Polyp na čípku

Polyp na čípku

Verca  |  návštěvník
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
při preventivní prohlídce mně byl objeven nesuspektní stopkatý polyp na děložním čípku 1x0,5cm, byla jsem objednána na abtorzi polypu+HSK. Mám pár dotazů, na které jsem se zapomněla zeptat v ordinaci.
Co je HSK?
Tím, že se zákrok dělá cca 5 min dlouhé anestezii, je potřeba před operační vyšetření? Je opravdu nutné tento zákrok podstupovat?
V 26letech(do té doby jen jeden partner a sex pouze s kondomem)jsem se nechala naočkovat inj.Silgard, proč mně tato vakcína neochránila?
Mohl by zákrok způsobit nějaké komplikace pro případné těhotenství? Je mi 32 let,cca za půl roku jsem plánovali s manželem rodinu.Kromě výše uvedeného problému mně lékař vloni (do loňského roku jsem nikdy žádný nález neměla) objevil malý myom(0,8cm) v zadní děložní stěně. Prý to nic není. Ale letos už má 1,9cm, může tento nějak vadit v těhoteství? Co znamenjí na ultazvuku dělohy malé bílé (prozářené) místa?
Moc děkuji za odpověď. Jsem totiž z těchto nálezů trochu vyděšená.
MUDr. Miloš Debnár  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Šumperk, Oskava
  • 234 odpovědí
  • 48 Likes
Hysteroskopii je vhodné podstoupit, protože polyp může mít stopku v hrdle a pohou abtorzí nemusíte polyp vybavit celý/může se vytvořit znovu/.Předoperační vyš.je nutné podstoupit.Silgard je pouze prevence/nejedná se o kauzální léčbu/.Papilomaviry rekombinují.Silgard nekopíruje mutace virů.Myom asi 2cm pokud je subserosní dá se LSK odstranit.Pokud je intramurální je nutné zvážit jeho odstranění/blízkost dutiny děložní/.Pokud se v graviditě nebude zvětšovát vadit by neměl.
Verca  |  návštěvník
  • 1 odpovědí
V nemocnici mi stanovili termín HSK a neřešili jej dle MS.
Dá se tento zákrok dělat i 20. den cyklu? Dočetla jsem se, že je lépe jej dělat po MS. Proč? Mám se raději přeobjednat? Hrozí jiným termínem větší pooperační komlikace? Díky moc za odpověď.

Reakce na Verca

MUDr. Miloš Debnár  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Šumperk, Oskava
  • 234 odpovědí
  • 48 Likes
HSK dg je lépe naplánovat těsně po menses.Sliznice děložní je nízká a dutina děložní dostatečně přehledná.Pokud dostáváte depotní proveru a tudíž menses nemáte nebo berete COC antiko a spojila jste plata dohromady a UZ vyš byla dg.nízká sliznice děložní je možné tento zákrok provést i 20.den cyklu.