Cysta 35mm na levém vaječníku

Cysta 35mm na levém vaječníku

Lucie  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
Dobrý den, gynekoložka mi našla cystu na levém vaječníku o velikosti 35 mm. Pobolívá mě podbřišek a cítím táhlou bolest na levé straně, pocit namoženého břicha. Paní doktorka mi nasadila Thiamin a Aescin, užívání vychází cca na týden. Jaká je pravděpodobnost, že cysta zmizí? Poznám to? Na žádnou další kontrolu nemám chodit, jen v případě bolesti. Jak ale poznám, že cysta zmizela? Děkuji. Lucie
Doc. MUDr. Aleš Sobek, CSc.  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Olomouc
  • 88 odpovědí
  • 11 Likes
Vážená slečno/paní, pokud budou potíže přetrvávat, bude vhodné provést ultrazvukové vyšetření. Jinak cystu nelze odhalit. Pokud bude přetrvávat, lze aplikovat hormony nebo cystu "odsát". Vhodná je i domácí terapie "agresivního sexuálního prožitku". Ten dokáže zahnat nejednu cystu i přes to, že metoda není uvedena v lékařských knihách.
Přeji řešení co nejpříjemnější cestou.
doc. MUDr. Aleš Sobek, CSc.
XXXXXXXXXXXXXXX
MUDr. Ivana Šmrhová  |  Basic member  |  Sexuologie  |  Mariánské Lázně, Cheb
  • 10 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den, cysta vaječníku se velmi často sama " vstřebá". Některé ženy 3-4 cm cysty vnímají poněkud "citlivěji" při sexu, ale jiné ženy vůbec neví, že nějakou cystu mají či měly.
Rozhodně si ale při přetrvávajících potížích dojděte ke gynekologovi na kontrolní ultrazvukové vyšetření. Pokud by se gynekologovi na tom ultrazvuku vaše 35 mm cysta nějak nelíbila, určitě by podnikal další kroky.
Prevencí častějších ovariálních cyst je i hormonální antikoncepce.
S pozdravem Ivana Šmrhová

Související zákroky