Polyhydramnion a příčná poloha

Polyhydramnion a příčná poloha

janeta  |  návštěvník  |  Kraj Vysočina
dobry den jsem ve 30 tydnu tehotenstvi ktere mam bez problemu ultrazvuky byly v poradku jen jsem musela podstoupit odber plodove vody spis skrze vek je mi 40let a cekam druhe dite odbery byly v poradku ve 20 tydnu jsem byla na ultrazvuku kde bylo vse v poradku a mela jsem normohydramnion ve 30 tydnu mi pani doktorka rekla ze mam vyrazny polyhydramnion a poloha pricna mimco je pry trosku vetsi ma1600+_230g pry je jinak vse ok jen se musi hlidatm poloha detatka neco jsem o tom na internetu precetla a mam strach aby se mimcu neco nestalo aby nemel nejake vady.diky moc za odpoved
MUDr. Jan Řičánek  |  Basic member
  • 29 odpovědí
Hodnocení množství vody plodové je dosti subjektivní záležitost. To co někdo hodnotí jako polyhydramnion, jiný hodnotí jako ještě horní hranici normy. Jediná možná objektivizace je spočítat tzv. AFI index - zjednodušeně spočitáte hloubku vody plodové ve čtyřech pomyslných kapsách a získáte výsledek v cm. Pokud je AFI méně jako 20 až 25, pak se o polyhydramnion patrně nejedná. Pokud je však dg. jasná, je nutné se pokusit stanovit příčinu, což se velmi často nepodaří. Máte pravdu, že je nutno pátrat po vrozených vadách - např. zažívacího traktu. Zde je dominantní vyšetřovací metodou ultrazvuk, který může Vaše obavy rozptýlit. Jinak poloha v 30. týdnu je ještě labilní, tedy nejde o důležitou informaci. Zdravím J. Řičánek

Související zákroky