Ultrazvuk na začátku těhotenství

Ultrazvuk na začátku těhotenství

Zuzanka015  |  návštěvník  |  Praha
Dobrý den,
mám 8 dní po vynechání menstruace, po 4 dnech po vynechání mi byla odebrána krev s naměřenou hodnotou 487mIU. Na ultrazvuku je však po 8 dnech vidět pouze ,,vzduchová kapsa"
v děloze, doktor podal zcela nesrozumitelné vyjádření a tak jsem se chtěla zeptat zda je to normální a zda by se mohlo jednat o normální průběh těhotenství, dítě je moc chtěné
a já nevím co si mám o tom myslet, na další kontrolu jdu za týden, ale pan doktor byl tak pesimistický, že se připravuji již na potrat. Je možné, že jsem otěhotněla až pře menstruací a proto je těhotenství zatím tak slabé?
Moc děkuji všem za pomoc a za podporu

Zuzaka V
NL - CLINIC Gest IVF s.r.o.  |  Basic member  |  Praha
  • 596 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den.
V časném těhotenství se plod velmi rychle vyvíjí a ultrazvukový nález se mění doslova ze dne na den. Stačí, abyste otěhotněla nikoli uprostřed cyklu, ale třeba 20. den, což je poměrně časté, a ultrazvukový nález bude "opožděný".
Zatím určitě nepropadejte panice, šance, že vše je v pořádku, je zcela reálná.
MUDr. Jan Šulc
GEST, Praha
marca  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,mám stejný problém jako zuzana z 15.5.2009.akorád že já jsem v 7 týdnu tehotenství.byla jsem 2x na sono a ukázalo mi pokaždé vzduchovou bublinu.doktor mě poslal na vycištění.ted teda nevím jestli mám jít jinam na ultrazvuk.Moc děkuji.
Iva80  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 4 odpovědí
Dobrý den, ráda bych se dotázala, neboť mám nález, ketrý mne hodně trápí a děsí.
Po uspěšné I.U.I.jsem nyní 7 týden + 2 a při UZV vyšetření mi před 14.dny byly zjištěny 2 gestační váčky (tedy pravděpodobně 5.týden těhotenství). V jednom gestačním váčku byl již tehdy viditelný tenkostěnný hyperechogenní prstenec o průměru 2 mm, druhý gestační váček byl v té době prázdný. Nyní v 7.týdnu je v původně prázdném gestačním váčku viditelné normálně se vyvíjející embryo, se srdeční akcí, CRL 1,18, v druhém gestačním váčku došlo k rozšíření tenkostěnného prstence na velikost skoro 4 mm a mimo tento prstenec je embryo, rovněž se srdeční akcí, ale menší, dosahuje velikosti pouze cca 4 mm.
O těhotenství se snažíme dlouho a je tedy velice chtěné, proto jsem se chtěla dotázat, zda se může jednat o nějakou cystu v gestačním váčku, která tedy ovlivňuje vývoj embrya a zda je tímto ohroženo případně i embryo druhé, normálně se vyvíjející. Dále pokud by došlo k anomálnímu vývoji, zda je možné, že se špatně vyvíjející embryo ještě v této fázi těhotenství vstřebá a zda tento zánik může negativně ovlivnit druhé embryo?
Předem moc děkuji za Váš čas a odpověď, s pozdravem Iva
MUDr. Veronika Frisová  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Praha
  • 213 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý den,
ten prstenec může být normální žloutkový váček, ale nemohu hodnotit nález, pokud jej nevidím. Jak přesně byli změřeny plody nedovedu určit,je zvláštní jejich rozdílná velikost a rozpor mezi prvním s druhým vyšetřením. Zobrazení záleží na kvalitě přístroje a zručnosti vyšetřujícího.
V každém případě se nyní bohužel musí čekat, situaci nijak nezměníte, neovlivníte.
UZ nález si můžete samozřejmě nechat zopakovat na jiném specializovaném pracovišti, kde Vám jej a jeho význam i vysvětlí. I já jej mohu hodnotit, pokud jej uvidím, nikdo Vám jej na dálku ale hodnotit nemůže, musí jej vidět.
Více bohužel pomoci na dálku nemohu.
S pozdravem
Veronika Frisová, MUDr.
Profema- Centrum fetální medicíny
MUDr. Ilič Zdravko  |  Basic member  |  Praha
  • 973 odpovědí
  • 11 Likes
Dpbrý den,

tak. 1. Hyperechogenní prstenec je pravděpodobně normální žloutkový váček.
2.Jedno dvojče se klidně může přestat vyvíjet což se stává a v drtivě většině případů neohrozí druhé dvojče.Přejí Vám hodně štěstí a zdraví a hlavně se nestresujte oba plody jsou se srdeční akci což je dobré znamení.

S pozdravem,

MUDr Ilič
Sanatorium Helios  |  Basic member  |  Brno
  • 675 odpovědí
  • 3 Likes
dle vašeho popisu jde o dva zcela fyziologiucky se vyvíjející plody. následující UTZ to vám potvrdí. Vícečetná těhotenství jsou největším rizikem IUI.
DR texl

Reakce na Sanatorium Helios

Iva80  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 4 odpovědí
Dobrý den, moc děkuji za Vaše odpovědi, př poslední kontrole se bohužel opravdu jeden plod přestal vyvíjet, měřil pouze 6 mm a byl již bez srdeční kace, druhý plod se vyvíjí normálně, velikostí odpovídá délce těhotenství, což je nyní 10 týden + 5, čeká nás ve 12.týdnu screening, tak doufam, ze vše bude v pořádku. pan doktor toto označil jako mizející dvojče, na ultrazvuku stále ale u mizejícího embrya přetrvává prstenec, což je podle něj zvětšený žloutkový vak, tak stále doufám, že nebude nijak dál ohrožovat vývoj druhého plodu. Prozatím stále užívám utrogestan. Chtěla jsem se k tomuto proto pozeptat, zda si myslíte, že v této fázi těhotenství, dojde k bezpečnému vstřebání zanikajícího embrya i s žloutkovým váčkem a případně obaly ?? Ještě jednou Vám děkuji za odpovědi, s pozdravem I.

Reakce na Iva80

Gyncentrum Ostrava  |  Basic member  |  Ostrava
  • 326 odpovědí
  • 7 Likes
Dobrý den,
většinou dojde k resorbování mizejícího dvojčete bez komplikací, komplikace jsou v minimálním množství případů.Myslím , že se nemusíte bát.

MUDr.Pavel Čermák, Ph.D.
XXXXXXXXXXXXXXXXXX

Reakce na Iva80

MUDr. Ilič Zdravko  |  Basic member  |  Praha
  • 973 odpovědí
  • 11 Likes
Dobrý den,

ano většinou to tak bude,

S pozdravem

MUDr Ilič

Reakce na MUDr. Ilič Zdravko

Iva80  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 4 odpovědí
Moc Vám děkuji, uklidnili jste mne, přeji Vám krasný den.I
Michala8  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 1 odpovědí
Dobré odpoledne, obracím se na Vás s následující prosbou. U své gynekoložky jsem byla na 1. těhotenské kontrole (14 dnů po vynechání menstruace). Dle UTZ mi byl nejprve nalezen jeden gestační váček (dle měření velikosti gestačního váčku - těhotenství 6+2). Zatím nebyl vidět žloutkový váček, ani srdeční akce. Jinak do té doby byla paní doktorka se vším spokojená. Ke konci prohlídky, však našla ještě jeden ale mnohem menší gestační váček a ten obsahoval i váček žloutkový. Řekla mi, že mne nebude strašit, nic mi k tomu neřekla a mám přijít na kontrolu za 14 dnů od prohlídky. Ta nejistota je nejhorší. Můžete mi prosím říct, co by to mohlo být? Možná dvojčata?, syndrom mizejícího dvojčete ? .... Moc děkuji

Související recenze a zkušenosti

SandraZav 3.8.2018
Spokojený/á

Velmi doporucuji pana doktora. Cele těhotenství jsem mela syna KP. Pan doktor po vysetreni maleho pretocil,ale bohužel maly tak do porodu nevydrzel. Diky důvěře k panu doktorovi (kterou si mimochodem hned ziskal svym cho... Více 

Registrovaný uživatel 14.3.2016
Spokojený/á

Na geneticke  nám ve 12. týdnu těhotenství naměřili u plodu NT 6,0 mm. Bez jakýchkoliv dalších vyšetření nás poslali na ukončení těhotenství - že není šance, aby bylo dítě s takovouto hodnotou NT zdravé. Ukončení těhoten... Více 

2 Likes   3 Komentářů  
Doktor ve Vašem okolí