Implantace umělých čoček a krátkozrakost

(Diskuze k tématu Implantace umělé čočky - PRELEX, RLE)

Implantace umělých čoček a krátkozrakost

Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu ohledně implantace umělých čoček.
Mám 9 a 8,5 dioptrie, cylindry 0,5 a 1,5, kataraktu a glaukom.
Zvažuji operaci, ale prosila bych Vás o vysvětlení rozdílu mezi multifokální a monofokální čočkou a zda je pro můj případ vůbec vhodné tuto operaci podstoupit.
V pravdě řečeno, nemám momentálně dostatek finančních prostředků na multifokální čočku, a tak se přikláním k monofokální, a proto by mne velice zajímala rizika spojená s implantací této čočky. Také to, zda je to operace na celý život nebo zda se musí čočka v budoucnosti vyměnit. A jestli se po operaci musí nosit brýle např. na blízko. A zda se může po implantaci čočky v budoucnosti zhoršovat zrak.
Také by mě zajímalo, zda se u monofokální čočky mohou následně provádět laserové korekce.
Velice děkuji za odpověď
Marta

11.1.2011 21:49

Probíhá odesílání formuláře

RE: Implantace umělých čoček a krátkozrakost

Vážená paní,
děkuji Vám za dotaz. Operace čočky Vám vyřeší otázku brýlí do dálky a pomůže korigovat Vaší refrakční vadu. Jde o standardní operaci šedého zákalu. Nitrooční čočka implantovaná při operaci zůstává v oku trvale a není určena k výměně v nějakém pravidelném čase. Podle výsledné korekce je potřeba brýle na blízko nebo na dálku. Multifokální čočka má schopnost vrátit vidění do blízka i dálky. Zrak se může zhoršovat z jiných příčin. Laserové korekce eventuelní refrakční vady jsou možné. Detaily Vám jistě rádi vysvětlí na pracovišti, které si pro operaci vyberete.
S pozdravem

12.1.2011 06:12

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (1)

Dobrý den,
monofokální čéčky jsou řešení ověřené na stamilionech pacintů na celém světě. Čočka vydrží na celý další život a nebrání laserovým operacím sítnice nebo glaukomu. Jedinou nevýhodou je to, že po operaci pravděpodobně budetet potřebovat minimálně jedny slabší brýle, kdežte u multifokální čočky lze dosáhnout výsledku, kdy pacient žádné brýle nepotřebuje
MUDr. Josef Hycl, CSc.
Lékařský ředitel Oční kliniky NeoVize

Oční klinika NeoVize
Poliklinika Viniční, 1. patro
Viniční 4049/235
615 00 Brno-Židenice

Telefon: 517 070 700, 517 070 707
Mobil: 775 858 700
Fax: 533 306 113
E-mail: info@neovize.cz
www.neovize.cz

12.1.2011 09:07

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Implantace nitrooční čočky je na celý život. Po operaci multifokální čočky již brýle nepotřebujete, po implantaci monofokální čočky Vám zůstanou brýle na čtení. Laserové dokorekce po operaci katarakty jsou samozřejmě možné. Nejlépe je vše řešit až při očním vyšetření- dle nálezu. Pro více informací nás kontaktujte 585 242 729, 602 525 723. S pozdravem MUDr.Špačková, oční lékařka.

12.1.2011 17:05

Dobrý den Marto, multifokální nitrooční čočka je schopná zaostřit na všechny vzdálenosti,tzn., že člověk po této operaci nepotřebuje brýle, monofokální čočka zaostří pouze na jednu vzdálenost,takže pacient po operaci vidí dobře do dálky a na blízko musí použít brýle a nebo naopak, pro tuto Vaší vadu je tato operace vhodná, nitrooční čočka je do oka implantována natrvalo, možnou komplikací po operaci je zkalení zadního pouzdra- druhotný šedý zákal, což se projevuje zhoršením zraku,tento druhotný šedý zákal se řeší laserovým zákrokem,laserové korekce na rohovce po implantaci nitročních čoček jsou možné.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.

Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika Pardubice
Rokycanova 2798, 530 02
Česká republika
Majitel

Naše internetové projekty a obchody:
www.ocni-centrum.eu
http://klinika.ocni-centrum.eu/
www.prodejcocek.cz
www.cocka-kontaktni.cz
www.prodej-cocek.cz
www.cocky-levne.cz
www.ophtha-trade.cz
---------------------------------------------------
tel.: 464 007 800, GSM: +420 608 800 886
email: korv@seznam.cz
email: info@ocni-centrum.eu

18.1.2011 22:29

dobrý den,mám -12 a -10 dioptrie s kataraktem.Je mi 47 let a byla mi doporučena monofokalní čočka,s doplnkovou brýlovou korekcí,ale mám obavy,abych ještě neměla brýle na blízko,které nyní nepotřebuju.Mužete mi prosím poradit?Děkuji za odpověd

3.3.2012

4.3.2012 17:17

Vážená paní,
děkuji za dotaz. Je možné plánovat cílovou refrakci kolem - 2 až - 2,5 Dioptrie, pak nebudete mít brýle na blízko a zůstane Vám malá korekce na dálku. Pokud budou i další parametry dobré, lze implantovat i multifokální čočku, která řeší vidění do blízka i dálky. Pokud budete mít zájem o podrobné vyšetření a domluvu, objednejte se prosím na naší refrakční ambulanci, tel. 49 583 3336.
S pozdravem

5.3.2012 06:53

Vážená paní,
pooperační refrakce a potřeba brýlí záleží na zvoleném počtu dioptrií do dálky po operaci. Pokud se ponechá krátkozrakost kolem -2,5 D, nebudete po ooperaci potřebovat brýle na čtení a zůstanou slabé brýle do dálky.
S pozdravem
MUDr. Jana Mikšovská
Oční klinika DuoVize

5.3.2012 08:53

Dobrý den,
stav dioptrií po operaci a nošení brýlí po operaci je volitelná záležitost daná silou čočky, která bude implantována.
Při zbytkové krátkozrakosti kolem -2,5 D nejsou potřeba brýle na čtení a budete mít pouze slabé brýle na dálku. Další možností jsou i multifokální čočky, th. čočky které vám umožní vidění na blízko i dálku bez brýlí.
Pokud máte zájem objednejte se k nám na vyšetření,

S pozdravem
MUDr. K. Vodičková,
Oční klinika Neovize, Brno

5.3.2012 17:00

Dobrý den,
pokud dojde k odstranění plné dioprické vady do dálky, budete již potřebovat brýle na blízko. Řešením je cílené ponechání zbytkové krátkozrakosti -2 až -2,5 D. Tak Vám sice zůstanou brýle do dálku, ale na čtení je pouze sundáte a nebudete muset hledat jiné. Situaci by zcela řešila multifokální nitrooční čočka, ovšem její vhodnost závisí na stavu Vaší sítnice.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
www.ocniklinikapce.cz
--------------------------------------------------------
tel.: 464 007 800, GSM: +420 608 800 886
email: korda@oftex.cz

5.3.2012 17:58

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)

zdravim, k diskuzi o Vašem problému bych rád dodal, že výměna lidské čočky za umělou při refrakčním zákroku je poměrně častá, ale je zde jisté riziko pooperačních komplikací. u krátkozrakých pacientů hrozí více než u jiných možné odchlípení sítnice. existuje více možností, jakého rozsahu zákrok provést. záleží na stavu oka, velikosti vady , věku pacienta a event. dalších faktorech. podrobný předoperační pohovor nikdy nedokáže nastínit pacientův pooperační stav. navíc měření parametrů oka může být zatíženo drobnou chybou a tak nelze nikdy slíbit úplně přesně dioptický výsledek operace. nicméně se refrakční nitrooční operace běžně provádějí a zkušenosti s rozumně indikovanými zákroky jsou velmi dobré a množství vážných komplikací je minimální. navíc řadu komplikací lze dnes úspěšně řešit. s pozdravem prim. MUDr. Martin Fučík , gemini průhonice

16.3.2012 09:09