa to niekam pohne, inak sa to hojí krásne.... Do blízka vidím bez chyby. Do dialky ráno asi 2 hodiny vidim bezchybne a potom začnem vidieť rozmazane. Mám z toho unavené oči, bolí ma hlava. Nevedia mi k tomu nič povedať, mám pocit že sa im to nechce ani riešiť. Dokorekcie sa už pri tomto prístupe naozaj bojím, a okuliare nosiť samozrejme nechcem, potom by celé akosi nemalo zmysel. Podla mňa to mám už ustálené, je naozaj možné že z ničoho nič mi tie dioptrie zmiznú? Čo by ste mi poradili, ako mám postupovať? Čo mám robiť, aby sa mi tie oči tak neunavovali? Ďakujem
lency85  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 1 odpovědí
Pred tydnem jsem byla na laserove operaci oci + cxl,stale spatne vidim,nemohu poradne ani nic precist,kdy se stav upravuje,je to bezne?
Související recenze a zkušenosti

Související videa

Doktor ve Vašem okolí