Rozdílné výsledky prenatálních testů

Rozdílné výsledky prenatálních testů

Adéla Křížová  |  návštěvník  |  Praha
  • 4 odpovědí
Dobrý den,
prosím o radu.
Je mi 31 let, screening ve 12. týdnu mi vyšel negativně (Down 1:6600, nosní kůstka přítomna)a tripltest v 16. týdnu vyšel pozitivně (Down 1:130).
Nevím, zda jít na amniocentézu a riskovat potrat...???
MUDr. Veronika Frisová  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Praha
  • 229 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý den,
oba testy jde zkombinovat (pokud byl prvotrimestrální screening proveden FMF certifikovaným zkušeným lékařem) a upřesnit riziko genetickým ultrazvukem v 18-20.týdnu. Vyjde-li UZ vyšetření špatně, riziko stoupne, může se ihned provést amniocentéza s výsledekem ohledně Downova syndromu do 48 hod., musíte však na pracoviště pracující tímto způsobem, je jich více,stačí se předem infomrmovat.Pokud UZ vyjde dobře, riziko klesne cca 2 x z rizika získaného kombinací prvotrimestrálního screeningu a triple testu v 16. týdnu. Dané pracoviště by mělo všechny testy spojit, riziko z provedených testů při jejich kombinaci není aktuálně vysoké, amniocentéza se v současné chvíli nezdá být nutná,nicméně je to nutné potvrdit. Mohu Vás vyšetřit, provést genet. UZ a spojit jej s oběma testy, takto na dálku Vám bohužel více pomoci nemohu. Můžete zkusit vyhledat i blízko Vás (nevím, odkud jste) i jiná specializovaná pracoviště, snad budou umět pomoci. není jich bohužel mnoho. S pozdravem
Veronika Frisová- Profema- centrum fetální medicíny
Adéla Křížová  |  návštěvník  |  Praha
  • 4 odpovědí
Dobrý den paní doktorko,
děkuji mnohokrát za podrobnou odpověď. Opravdu jste mě uklidnila, že je takováto možnost...
Byla bych moc vděčná, kdyby jste mě vyšetřila. Jsem z Prahy, takže pro mne není problém se k Vám dostavit na UZ kdykoli, přizpůsobím se Vašemu časovému harmonogramu. Nyní jsem v 17+0.
Předem děkuji
Adéla Křížová

Reakce na Adéla Křížová

MUDr. Veronika Frisová  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Praha
  • 229 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý den,
mohu Vám udělat předběžný genetický ultrazvuk již ve středu (předopkládám, že se bojíte a potřebujete co nejdříve dostat podrobnější informaci). Pokud bude výsledek ultrazvuku dobrý, bude pak jen třeba potvrdit normální vývoj plodu ve 20.-21.týdnu. Pokud by byl výsledek špatný, provedla by se amniocentéza.
Můžete přijít ve středu 6.3. ve 14:30 do Dittrichova ulice 3/353? Vyšetření u ne si budete muset bohužel zaplatit, protože nelze uhradit pojišťovnou. Bude stát přibližně 1000Kč.
Prosím, informujte mne, zda se v daný termín můžete dostavit.
s pozdravem
Veronika Frisová, MUDr.
tel. XXXXXXXXX

Reakce na MUDr. Veronika Frisová

Adéla Křížová  |  návštěvník  |  Praha
  • 4 odpovědí
Dobrý večer paní doktorko,
jsem velice vděčná za Vaši nabídku.
Poplatek není problém a s termínem s radostí souhlasím.
Těšim se brzy na viděnou.
S pozdravem Adéla Křížová

Reakce na Adéla Křížová

MUDr. Veronika Frisová  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Praha
  • 229 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý večer,
počítám s Vámi:-) Vezměte sis sebou výsledky předchozích testů i obrázky z UZ vyšetření v prvním trimestru, máte-li nějaké.
Můžete si s sebou bez problémů i přivést doprovod :-)
S pozdravem
Veronika Frisová, MUDr
tel. XXXXXXXXX
MUDr. Ilič Zdravko  |  Basic member  |  Praha
  • 973 odpovědí
  • 11 Likes
Dobrý den ,

je třeba provést tzv. kombinovaný test tj kom.výsledky obou a na základě tohoto výsledku se rozhodnout,

S pozdravem,

MUDr Ilič
Adéla Křížová  |  návštěvník  |  Praha
  • 4 odpovědí
Děkuji Vám, pane doktore, za uklidňující odpověď.
S pozdravem Adéla Křížová
MUDr. Jan Řičánek  |  Basic member
  • 86 odpovědí
Dobrý den, triple test je obsolentní, odborná společnost jej nedoporučuje provádět. Rozhodující je výsledek kombinovaného NT testu, pokud byl proveden na certifikovaném a auditovaném pracovišti. U Vás byly provedeny testy dva, je to stejné, jako když pejsek a kočička pekli dort. Spousta dobrých věcí, ale ve výsledku to není dobré :-). Osobně nedoporučuji dělat AC na základě triple testu. Zdravím J. Řičánek
Adéla Křížová  |  návštěvník  |  Praha
  • 4 odpovědí
Dobrý den pane doktore,
děkuji za Vaši radu.
Na základě nabídky MUDr. Veroniky Frisové se nechám vyšetřit v Profemě a pokud genetický UZ podezření nepotvrdí, na AC nepůjdu.
Ještě jednou moc děkuji všem za rady, které mi zde byly uděleny a pomohly z části rozptýlit mé obavy...
S pozdravem
Adéla Křížová

Související recenze a zkušenosti

Petra Andr. 22.5.2018
Spokojený/á

V tomto centru jsem byla sledována od 17.tt. kdy jsem si sama vyhledala paní doktorku Frisovou po tom, co mi  dosti nevybíravým způsobem sdělili, že miminko může mít chromozomální vadu a jediné přípustné k ověření byla d... Více 

2 Likes  
Doktor ve Vašem okolí