Nutnost operace křížového vazu v koleni u aktivního sportovce

Nutnost operace křížového vazu v koleni u aktivního sportovce

Miro  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
Hezký den. Hrají fotbal a v zápase jsem při špatném pohybu si částečně odtrhl přední křížový váz v koleni. Po rehabilitaci se cítím lépe koleno se lepsi,ale byla mi doporučená rekonstrukce vazů. Tak se chci zeptat jestli je to nutné. Jsem aktivní sportovec.
MUDr. Marek Večeřa  |  Basic member  |  Olomouc, Lutín, Prostějov
  • 12 odpovědí
  • 3 Likes
Hezký den. U aktivních sportovců s poškozením předního zkříženého vazu a nestabilitou se doporučuje jeho rekonstrukce. Je otázka, zdali máte klinicky koleno stabilní a jestli je zkřížený vaz poškozený zcela nebo částečně. Podle toho se řídí i doporučená léčba.
S pozdravem dr. Večeřa
Švec  |  návštěvník  |  Praha
  • 3 odpovědí
Dobrý den, mám stejnou otázku. Operace ano nebo ne? Jsem 10 let po prvním úrazu kolene (při fotbale-přetržený přední zkřížený vaz). Po 8 letech, během kterých jsem běhal, jezdil na kole, bruslil, lyžoval bez ortézy a bez problému jsem dostal opět chuť na fotbal. Po 20min lehkého tréninku koleno opět vypadlo - konec s fotbalem. Dnes jsou to další dva roky od druhého úrazu. Během těchto dvou let mi koleno vyskočilo lehce několikrát a to i s důkladným zatejpováním a ortézou, ale bez otoku a větších komplikací. Až do včera. To mi při volejbalu vypadlo totálně i přes tejp a ortézu. Takže zase ležím. Vytáhli mi z toho 70 ml krve. Pravděpodobně došlo k poškození ještě něčeho dalšího.
Teď řeším co s tím. Je mi 36. Mám malé děti , s kterými bych chtěl sportovat. Fotbal, volejbal atd. už asi nezvládnu. Nebo ano po plastice? Nebo si mám nechat plastiku a vynechat kolektivní míčové hry a jezdit na kole atd. A tím pádem mít opravené koleno, které nebudu tolik zatěžovat fotbalem atd. Nebo na plastiku nejít, koleno nezatěžovat problémovými sporty a doufat, že altroza kterou mám prý na svůj věk dost velkou, ale v počátku mi koleno nezničí a nebudu muset podstoupit za možná 20-30 let výměnu kloubu.
Můžete mě prosím poradit. Nebo aspoň nasměrovat.
Moc děkuji

Reakce na Švec

MUDr. Marek Večeřa  |  Basic member  |  Olomouc, Lutín, Prostějov
  • 12 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den,
pokud máte zjevnou nestabilitu kolena a přitom ještě nerozvinuté arthrotické změny, plastika předního zkříženého vazu by byla určitě vhodná. Přitom lze očekávat dobré výsledky a potencionálně možnost návratu ke sportování. Pokud nestabilita není výrazná nebo hlavně jsou již rozvinuté arthrotické změny, indikace plastiky je již trochu sporná. Další otázka je, jaké máte další změny, např. poškození menisků, chrupavky a nakolik tyto činí obtíže a tyto body rovněž řešit.
Takže ve Vašem případě je to individuelní rozhodnutí - založené zčásti na vašich obtížích, dobrém klinickém vyšetření, eventuelně doplňujících vyšetření jako např. MRI a na základě alespoň těchto výše uvedených kritérií rozhodnout co nejlepší postup.
S pozdravem Dr. Večeřa

Reakce na MUDr. Marek Večeřa

Švec  |  návštěvník  |  Praha
  • 3 odpovědí
Dobrý den,
děkuji za Vaše vyjádření. Stále víc se přikláním k plastice. Jen mám ještě jednu otázku. Pokud nestabilita není výrazná, znamená, že mi koleno nevypadává při běžném ,,provozu" a třeba jízdě na kole a vypadává při problémových sportech? (fotbal ,volejbal...)
Ještě jednou moc děkuji.

Reakce na Švec

MUDr. Marek Večeřa  |  Basic member  |  Olomouc, Lutín, Prostějov
  • 12 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den, dá se to tak zhruba říci, důležité určitě i řádné klinické vyšetření ortopedem a vše s ním rozebrat. Pokud budete chtít udělat si cestu do Olomouce, dejte vědět. Zdravím . Dr. Večeřa

Reakce na Švec

Prof. MUDr. Jaroslav Michálek Ph.D.  |  Premium member  |  Alergologie a klinická imunologie  |  Brno
  • 77 odpovědí
  • 20 Likes
Dobrý den,
vzhledem k vašemu mladému věku bych doporučoval osobní konzultaci s naším zkušeným ortopedem, který by posoudil vhodnost chirurgického zákroku a následné optimální řešení včetně posouzení možnosti využití vašich vlastních kmenových buněk nebo jiné regenerativní terapie včetně vysokých dávek vitaminů C a D a některých minerálů, které se podílejí na optimální funkci pohybového aparátu. Pokud budete chtít komplexní poradenství, objednete se k osobní konzultaci na naší kliniku Cellthera v Brně.

Související recenze a zkušenosti

Roman 1.2.2017
Spokojený/á

Spokojenost uplna. Spousta lidi nadava na tu a tu nemocnici nebo toho lékaře. Vsichni jsou atestovani,zkuseni. Vse ale zalezi na pacientovi jak se vdane situaci chova ke svemu zraneni.jednou poslouchat lékaře a rehabilit... Více 

1 Like   2 Komentářů  

Související zákroky

Doktor ve Vašem okolí