Příčina dvojitého vidění

Příčina dvojitého vidění

petr  |  návštěvník  |  Olomoucký kraj
Dobrý den, mám dotaz ohledně mých očí.
Co způsobuje dvojité vidění.
Je mi 55 let a vidím dvojitý obraz. Při zavření
levého nebo pravého oka dvojitý obraz nevidím,
jen při otevření obou očí. Dvojitý obraz je na levé
straně ostřejší a na pravé rozmlžený. Při přibližování
k objektu se začnou obrazy přibližovat až na
určité vzdálenosti se překryjí a utvoří jeden obraz.
Nejvíce je to patrné v kontrastním pozadí.
/televize, počítač/
V OD s -25. 0Dsf - 2,75 Dcyl. x 175 st. 5/50 sl. NCT 17,3
OD s -9.0Dsf - 2.0 Dcyl x 20 st. 5/10 17,1 torr
Hertel 19
17/105 mm
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den, při Vašich obtížích bych nejdříve zjistil, zda se skutečně jedná o dvojité vidění. Dvojité vidění neboli diplopie se projevuje, že vidíte dva obrazy vedle sebe nebo nad sebou. Pokud vidíte dva obrazy oběma očima, jedná se o binokulární dvojité vidění. Příčinou tohoto stavu může být mnoho onemocnění/neurologická,svalová,metabolická/. Nemusí se však jednat o dvojité vidění, ale pouze o rozostřený obraz, který může být způsoben i Vaší velkou refrakční vadou. Doporučuji Vám oční vyšetření.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.

Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika Pardubice
Rokycanova 2798, 530 02
Česká republika
Majitel

Naše internetové projekty a obchody:
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX

email: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
janca  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat v roce 1992 jsem prodělala zánět mozkových blan při kterých se mi objevilo dvojité vidění.vidím dvojmo vše před sebou a i když se podívám dolů.Stává se mi že občas narazím atd.Vadí mi to i při jiných činnostech čtení,psaní atd.Myslíte že je mi nějak pomoci operativně???V jedné zprávě mi napsali že jsem prodělala obrnu očního pozadí můžete mi to vysvětlit.Moc děkuji za vaši odpověď.Janca
MUDr. Lenka Ottová  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Šumperk
  • 42 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den,
děkuji za dotaz.Dvojité vidění může být způsobeno mnoha příčinami, z nichž jednou může být i poškození nervových drah ,které mají na starost funkci okohybných svalů,při proběhlé meningitidě .Bude potřeba podrobné oční vyšetření, vyšetření binokulární rovnováhy a další testy.Je možné,že by vám mohla pomoci speciální, prizmatická ,brýlová korekce.
MUDR.Kateřina Šinclová

Reakce na MUDr. Lenka Ottová

janca  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den moc Vám chci všem moc poděkovat. Děkuji za kladné odpovědi.Ani nevíte jak mě to potěšilo že je mi možná pomoci.Moc mě to trápí a překáží.Brýle sice už nosit musím mám ale nízké dioptrie.To ale vůbec nevadí.Určitě budu kontaktovat někoho z Vás.Přeji hezký den Janca
Oční klinika NeoVize Brno  |  Premium member  |  Brno
  • 167 odpovědí
  • 12 Likes
Dobrý den,
příčinou dvojitého vidění může být ve Vašem případě porucha inervace okulomotorických svalů. Bylo by vhodné podrobné vyšetření oční hybnosti a dle nálezu lze zvážit předpis prizmatické brýlové korekce nebo operační řešení nejlépe s nastavitelnými stehy. Problematice strabismu se na naší klinice věnuje Dr.Vodičková, pokud budete mít zájem, můžete se na níže uvedených telefonních číslech objednat do její poradny.
S pozdravem a přáním pěkného dne,

MUDr. Tomáš Jurečka, Ph.D.
Oční klinika NeoVize
Poliklinika Viniční
Viniční 235
615 00 Brno-Židenice
Česká republika
Tel.: +  420 ... Zobrazit číslo 420 517 070 707  Telefon , +  420 ... Zobrazit číslo 420 517 070 700  Telefon
Mobil: +  420 ... Zobrazit číslo 420 775 858 700  Telefon
e-mail: info@neovize.cz
www.neovize.cz
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
příčina může být opravdu v prodělaném zánětu mozkových blan, při kterých mohlo dojít k poškození nervových drah. Je samozřejmě nutné podrobné vyšetření, a to zejména binokulárních funkcí a binokulární rovnováhy. Pokud se problém bude nacházet v této oblasti pomohla by pravděpodobně prizmatická korekce, tj. skla se speciálním účinkem odkloňujícím obraz do správné polohy. Vypadají stejně jako jakákoli jiná dioptrická. Jestli by pomohlo nějaké operativní řešení je možné říct až po podrobném očním vyšetření.
Na Vaši otázku obrna očního pozadí. Pravděpodobně došlo k překlepu.

Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel

Naše internetové projekty a obchody:
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
---------------------------------------------------
email: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Jan75  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den, také mám dvojité vidění (diplopii), ale jen na pravé oko. Když si pravé oko zakryju, levým vidím normálně. Na pravé oko vidím i rozmazaně a jakoby přes záclonu. Nemám to ale celý den, občas vidím normálně (asi hodinu denně) a vidění se mi zhoršuje po námaze, večer na pravé oko téměř nevidím. Oční lékařka neshledala žádnou oční poruchu, na neurologickém perimetru jsem měla výpadky vizu v krajních polohách a to samé potvrdil VEP - závěr zněl bitemporální hemianopsie. Je pravda, že prostorové vidění taky nemám, ale víc mi vadí to dvojité vidění, které nikdo neumí vysvětlit. Mám sice podezření na roztroušenou sklerózu, protože mám parestésie a hypestésie HK a DK, instabilitu pravé HK, pravostrannou hemihyppestézii, kvadruhyperrevlexii na DK a tři demyelizační ložiska na mozku, ale negativní lumbální punkci. Při poslední neurol. kontrole jsem měla pozitivní Simpsonův syndrom právě na to dvojité vidění. Co to znamená? Může to být z toho? A o jakou diagnózu by se pak jednalo? Neurolog mě poslal na EMG, kde mi vyšlo: "latence míšní N20 bilat a zřetelněji vpravo za hranicí normy - vpravo během vyšetření technické obtížnosti s vybavením odpovědi" - to znamená co? Kontrolu v RS centru mám až koncem listopadu. Děkuji za pokud možno vyčerpávající odpovědi.
anonym  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,mám dotaz.Před třemi dny jsem prodělala silnou migrénu.Od té doby mám stejné příznaky dvojitého vidění jako předešlí dotazující.Jen mě stále bolí levá strana hlavy.Díky za odpověď.
anonym  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 2 odpovědí
Ještě prosím dotaz k předešlému příspěvku.Může být dvojité vidění s bolestí hlavy jedním z příznaků nádoru mozku?

Reakce na anonym

• 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
bez podrobnějšího vyšetření není možné jednoznačně odpovědět. V první řadě navštivte oftalmologa - je třeba vyloučit manifestované skryté šilhání, provést anatomické vyšetření oka a perimetr atd. Pokud by bylo vše v pořádku je třeba stav konzultovat s neurologem. Mozkový nádor je sice jednou z možných příčin, ovšem pravděpodobnější jsou jiné vyvolávající aspekty.

Oční klinika OFTEX
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
--------------------------------------------------------
email: XXXXXXXXXXXXXX

Reakce na MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA

anonym  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,
Také vidím "dvojitě" (při pohledu oběma očima). Mám levé oko tupozraké a dívám se víceméně spíše pravým okem. Když se ale soustředím na obě oči, obraz je dvojitý (vedle sebe). Jsem z toho celkem nervózní. Může být příčinou moje oční vada nebo je pravděpodobný nějaký neurologický problém? Děkuji

Reakce na anonym

• 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
takové stavy je opravdu bez vyšetření opravdu těžké posuzovat. U Vás je na příčina pravděpodobně spjata s tupozrakostí a vyvinutým abnormálním centrem vidění na tomto oku, popřípadě v oslabení jednoho svalu. Zřejmě je při nesoustředěném pohledu utlumeno, a když se toto pokusíte překonat, tak se projeví šilhání (zjevné a nebo skryté). Mozek pak není schopen srovnat vše do jednoho vjemu a nastane dvojité vidění. Domnívám se, že Váš problém by mohly vyřešit tzv. prizmatické brýle, které se používají právě ke korekci drobného šilhání.

Oční klinika OFTEX
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXX

anonym  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den, četla jsem, že příčina dvojitého vidění na jedno oko může být šedý zákal. Nedávno (před 2 týdny) jsem byla u očního lékaře. Poznal by lékař šedý zákal při běžné prohlídce? (měření nitroočního tlaku, dioptrií, vyšetření se "svícením do oka"...) děkuji

Reakce na anonym

• 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
ano, příčinou může být šedý zákal vytvořený v centru čočky. Dvojité vidění je pak přítomno i při pohledu pouze jedním okem (při zykrytí). Tento typ šedého zákalu by oční lékař při běžné prohlídce (i bez rozkapání) viděl.

Oční klinika OFTEX
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXX

VladaS  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,

je mi 46 let a už několik roků (nevím přesně kolik) vidím před oběma očima takové jakoby "saze", ale naštěstí ne přímo v centru zorného pole - dostanou se tam jen občas, ale potom někam jakoby "ujedou" (třeba dolů), ale mám pocit, že se to naštěstí nezhoršuje, i když je to dost nepříjemné zvlášť když se dívám třeba na nějakou větší souvislou, světlou plochu, třeba na nebe.
(často pracuji na počítači a bývalo to i mé zaměstnání)

Poslední dobou, se mi zdálo, že začínám hůř vidět na blízko, ale včera jsem si náhodou (při čtení novin) všiml, že zatímco levým okem přečtu i malá písmenka dobře, tak pravým to nejde a to proto, že je vidím dvojitě - vodorovnou čáru jsem v novinách viděl ostře, ale svislou 2x a posunutou od sebe asi tak 0,5 až 1m a jako by se to posunutí měnilo "chvělo" a tak jsem tu narazil na Vaši diskusi ...

Delší dobu už také (jen u levé ruky) pozoruji jakovy "zkrácené svaly" u prstů, že napřed nemohu z pěsti narovnat jenou malíček a prsteníček a najednou to jakoby "přeskočí", ale to jsem připisoval tomu, že asi tak 1x týdně jezdím na kole (každý výlet cca 100km) a mezi tím bruslím cca 4 hodiny v kuse na Skike, při čemž se používají hůlky jako na běžkách.

Jinak se cítím zdravý, nikdy jsem nemarodil a vím, že bez vyšetření se to dá říct těžko, ale mohly by prosím tyto (všechny 3) problémy spolu nějak souviset ???

Děkuji ...

Reakce na VladaS

MUDr. Eva Jerhotová Ph.D.  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 111 odpovědí
  • 45 Likes
Dobrý den, nemusí spolu souviset, ale vyšetření by jste rozhodně absolvovat měl - oční a de nálezu podle potřeby i třeba neurologické.
Může se jednat s největší pravděpodobností o změny ve sklivci(saze) a počínající vetchozrakost(vidění do blízka), ale možností je víc.
S pozdravem

Reakce na VladaS

• 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
prvním popsaným problémem budou s největší pravděpodobností neškodné sklivcové zákalky. Jejich vznik je spojený s věkem podmíněnými změnami struktury sklivce. Pouze pokud by se opravdu jevily jako padající černé neprůhledné saze, tak je třeba neprodleně vyhledat oftalmologa.
Zhoršení vidění na blízko může být způsobené fyziologickým úbytkem akomodace, což vyřeší brýle. Ale pokud vidíte obraz dvojitě při zakrytí levého oka, tak vyhledejte lékaře. Příčin je více, ale každá je důvodem k oftalmologickému, eventuálně pak popřípadě neurologickému vyšetření.
S celkovými příznaky, jako je ten popsaný malíček, to souvislost mít může, ale nemusí.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA
Oční klinika OFTEX
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXX

VladaS  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den a děkuji za obě odpovědi ...

Ty "saze" jsou naštěstí průhledné a jezdí po očích jakoby "setrvačností" - tedy do kterého směru pohnu okem, tak tam se rozjedou, ale když už se dostanou krátce i do zorného pole, tak tam naštěstí nezůstanou dlouho, takže je to spíš nepříjemné, ale dopravní značky atd. naštěstí přeču dobře a zdá se, že se to opravdu nezhoršuje, i když nejsem schopný říct, kdy jsem si toho problému (už před několika lety) přeně všiml.

Na tu vetchozrakost už asi opravdu mám pomalu věk, jen že jsem si všiml, že tím (jen pravým) okem vidím opravdu dvojitě a to jen svislou čáru, tak nevím, jestli je to na tzv. "cylindrické sklo" a jestli se vetchozrakost opravdu projevuje i takto (tedy dvojitým viděním a "chvěním" jen ve vodorovném směru), tak aby to opravdu jen na tom jednom oku nebylo něco horšího ...

Mno jo, jeden se pořád cítí mladý a nechce zbytečně u lékaře obtěžovat a zvlášť jako už bohužel už 2 roky (nedobrovolně) nezaměstnaný se bojí, aby mu tam ještě náhodou něco nenašli, ale asi tam opravdu raději budu muset zajít ... ;-(

Ještě jednou děkuji a přeji hezký den ...
Vildar  |  návštěvník  |  Karlovarský kraj
  • 2 odpovědí
  • 1 Like
Vážený pane doktore.
Patřím mezi ty ,kteří mají dvojí vidění. V současné době mám dioptrické brýle na dálku a na čtení. Na stední vzdálenosti vidím dobře , potřebuji o něco více světla než ostatní lidé. Na obou očích, na každém zvlášť vidím t. zv. duchy , Je to hlavně viditelné na vertikálních předmětec h na př. sloupech. Jestliže je dostatek světla , nepotřebuji ani brýle. Jakmile se sežeří , tak začínám vidět dvojitě u větších vzdáleností. Na příklad :
Vevzálenosti větší jak 20 metrů je vidět teprve tvoření druhého obrazu a ze zvětšováním vzdálenosti se odstup obou obrazů zvětšuje.Bez brýlí je obraz sice rozmazaný ,ale dvojitost se objevuje až na vzálenost asi 20 metrů.Jamile si vezmu brýle, tak se tato vzdálenost postatně zmenší.
Jsem objednán na likvidaci šedého zákalu.
Děkuji za každou radu. S pozdravem V.Reiser
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den pane Reiser,
Vaše dvojité vidění bude mít příčinu v přítomném šedém zákalu. I ten může popsaný problém navozovat. Po odoperování šedého zákalu to zmizí. Ovšempreventivně by jste před operací měl absolvovat alespoň základní strabologické vyšetření, aby se vyloučilo skryté šilhání.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA
Oční klinika OFTEX

Vildar  |  návštěvník  |  Karlovarský kraj
  • 2 odpovědí
  • 1 Like
Vážený pane doktore!
Ještě k té šilhavosti: Nikdy jsem nešilhal a očima mohu libovolně , k sobě/k nosu/ pohybovat. Dívám-li se na větší vzdálenost ,tak se snažím udržet oči tak abych dvojitě neviděl, což je namáhavé a pak na delší vzdálenost to nedokáži. Udělal jsem stovky pozorování. Nejlépe je to možné sledovat při jízdě autem. Dívám-li se na dopravní značku asi ve vzdálenosti cca 60m ,vidím ty značky 2 přibližně ve vzdálenosti 4m od sebe . Když se ke značce přibližuji odstup značek se zmenšuje a asi při vzdálenosti 3m pak obě značky jakoby slynuly. Vidím pouze tzv. ducha.
Děkuji Vám za vaši přecházející odpověď na můj dotaz.
S pozdravem V Reiser.
Lucie  |  návštěvník  |  Jihočeský kraj
  • 1 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den,chtěla jsem se s Vámi podělit o mou zkušenost s dvojitým viděním(paréza n.VI dx.,diplopie při pohledu do prava a lehce při pohledu přímém).Je mi 36let a nikdy jsem neměla žádné závažnější zdravotní problémy.Je to něco přes měsíc,co jsem se ráno probudila a připadalo mi,že nějak huř vidím a po několika hodinách jsem zjistila,že vidím vše dvakrát,hlavně při pohledu do prava.Doufala jsem,že se z toho vyspim,ale druhý den to bylo jěště horší.S pláčem jsem okamžitě běžela k očnímu lékaři a tak vlastně začal opravdu velký kolotoč vyšetření.Na očním mi řekli,že oči mám v pořádku,že se to týká šestého nervu za okem a poslali mě do nemocnice na neurologii.Odsud už mě domu nepustili,museli vyšetřit zda-li se nejedná např.o nádor mozku,krvacení do mozku,mrtvice,apod....(co jsem v tu chvíli prožívala,se nedá popsat,ten hrozny strach,co si zdravý člověk prostě nedokáže představit).V nemocnici jsem strávila 5 dnu a podstoupila jsem spousty vyšetřeni-CT mozku,dále EKG,všechny možné odběry, rentgeny,ultrazvuky,dále lumbální punkci,magnetickou rezonanci a ještě několik vyšetření,kdy mi zkoušeli,jak mi fungují nervy.Naštěští mi všechny tyto vyšetření dopadli dobře,krev,moč,játra...zkrátka nezjistili nic a s tím mě poslali domu.Byla jsem sice ráda,ale dvoj.vidění se vubec nezlepšovalo a jěště ke všemu jsem v zrcadle viděla,že normalně šilhám,z toho se mi udělalo tak slabo,že jsem jedno oko měla pořád přelepené,hrozně jsem se za to styděla a radši jsem chodila jak "pirát"než aby mě měl někdo takhle viděl.Mě samotné se z toho pohledu na sebe dělalo zle,připadalo mi to všechno jak zlý sen...týden po propuštění z nemocnice ani náznak jakéhokoliv zlepšení a konečně ten další týden jsem začala pozorovat uplě maliličké zlepšení,den po dnu se prodlužovali intervaly,kdy jsem viděla dobře,ze začátku to bylo jen pul hod.po probuzení,další den o hodinu déle a takle to pokračovalo jěště asi týden než jsem zjistila,že je večer,jdu spát a stále vidím uplně normálně.Byla jsem tak neuvěřitelně štastná,opět jsem plakala,ale radostí.Ale i přes všechno to špatné mi to něco dalo.Problémy běžného života už nepovažuji za problémy a abych se cítila spokojená a štastná,k tomu mi stačí,když začíná nový den a já ho mužu ve zdraví srávit s rodinou a blízkými lidmi....je to už 14dnu co vidím normálně,nikdo z doktoru na příčinu nepřišel.Já budu doufat a věřit tomu,že už mě to nikdy víc nepostihne,protože jak se říká-víra tvá tě uzdraví!A já věřím na dobré konce!A ty Vám také všem ze srdce přeji!!! S pozdravem Lucie L. PS-tento příběh jsem napsala jako povbuzení,protože mě všichni doktoři na začátku strašili jen těmi nehoršími nemocemi(samozřejmě jim to nemám za zlé a chápu to!) a sama vím,že kdybych si tenkrát přečetla třeba něco podobného,moc by mi to pomohlo a dalo by mi to obrovskou sílu a chut bojovat......
Jula  |  návštěvník  |  Karlovarský kraj
  • 1 odpovědí
Jak dlouho si to měla, já mám asi to samí. Už to mám měsíc.