Chybějící umbilikální arterie

Chybějící umbilikální arterie

Zazie  |  návštěvník  |  Praha
Dobrý den, byla jsem ve 20. týdnu na ultrazvuku a pan doktor mi zjistil, že u placenty chybí levá umbilikální arterie. Jinak vše je v pořádku. Prý se tato anomálie často vyskytuje u těžkých vad, ale vše také může být v pořádku. Mohl byste mi prosím vysvětlit jak velká je pravděpodobnost že vše bude v pořádku, nebo jestli hrozí těžké vady (i když všechny testy byly negativní)? Může to mít spojitost se syndromem mizejícího dvojčete? Je mi 35 let.
Předem moc děkuji za odpověď.
Markéta Nosálová  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na podobné téma. V Ultrazvuku v 20 týdnu me zjistili jednu arterii v pupečniku a hyperechogenni fokus v PK, podstoupila jsem amniocentézu a momentálne cekam na vysledky. Chtela jsem se zeptat, pokud bude vsechno vporadko, je nejake riziko vyvoje plodu vzhledem k jedné arterii? Mam cestovat a rodit v zahranici a momentalne zvazuji mozné riziko vývoje tehotenstvi. Dekuji Vam za odpoved.
MUDr. Ilič Zdravko  |  Basic member  |  Praha
  • 973 odpovědí
  • 11 Likes
Dobrý den,
je nutné doplnit s tzv.suprakonziliárním UZ a teprve na základě tohoto vyšetření a AMC bude rozhodnut další postup,není vyloučené že již nic dalšiho nebude nalezeno,ale v každem případě je nutné kombinovat AMC s suprakonziliárním UZ,

Přejí Vám hodně štěstí,


MUDr Z.Ilič
Connie  |  návštěvník  |  Královéhradecký kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den, dnes jsem byla na UZ vyšetření a paní doktorka mi nasadila brouka do hlavy, posílá mne na UZ plodu. Zasílám Vám opis ze žádanky: při UZ screeningovém vyšetření ve 21. tý gravidity diagnostikována jen 1 umbilikální arterie a fenomén golfového míčku v pravé komoře. Můžete mi vysvětlit, jaké hrozí miminku nebezpečí? Paní doktorka mě ujišťovala, že to bývá, ale chce potvrzení, že nejde o nic vážného. Mně však vyděsila dost. Proč tedy další šetření, když se děti takto rodí? Dále pak ve zprávě píše: v dutině děložní 1 živý plod v PPKP, placenta Gr.0 na P stěně norm. nas. Biomertie BPD 19+5 odp. 45 mm, AC 154 mm odp. 20+4, Fl 21+2 odp. 36 mm. VP dostatek, celkově biometrie 20+4, tj. cca odp.vel. dle 1. UZ. Laicky mi bylo řečeno, že děťátku chybí jedna ze tří cévek do pupíku a na srdíčku dochází ke kalcifikaci. Prosím, pomozte mi toto vzsvětlit. Nemůžou třeba za tu kalcifikaci bylinkové čaje, které piju? Nevím, jak se k tomu mám stavět, děje se něco, nebo se chce paní doktorka jen ujistit? Za odpověď děkuji. Dědicová
MUDr. Ilič Zdravko  |  Basic member  |  Praha
  • 973 odpovědí
  • 11 Likes
Dobrý den,

nemusite se ihned stresovat je třeba udělat speciální UZ ,a Vaše doktorka má pravdu nemusi se jednat o nic vážného.Čaj to nemohl ovlivnit,
Přejí Vám hodně štěstí a zdraví.

S pozdravem,

MUDr Ilič
MUDr. Veronika Frisová  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Praha
  • 229 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý den,
za kalcifikaci v srdíčku plodu nemůžete, neovlivníte její výskyt ničím. není sama o sobě vrozenou vadou, nevadí plodu a nemá vliv na jeho srdeční funkci. Je o něco častější u plodů s Downovým syndromem, ale zvyšuje jeho riziko pouze v kombinaci s dalšími anomáliemi plodu či znaky Downova syndromu. Pokud bude dobrý výsledek kvalitního genetického ultrazvuku včetně fetální echokardiografie (vyšetření srdce plodu), zůstává být riziko Downova sydromu stejně nízké, jako bylo u předchozího screeningu rizika tohoto syndromu v prvním či druhém trimestru. Chybění jedné pupečníkové cévy zvyšuje riziko vad ledvin, srdce a chromozomálních vad, ale spíše než Downova syndromu jiných vad chromozómů. Také o něco zvyšuje riziko pozdější stagnace růstu plodu, ale ne zásadně. Potřeba je pouze opět detailné genetický UZ s vyšetřením srdce plodu. Následně kotroly růstu plodu ve 26., 30.a 34. týdnu. Variantou je v tomto případě amniocentéza s vyšetřením chromozomů plodu, nicméně je spojena s 1% rizikem potratu a pokud bylo riziko při screeningu Downova syndromu nízké a bude dobrý výsledek konsiliárního vyšetření, její riziko bude mnohem vyšší než postižení plodu. Neznám ale Vaše výsledky a nevidím Váš plod, takže blíže se nemohu vujádřit.
Pokud budou výsledky konsiliárního UZ dobré (řečeno na dálku), není se čeho bát. Hodně těhotenství s s těmito nálezy končí dobře, porodem zdravého miminka, spíše většina.
Žádejte vysvětlení nálezu od oš. lékaře, na dálku se UZ nálezy diskutují pouze zprostředkovaně, při vyšetření je nález a jeho význam jasnější.
S pozdravem
Veronika Frisová, MUDr
Profema- centrum fetální medicíny

Související recenze a zkušenosti

SandraZav 3.8.2018
Spokojený/á

Velmi doporucuji pana doktora. Cele těhotenství jsem mela syna KP. Pan doktor po vysetreni maleho pretocil,ale bohužel maly tak do porodu nevydrzel. Diky důvěře k panu doktorovi (kterou si mimochodem hned ziskal svym cho... Více 

Registrovaný uživatel 14.3.2016
Spokojený/á

Na geneticke  nám ve 12. týdnu těhotenství naměřili u plodu NT 6,0 mm. Bez jakýchkoliv dalších vyšetření nás poslali na ukončení těhotenství - že není šance, aby bylo dítě s takovouto hodnotou NT zdravé. Ukončení těhoten... Více 

2 Likes   3 Komentářů  
Doktor ve Vašem okolí