Hraniční velikost mozkové komory

Hraniční velikost mozkové komory

haydee  |  návštěvník  |  Zlínský kraj
Dobrý den, moc prosím o radu - minulý týden jsem podstoupila ve zlínském středisku prenatální diagnostiky ultrazvukové vyšetření. Byla mi zjištěna u mého miminka hraniční velikost postranní mozk. komory - v oblasti atrií nyní 10mm. Doporučená kontrola je za 3 týdny. Kombinovaný test v I. a ve II. trim. gravidity negativní. Je mi z toho úzko, co to znamená? Nějakou vývojovou vadu? Prosím o odpověď, děkuji Iveta
MUDr. Jaroslava Marková  |  Basic member  |  Praktické lékařství pro dospělé  |  Praha
  • 1648 odpovědí
  • 8 Likes
Dobrý den, nemusí to znamenat vůbec nic, miminko bude dále sledováno ultrazvukem, je možné, že příště bude nález v normě, mozek dítěte se velmi rychle vyvíjí. Sama znám několik případů, kdy těhotené ženy měly různé patologické ultrazvukové nálezy a poté došlo k normalizaci, děti jsou zcela zdravé. Zbytečně se nebojte, pokud bude problém, pak to budete řešit.
lida  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 1 odpovědí
dobry den , chtela jsem se zeptat proc se podstupuje vysetreni mozkovych komor . pokud by mi to nedopadlo dobre jake je riziko teto nemoci . dekuji za odpoved
Gabča  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den, prosim Vas mam dotaz dnes (14/1/2011) jsem byla na ultrzvuku, podle ultrazvuku jsem v 20w+3d, pri vysetrovani mi pani doktorka zdelila,že miminko má rozšířené mozkové komory ( postranní komory mozkové šíře 11 a 12 mm) Kdyz jsem se ptala co to znamena nic mi neodpovedela jen mi rekla ze se museji na to podivat odbornici. Prosim Vas napiste mi co to pro nas znamena na vysetreni jedu az pristi tyden a do ty doby potrebuju vedet co to pro nas znamena.Mam sileny strach. Na internetu jsem si nasla ze pokud šíře je nad 1cm, ze se doporuci potrat. Dekuji moc za odpoved.
MUDr. Ilič Zdravko  |  Basic member  |  Praha
  • 973 odpovědí
  • 11 Likes
Dobrý den,

je důležité zda jsou ještě a i jiné změny pokud se jedná jenom o hraniční ventriculomegalii,dle některých autorů je do 12 mm a dle jiných do 15 mm,
je častějí vidět ženského pohlaví plodu nebo u plodu kteří jsou větší než je gestační stáří,prognoza izolované ventriculomegalie je složitá nebot většina plodu má normální vzhled po porodu ale u cca 20 procent se můžou objevit různé změny ktere jsou vidět až po porodu.Rzhodně je třeba provést konziliární UZ.

S pozdravem,

MUDr Ilič

Reakce na MUDr. Ilič Zdravko

Gabča  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 2 odpovědí
Děkuji za odpověď, Né jiné změny nejsou, ostatní organy jsou v pořádku, i triple test mi vyšel negativní.
achy  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 1 odpovědí
dobrý den, mohu se zeptat, jak Vám nakonec vše dopadlo? máme stejný problém

Související recenze a zkušenosti

SandraZav 3.8.2018
Spokojený/á

Velmi doporucuji pana doktora. Cele těhotenství jsem mela syna KP. Pan doktor po vysetreni maleho pretocil,ale bohužel maly tak do porodu nevydrzel. Diky důvěře k panu doktorovi (kterou si mimochodem hned ziskal svym cho... Více 

Registrovaný uživatel 14.3.2016
Spokojený/á

Na geneticke  nám ve 12. týdnu těhotenství naměřili u plodu NT 6,0 mm. Bez jakýchkoliv dalších vyšetření nás poslali na ukončení těhotenství - že není šance, aby bylo dítě s takovouto hodnotou NT zdravé. Ukončení těhoten... Více 

2 Likes   3 Komentářů  
Doktor ve Vašem okolí