Dobry den, je mi 24 let a mam na obou ocich 6 dioptrii. Vada se zatim jeste zhorsuje, ale tempo se pomalu ustaluje a premyslim o operaci oci. Laserova operace se mi zda jako prilisny zasah do oka, bojim se mozneho zjizveni. Docetla jsem se ale o implantaci fakickych cocek – byl by tento zakrok pro mne moznym resenim? Dekuji.
Implantace čoček nebo laser?
(Diskuze k tématu Implantace fakické čočky)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Pokud máte 6 dioptrií tak není důvod se ničeho být. Faskická čočka je možná - pokud si to budete přát rádi implantaci fakické čočky provedeme. Jen riziko je naopak o něco větší než u laserových opoerací a také jefakická čočka dražší - z těchto důvodů je používáme většinou jen pokud laserová operace není možná - tj cca nad 11 dioptrií. Ve vašem případě bude nejlepším řešením laserový zákrok NeoLASIK nebo NeoLASIK HD. Tyto zákroky jsou nejšetrnější a nejstabilnější z dostupných metod.
Hlavní výhodou je, pro vás skutečnost, že v ceně těchto zákroků je zahrnuta doživotní záruka - tj. pokud by se vám v budoucnu vada znovu objevila, máte další zákrok zdarma. Pokud je vám 24 let a máte 6 dioptrie, je další zhoršování v následujících 5 až 10 letech možné – proto bych doporučoval volit zákrok se zárukou. Který z těchto dvou zákroků je pro vás vhodnější lze říci až po vyšetření vašich očí. Cena je 19 a 24 tisíc za jedno oko
Pokud se budete chtít objednat na vyšetření, zavolejte prosím na níže uvedená tel. čísla. Sekretářky vás budou informovat o aktuálních termínech na objednání.
Děkuji za váš dotaz a zdravím.
MUDr. Josef Hycl, CSc.
lékařský ředitel Oční kliniky NeoVize
Oční klinika NeoVize
Viniční 235
615 00 Brno - Židenice
tel: 517 070 700
tel: 517 070 707
mobil: 775 858 700
fax: 533 306 113
e-mail: info@neovize.cz
www.neovize.cz
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobrý den. Je mi 19 let. Mám 8D na dálku a byla mi doporučená operace. Už 2-3 roky se mi dioptrie nemění. Po řadě vyšetření, kdy mi diagnostikovali ztenčelou rohovku, mi řekli, že laserová operace není vhodná a poradili mi fakickou čočku (STAAR-ICL nebo AcrySof Cachet). Chtěla bych se poradit, zda mám vyzkoušet ještě nějaká vyšetření třeba na jiné klinice(u jiného lékaře) a zda je vůbec pro mě taková operace vhodná (bylo mi řečeno, že ano). Případně HLAVNĚ někoho, kdo implantaci fakické čočky prodělal a má s tím nějaké zkušenosti a mohl by mi napsat svůj názor na tento zákrok.
Mockrát děkuji Ivana T.
![]() | Premium member |
Hradec Králové
Počet příspěvků: 267
Vážená paní,
pokud rohovka nedovoluje zákrok laserem je dalším řešením implantace fakické čočky. Tyto operace na našem refrakčním centru provádíme již řadu let s dobrými výsledky, zvláště Vámi uvedené dva typy jsou stejně bezpečné jako operace laserem. V případě tenké rohovky hrozí nebezpečí jejího vyklenování po operaci a nutnosti transplantace rohovky či jejího zpevnění tzv. cross linkingem. Za bezpečnou hranici se pokládá zbývajících 250 - 300 mikronů tkáně po provedení lamely a odstranění potřebné vrstvy tkáně. To také limituje případné reoperace. Jistě bude dobré, když navštívíte i další pracoviště, aby jste měla při Vašem rozhodování jasno. Naše centrum má tel. 49 583 3336.
S pozdravem
návštěvník
Počet příspěvků: 9
Zdravím Ivano
Já jsem prodělala implantaci čočky ICL-T víc jak před 2 roky .Můžu Ti říct jen jedno jdi do toho určitě to stojí za to . Ten pocit když se druhý den sundá obvaz z oka a hned perfekne vidíš prostě parádá . Operace nebolí, večer je vidění taky super o hodně kvalitnější než s brýlemi a nebo kontaktní čočkou. I když je ta operace trošku dražší zaležitost, tak do dnes peněz za operaci nelituju a považuju to za jednu z nejlepších investic svého života .
Basic member
Oftalmologie
Karlovy Vary
Dobrý den. V případě Vaší vady a ztenčelé rohovky je implantace fakické čočky jediným a ideálním řešením.Riziko výkonu je o něco vyšší než u laserových zákroků,ale v rukou zkušeného očního chirurga se jedná o poměrně bezpečný zákrok s velmi rychlou rekonvalescencí,prakticky druhý den po operaci normálně vidíte.Osobně mám nejlepší zkušenosti s fakickou čočkou ICL.Cena této čočky je u nás 21000 -26000 Kč.
MUDr. Martin Kacerovský
oční klinika Horní Počernice
602510339
www.ocniklinikahp.cz
návštěvník
Dobrý den,mám známou jednu paní,která má 24 dioptrií na jedném oku jí začíná šedý zákal,je strašně neštástná doktoři jí řekli,že to operovat nejde a že časem oslepne.Sítnici má menší než jeden milimetr,tak to nechce nikdo z doktorů riskovat.Zdá se mi to dost nelogické,když v dnešní době jde pomalu všechno.Vždyt´přece když ještě trochu vidí,tak jí nemůžou doktoři odsoudit ke slepotě,vžd¨´t musí být nějaké řešení.Ona by si zaplatila operaci i klidně někde v cizin hlavně,aby zase o něco lépe viděla.Když mi řekla svůj příběh bilo mi jí líto a ted´hledám na internetu nějakou radu nebo řešení.Mohl by jste mi prosím napsat Váš názor na celou věc???Paní je přez 60let.Děkuju moc za jakoukoliv odpověd´.Lenka
Dobrý den Lenko,
vaše známá bude nejspíše trpět vysokou krátkozrakostí, při níž bývá často také poškozena sítnice tzv. myopickou degenerací, která dále zhoršuje vidění. Nicméně, pokud dojde k rozvoji šedého zákalu, jenž se významně podílí na poklesu vidění, není důvod neprovést operaci. Před operací je však nutné pečlivé vyšetření míry zákalu čočky a stavu sítnice, aby byl prospěch z operace (tzn. zlepšení vidění) vyšší než rizika. Pokud se na poklesu vidění výrazněji podílí poškození sítnice a šedý zákal je jen minimální, pak nelze po operaci katarakty očekávat výraznější zlepšení zrakových funkcí. K předoperačnímu vyšetření se může Vaše známá objednat na naší oční klinice NeoVize v Brně (Tel.: 517 070 700; 517 070 707; 775 858 700) nebo oční klinice Duovize v Praze (Tel 223009068; 777 643 020).
S pozdravem,
MUDr.T.Jurečka, Ph.D.
Oční klinika NeoVize, Brno
Viniční 235
Dobrý den Lenko, pro jakékoliv řešení problému Vaší známé je nezbytně důkladné vyšetření. Pokud má Vaše známá zájem, může kdykoliv kontaktovat naše Oční centrum na telefonech 77656513 nebo 220518176, případně na e-mailové adrese info@dr-rau.cz a dohodnout si vyštření paní primářkou MUDr. Magdou Rau, která má jak v impalntaci čoček tak v laserových operacích letité zkušenosti a praxi. Vaši známou je možné operovat i na klinice MUDr. Rau v německém Chamu. Více informací o zkušenostech MUDr. Rau naleznete na stránkách www.dr-rau.cz. Přeji hezký den,
Dobrý den Lenko, ve Vašem případě by byla možnost operovat šedý zákal, při kterém se odsaje Vaše zkalená čočka a místo ní se do oka implantuje nitrooční čočka buď monofokální, v tomto případě pacientovi zůstanou brýle zpravidla pouze do blízka o velikosti asi 2,5dpt, nebo multifokální nitrooční čočku, kdy pacient nepotřebuje nosit brýle na dálku ani do blízka. V každém případě doporučuji komplexní oční vyšetření na specializovaném očním pracovišti, můžete
navštívit naši Oční kliniku v Pardubicích, Rokycanova 2798, tel. objednání na 464 007 800.
V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika Pardubice
Rokycanova 2798, 530 02
Česká republika
Majitel
Naše internetové projekty a obchody:
www.ocni-centrum.eu
http://klinika.ocni-centrum.eu/
---------------------------------------------------
tel.: 464 007 800, GSM: +420 608 800 886
email: info@ocni-centrum.eu
návštěvník
Počet příspěvků: 4
Dobrý den,
podstoupil jsem operaci - implantaci fakických čoček ICL (z důvodu silnější krátkozrakosti)na obou očích (rozdílné dioptrie na L a P oku). Vidění na dálku se mi po operaci výrazně zlepšilo . Ovšem vidění na blízko -cca. 10 cm až 50 cm od očí- se mi hodně zhoršilo a dělá mi velké obtíže (jsem 4 dny po operaci ). Bude se mi zlepšovat i vidění na blízko (které jsem měl před operací jakžtakž bez problémů - i když bez brýlí jen do malých vzdáleností - cca. 20 cm) a v jakém +/- období nebo se mám smířit s tím , že na krátké vzdálenosti budu muset mít brýle stejně ?
Dobrý den, předpokládám, že jste vetchozraký s krátkozrakostí. Podle mne se jedná čistě o refrakční problém. S operací se to změnilo, do dálky je vše v pořádku, na čtení mátet problém a budete potřebovat brýle na čtení. V tomto případě bych volil mutifokální nitrooční čočku, zachováme Vám vidění do dálky i do blízka.
Oční klinika Pardubice
Rokycanova 2798, 530 02
Česká republika
Majitel
www.ocni-centrum.eu
www.prodejcocek.cz
návštěvník
Děkuji za vaši odpověď.
Možná je to i vetchozrakost , je mi 40 let. Bylo možno toto zjistit při vstupním vyšetření ? Při předoperačních konzultacích a diskuzích mi bylo řečeno , že se dostanu s dioptriemi v podstatě na nulu.
Dobrý den, při konzultacích před operací se brala do úvahy jenoum korekce do dálky, dá se z tohoto pohledu řící, že operace dopadla úspěšně - co se týká dosáhnuté korekce. Určitě se měl ale brát i ohled na věk pacienta a potenciální problémy s viděním do blízka, pokud pacienta dáme na nulu do dálky. Myslím, že tento problém se buď vůbec neřešil a nebo jenom okrajově. Určitě jste se měl informovat, jaké může mít následky úplná korekce do dálky, tedy na nulu, na zrak na čtení a na střední vzdálenost. Navrhuji Vám kontrolu na naší klinice.
Objednejte se v recepci na tel. čísle: 464 007 800.
Oční klinika Pardubice
Rokycanova 2798, 530 02
Česká republika
Majitel
www.ocni-centrum.eu
návštěvník
Počet příspěvků: 17
Dobrý den,trpím keratokonem, syndromem suchého oka, alergií v očích a jsem silná ekzematička, též na očích. Mám za sebou operaci CCL a ICRS, zákroky jsem obsolvovala na obou očích. Nyní mě čeká za měsíc implantace fakické čočky, myslím že STAAR-ICL TORIC myopie. Jen se bojím toho, co bude po operaci po přečtení uričtých diskuzí týkající se tohoto tématu. Jedná se mi o to, zda poté budu vidět jak na blízko tak do dáli a jaký je vývoj vidění po operaci.Děkuji za veškeré příspěvky, ALENA
Dobrý den, fakické čočky řeší vadu do dálky. Na blízko uvidíte také dobře, pokud jste zvyklá nosit brýle do dálky trvale a pokud je Vám méně než 40 let. Máte více očních problémů, než jen refrakční jednoduchou vadu, takže všechny podrobnosti Vám odpoví pracoviště, kde jste si sjednala operaci a kde jste byla vyšetřena.
S pozdravem MUDr.Špačková Kateřina, odborná oční lékařka
návštěvník
Děkuji za vaši odpověď i nabídku.Bohužel to mám do Pardubic přece jen dál. Zkusím ještě prodiskutovat mé problémy při plánované pooperační prohlídce u operatéra , který mi operace prováděl . Z dosavadních informací mám přece jen drobný pocit , že problém možná nebyl v operaci samotné , ale spíše ve fázi předoperační , kdy se nepovedlo stanovit dostatečně přesně, jakou vadu (vady) mám a jakým způsobem je odstranit (nebo eliminovat na minimum). Jen pro informaci - předoperační vyšetření trvalo 1x cca.15 min. a 1x cca. 15 min.
Dobrý den!
Vidění do blízka se lepšit nebude, na krátké vzdálenosti budete potřebovat brýle. Vše Vám vysvětlí pracoviště, kde jste byla operována.
MUDr. Kateřina Špačková
návštěvník
Děkuji za vaši odpověď,
na pracoviště se obrátím rovněž , jen jsem chtěl znát názor i někoho "nezávislého na pracovišti" . Nyní mám pocit , že se mi stav vidění na blízko od operace i lehce zhoršil (5. den od operace).
Dobrý den, domnívám se, že právě vy jste vhodná pro laserovou operaci. Právě šetrná metoda Lasek Viccodesekce vyvinutá MUDr. Rau je vhodná, protože při ní nedochází k řezu do rohovky. Pro bližší vysvětlení a případné odborné vyšetření a doporučení postupu kontaktujte prosím sestru OC Dr. Rau paní Hartmanovou na čísle 777 656 513.
návštěvník
Počet příspěvků: 2
Dobrý den, jsem 21letá studentka, často koukám do počítače, brýle na dálku nosím od 8mi let.Na pravém oku mínus 5 a čtvrt dioptrie,na levém mínus 6.Byla jsem na celkovém vyšetření v očním centru, kde mi zjistili hraniční tenkost rohovky.Laser lasik či lasik HD je možný, ale další operace,v budoucnu v případě zhoršení po dětech např,by již možná nebyla.Doporučují mi proto spíše fakickou čočku či nitroočí.Žádné kladné recenze jsme však na internetu nenašla,narozdíl od spokojených laserových klienů.Dívala jsem se na internetu na složitost operace,jsem neklidný pacient,při zvýšené psychické zátěži omdlívám.Prosím o radu.Existuje nějaký extrémně šetrný laser?
Dobrý den,
z implantace nitroočních fakických čoček nemusíte mít strach, je to výborná alternativa právě pro pacienty, u kterých laser rohovky z různých důvodů nelze provést. Implantace fakických nitroočních čoček, zvláště pak čočky Acrysof Cachet je velmi rychlá a efekt je okamžitý. Na sále nestrávíte déle než 10 minut a po zákroku ihned uvidíte. Velkou výhodou je i vratnost takovéhoto zákroku.
S pozdravem,
Dobrý den.Implantace fakické čočky je alternativní metodou odstranění myopie (krátkozrakosti). Podobně jako bezpečné provedení laserového zákroku má své podmínky, ne jinak je tomu i v případě implantace fakické čočky. Fakická čočka není žádná novinka. Zkušenosti s její implantací máme již více než 15 let. Původní implantát se jmenoval NuVita, jednalo se o tzv. předokomorovou fakickou čočku a výsledky pokud se týče vidění byly velmi dobré. Problémem byl materiál. Prakticky se jednalo o plexisklo, takže materiál vysoce rigidní (neohebný). První problém byl v tom, že čočka průměru 5,5 mm musela mít pro implantaci otvor také 5,5mm a rána se tak musela šít. Minimální flexibilita pak vedla k permanentnímu tlaku na jemné struktury oka a nejčastější komplikací byla tzv. progresivní ovalizace zornice. Zornička se měnila s přirozeně okrouhlého tvaru na „kočičí“ oko. Nositelé ale byli a jsou natolik spokojeni s výsledným viděním, že odstranění implantátu odmítají. Před a po implantaci fakických čoček se dále musí sledovat nitrooční tlak a pokles počtu endoteliálních buněk rohovky.
Nejnovějším implantátem na trhu je čočka Cachet firmy Alcon. Tento implantát je vyroben z měkkého, léty prověřeného materiálu a je flexibilní. Implantace je otvorem 2,5mm přestože vlastní velikost implantátu je 6mm. Má vynikající stabilitu v oku a nedráždí nitrooční struktury. Výhodou implantace měkké fakické čočky je i tzv. reverzibilita zákroku, rozuměj možnost čočku vyměnit za jinou, nebo z oka bez následků odstranit. Na druhou stranu, bavíme se o nitroočním zákroku, který má také svá rizika, včetně zavlečení infekce.
návštěvník
Dále mě ještě napadá, zda by se eventuelně po deseti-dvaceti letech po laserovém zákroku,v případě zhoršení zraku,dala nasadit ještě nitrooční čočka ICL či fakická Cachet? Neboť díky ztenčené rohovce by podruhé laser nebyl možný. Nyní mám z aplikování čočky velký strach,většina pacientů je s laserem spokojena,s čočkou však nikdo nemá příliš zkušeností a díky její novotě na trhu nikdo neví,jak se v oku zachová za právě takových deset let.Děkuji mnohokrát za odpověď.
Dobrý den Moniko,
ve Vašem věku a při těchto dioptrických hodnotách bych se přikláněl k volbě fakické nitrooční čočky (cachet). V České republice se sice ještě pořád jedná o méně rozšířenou metodu, ale je v mnoha ohledech výhodnější. V zahraniční literatuře se o ní dočtete stejně často jako o laserech. Největším pozitivem implantace takové čočky je reverzibilita zákroku a nezpůbení nevratných změn na rohovce. V případě opětovného zhoršení je možná výměna této čočky, nebo provést mírnou dokorekci laserem.
Oční klinika Pardubice
Rokycanova 2798, 530 02
Česká republika
Majitel
www.ocni-centrum.eu
/pokračování/
Primárně se nabízí laserové refrakční zákroky a fakická čočka se implantuje jen tam, kde laserové řešení není možné. Na tisíce laserových operací připadají řádově desítky implantací fakických čoček. Proto nemůžete najít recenzi.
Na závěr, každá metoda má svá pro a proti. Ne všude Vám mohou nabídnout obě metody. Doporučení dostanete od lékaře, ale rozhodnutí bude výhradně na Vás. Bez reálných výsledků v ruce Vám nedokáži poradit, která varianta by byla konkrétně pro Vás lepší. Šťastou volbu!
prim.MUDr. Petr Novák
Refrakční Centrum Praha
Olivova 6, Praha1
224 505 161-4 www.refrakcnicentrum.cz
návštěvník
Počet příspěvků: 3
Je mi 47 let, dioptrie -1.75 chtěla bych si nechat implantovat umělé čočky - PRELEX, na brýle si nemohu zvyknout, provádí tyto operace někdo levněji než za 29.000,- Kč /jedno oko/?
Děkuji. Zdeňka
Dobrý den paní Zdenko,
na Naší klinice Oftex v Pardubicích provádíme tento zákrok za 28 000,- za oko. Za tuto cenu implantujeme jmodernější multufokální čočky od firmy Zeiss. Pro podrobnější info http://www.ocniklinikapce.cz/
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02
Česká republika
ředitel
www.ocni-centrum.eu
www.ocniklinikapce.cz
www.prodejcocek.cz
návštěvník
Mám vrozenou vadu, vidím špatně do dálky, mám 5 dioptrií a 2 cylindry.Teď začínám mít problémy i se čtením. Nabízíse možnost výměny oční čočky za Multifokální Lentis Mplus.
Mám ale strach, je to nevratné. Máte s tím někdo zkušenosti?
Dobrý den,
stejné obavy jako Vy má opravdu mnoho pacientů. Naprostá většina z nich po operaci tvrdí, že strach byl zbytečný. Doporučil bych Vám obrátit se na kliniku, kde s Vámi vše proberou a do podrdobna vysvětlí. Tento typ operace je jedinou metodou, která Vás zbaví závislosti na brýlích a to do dálky a do blízka.
Ve Vašem případě bude na zvážení tórická varianta této nebo jiné multifokální čočky. Při takové velikosti cylindru už je v naprosté většině případů nutností zakomponovat cylindr do čočky pro dosažení optimálního vidění. Osobně mám velmi dobré zkušenosti z multifokální tórickou čočkou At.lisa toric. Typ čočky, kterou uvádíte, na Naší klinice nepoužíváme.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
www.ocniklinikapce.cz
návštěvník
Děkuji za podporu, jen ještě dotaz. Mám vysokou krvácivost,)drobné píchnutí do prstu krvácí cca 3 hodiny) nevím, jestli to není problém. Navíc jsem samoživitelka, mám 2 děti, které denně vozím do školy a školky autem. (není spojení MHD. Žiji s dětmi sama, na jak dlouho jim mám tedy nahlásit absenci ze školy? Řídím také často v noci, někde jsem četla, že po operaci mi oslnění od protijedoucích aut znemožní vidět?
Dobrý den,
krvácivost není až tak velkým problémem, protože se jedná o operaci v oblasti, která nekrvácí. Ale určitě kvůli tomu absolvujete předoperační vyšetření. Pravděpodobně bude ale pooperačně nadměrně prokrvácená spojivka. Co se týče rekonvalescence, tak většina pacientů je schopna řídit za 2-3 dny a to i za tmy. Po operaci opravdu budete citlivější na oslnění, protože sítnice je zvyklá na menší intenzitu světla a musí se nově přizpůsobit. Proto se doporučuje po operaci nosit sluneční brýle, které omezují průnik světla do oka. Toto období adaptace je individuálně dlouhé, ale stav se postupně upravuje a v průměru do měsíce až dvou nebude oslnění problémem, ale kruhy kolem světel mohou přetrvávat i tak.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
www.ocniklinikapce.cz