Neprůchodný slzný kanálek

Neprůchodný slzný kanálek

Blehovka  |  návštěvník  |  Plzeňský kraj
Dobrý den, moje půlroční dcera má od narození problémy s očima. U pravého oka se to po druhé sondáži uklidnilo, levé je po čtvrté sondáži, kdy bylo opět neprůchodné. Postupně jsme kapali Kanamycin, Tonrex, Tobradex, teď máme Tobrex. Není nějaká možnost, jak se vyhnout kanylaci? Po třetí sondáži měla oko prý už průchodnější, měli jsme jenom počkat, až vyroste a s ní i ten slzný kanálek. Sestřička nám poradila jet k moři, já se ale s půlročním mimčem bojím. Nepomohly by jí třeba jenom koupele v soli z Mrtvého moře?
Děkuji
prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc., FEBO  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Hradec Králové
  • 133 odpovědí
  • 6 Likes
Vážený pane,
je časté, že u malých dětí nejsou ještě zcela vyvinuté slzné kanálky a je potřeba je zprůchodnit. Někdy je potřeba i opakované sondáže. Antibiotika léčí doprovodný zánět spojivek, nikoli neprůchodnost slzných cest.Pobyt u moře, pokud je mi známo nemá na tento stav žádný vliv , stejně tak i soli z Mrtvého moře, které by mohly oči jen více podráždit.
Domluvte se prosím na pracovišti kam docházíte ohledně dalšího postupu.
S pozdravem
marpet  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
já mám synka, kterému už bude rok a od narození mu léčí sekreci z očí. Po sondáži a všemožných kapičkách a mastičkách je jedno oko v pořádku a druhé stále špatné. Vyléčili mu jednu bakterii a objevila se jiná. Prý ale při ustavičném úplném nezlepšení se nedá dělat opravdu nic jiného než kanylace. za 14 dní nás čeká kontrola u ORL kde nám řekne zda mu to vůbec bude možné udělat. Spíše mne děsí myšlenka že to nebude lepší. Je to už jeho druhá narkoza a pak treti pri vyndavani. Držím Vám palečky ale asi není opravdu zbytí. :(
MUDr. Lenka Ottová  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Šumperk
  • 42 odpovědí
  • 3 Likes
Vážená paní,pane,
v první řadě bch chtěla zdůraznit,že problém vašeho syna nikterak neohrožuje na vývoji zrakových funkcí.Neprůchodnost slzných cest je pouze mechanická překážka,která brání přirozenému odtoku slz do nosu a krku .To je důvod,proč se opakují záněty spojivek,které je třeba léčit antibiotickými kapkami.Pokud se do této doby nepodařilo zprůchodnit slzné cesty ,kanylace je určitě zapotřebí.Je to výkon,který se provádí v celkové anestezii,ale určitě bych toto řešení doporučila,jiným způsobem se problému nezbaví,a úspěšnost operace je velmi vysoká.
Dr.Šinclová