Dobrý den, mám patrný úbytek skloviny v místě kde je stolička usazena v dásni (prostě důlek). Dentista při zubní prohlídce nepotvrdil, že by se jednalo o kaz, místo je však citlivé např. na studené nápoje. Existuje nějaké preventivní opatření, které by zabránilo vzniku kazu na tomto místě v budoucnu? Popř. zmizí zvrásnění samo? Pomohl by kalciový "zábal". Za připadnou radu děkuji. H.
Prevence kazu v místě důlku
(Diskuze k tématu Zubní výplně)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
![]() | Basic member |
Praha
Počet příspěvků: 10
Dobrý den. Pravděpodobně se jedná o tzv. klínovitý defekt. Používejte preparáty s vyšším obsahem fluoridů, citlivost by se měla časem zmírnit až vymizet. (př.:Elmex gelé - lokálně) Pokud je defekt větší, je řešením zhotovení krčkové výplně. Prevencí vzniku zubního kazu v tomto místě je , jako i obecně, důsledná dentální hygiena.
Dobrý den,
ve Vašem případě se pravděpodobně jedná o citlivý dentin v místě zubního krčku. "Důlek" mohl vzniknout odlomením části skloviny, špatnou technikou čištění atd. Toto "zvrásnění" pravděpodobně samo nezmizí. Ale můžete předcházet jeho dalšímu prohlubování.
Pokud se nejedná o kazivou lézi citlivost na studené sníží pasta s vysokým obsahem fluoridů (např. Sensodyne, Elmex gelee) a v ordinaci zubního lékaře potírání fluoridovými laky. Pokud by citlivost i nadále přetrvávala je možné v postiženém místě zhotovit malou bílou výplň.
Vzniku zubního kazu můžete předcházet správnou technikou čištění a používání zubních past s fluoridy. Na místě jsou také pravidelné prohlídky u zubního lékaře.
S pozdravem,
MUDr. Eva Dandová
návštěvník
Počet příspěvků: 9
Dobrý den,
před pár dny jsem si o skleničku odštípnula maličký kousek předního zubu (je to dirka uprostřed předního zubu 1x1 mm a není to nijak do hloubky, spíše povrchové, jak sklenička o zub ťuknula). Není to nijak ani vidět, spíš to cítím, když po tom přejedu jazykem a když se na to člověk vyložene zadívá. Chtěla jsem se poradit, zda je lepší dirku něčím překrýt nebo zda to není nutné, když to zatím nečiní potíže? Bojím se, aby se zub nezačal kazit nebo v uštípnutém míste nějak zabarvovat. Případně čím by jste mi prosím poradili dirku překrýt?
![]() | Basic member |
Počet příspěvků: 5
Jájinka láska,
Myslím, že by bylo nejlepší, kdybyste se k nám na Konsultationstermian, a my bychom vypadat, co by bylo nejlepší léčbu pro vás.
Pokud můžete provést léčbu u nás, platíme za první návštěvu Airport Hotel Budapest **** se nachází hned vedle naší kliniky.
Podívejte se na naše webové stránky (www.dentident.hu), budeme rádi pomohou, a očekávat, že vás do naší kliniky.
S pozdravem,
Krisztina
Komerční sdělení: Čeká vás stomatologický zákrok, případně zavedení zubního implantátu? Chcete se po výkonu brzy zbavit bolesti, nepříjemného otoku a urychlit hojení?