Rizika odběru plodové vody

Rizika odběru plodové vody

lenka  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 1 odpovědí
dobrý den mám na Vás dotaz je mi 40 let a jsem ve 13 týdnu těhotenství.Těhotenstvi je druhé mám 17 letou dceru.Za tři týdny mám podstoupit odběr plodové vody v Ustí nad labem.Mám obavy,teda spíš strach ze zákroku.Chtěla by jsem vědět zda zákrok je bolestivý,jaká jsou rizika a zda je možné, aby byl přítomen přítel při zákroku.děkuji předem za odpověd Lenka Záhrobská
MUDr. Jaroslava Marková  |  Basic member  |  Vnitřní lékařství  |  Praha
  • 1648 odpovědí
  • 8 Likes
Dobrý den, je to rychlý a málo bolestivý zákrok -vpich do břicha pod ultrazvukovou kontrolou. Též jsem jej podstoupila a nebolelo to skoro vůbec, nemějte zbytečné obavy, tím se jen stresujete a miminku to neprospívá. Přítele doporučuji vzít s sebou, aby vás podporoval, pokud se toho bojíte, lékař nemá důvod jeho přítomnost odmítnout. Existuje zde riziko spontánního potratu, které je asi 1%, proto by měl být zákrok prováděn jen tehdy, pokud je k němu důvod. U vás bude důvodem zřejmě váš věk.Pokud zákrok nechcete, máte právo jej odmítnout.Držím palce a nebojte se:-)
lenka  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 1 odpovědí
dobrý den děkuji za odpověd.Dnes mám dva dny před odběrem plodové vody a dnes jsou hotové výsledky krve, které byli před odběrem potřeba.Bylo mi zděleno,že odběr je nutný a že by bylo lepší při odběru dát na doporučení lékaře.Poté jsem se zeptala, zda výsledky krve jsou špatné tak mi bylo řečeno,že ani černý ani bílý a že počítač to neumí zhodnotit.Ani si nedokážete představit moje myšlenky.Teď už je ten strach ještě větší.Nevím jak to do čtvrtka přežiju.Je možné aby výsledky krve byli špatné a plodová voda vpořádku? děkuji Záhrobská

Reakce na lenka

MUDr. Ilič Zdravko  |  Basic member  |  Praha
  • 973 odpovědí
  • 11 Likes
Dobrý den,

ne není bolestivý ,přítel může být u toho a dle literatury rizko od těkhotenské ztáty je cca 0,5 do 1 procenta.,ale celkem můžete být klidná je to vysoce spolehlivý zakrok u zdravého těhotenství

S pozdravem ,MUDr Ilič
bara  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 1 odpovědí
dobrý den, musím po tomto odběru nějaký čas ležet? Kdy můžu nastoupit do zaměstnání? Děkuji
brut  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,jsem v 17 tydnu tehot.Těhotenství je první.Byla jsem na prvotrimenstralnim screemingu, kt. byl v poradku.Nyni v 16 tydnu na dalsim odběru krve,kt. byl také v poradku.Problem je v tom, že mám 2 postizené bratrance z otcovi strany.pouze u jednoho byla zjištěna příčína mentální retardace,ale u druhého již to není možné dohledat.Vzhledem k výsledkům z genetiky by odběr plodové vody nebyl potřeba,ale máme obavy z tohoto rizika.na odběr bych se měla objednat již zitra.byl by proveden tuto stredu.vime s pritelem, že rozhodnutí je nyní na nás.ale mohla bych dostat odbornou radu od Vás? Děkuji za včasnou odpověď
vkarla  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,jsem v 18tt
26.10 mám podstoupit odběr plodové vody - riziko DS 1:65, riziko vyšší vzhledem k věku ( 1: 430). Jde o to že jsem v 8tt lehce zakrvácela - hematom, krvácení netrvalo ani 1hodinu. pak opět velmi lehké zakrvácení ve 12tt - placenta v ds blízko VB.Nikdy jsem nekrvácela masivně ani delší dobu, jen se ojevilo na kalhotkách trochu krve, dál to nepokračovalo
od té doby velmi slabě špiním víceméně jen ráno po prvním použití toalety - spíše nahnědlý výtok - trvá dodnes - některé dny úplně bez výtoku/špinění. Obávám se, že riziko při odběru je pro mě vyšší.....je mi 34 let, 3těhotenství.
Zajímá mě Váš názor, rizika znám, jen mám velký strach a nevím
jak moc velké je v mém případě.
Děkuji moc za Váš čas a odpověď
MUDr. Ilič Zdravko  |  Basic member  |  Praha
  • 973 odpovědí
  • 11 Likes
Dobrý den,
ne můžu Vám radit když jsem Vás nikdy nevyšetřil ale jedině AMC nám dát karyotyp plodu ,někdy a i krvácení jak ho popisujete může být rizikem postižení plodu.AMC asi bude vhodná ale musite se sam rozhodnout

S pozdarvem,

MUDR Ilič at Vám to dobře dopadne
marie  |  návštěvník  |  Plzeňský kraj
  • 1 odpovědí
dobry den je mi 29a tehotenstvi je treti 2deti v poradku pri nynejsim tehotenstvi mi vysel pry pozitivni skrining mam jit na odber plodove vody do plzne na bory zajimalo by me jak zakrok probiha jaka vysetreni absolvujem zda muze byt manzel porad semnou a jestli po odberu muzem jit domu dekuji
KAROLINKA  |  návštěvník
  • 1 odpovědí
rizika plodove vody ,musi tam dcera jit ? i kdys sem podepsala souhlas ? muzu to zmenit ? prosim o odpoved
ReVa  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobrý den, musela jsem ve 21+0 tt podstoupit amniocentézu, neboť test Prenascan mi stanovil vysoké riziko Patauova synodromu - naštěstí AMC tuto vadu i jiné chromozomální vady vyloučila. Nyní jsem 14 dní po AMC, od výkonu bez potíží, tři dny jsem ležela a poté týden klidový režim. Jak dlouho ještě existuje riziko, že by po AMC mohly nastat nějaké komplikace? Děkuji za odpověď.

Související recenze a zkušenosti

Petra Andr. 22.5.2018
Spokojený/á

V tomto centru jsem byla sledována od 17.tt. kdy jsem si sama vyhledala paní doktorku Frisovou po tom, co mi  dosti nevybíravým způsobem sdělili, že miminko může mít chromozomální vadu a jediné přípustné k ověření byla d... Více 

2 Likes  
Doktor ve Vašem okolí