Krvácení do sklivce a porucha zraku

Krvácení do sklivce a porucha zraku

martinicz  |  návštěvník  |  Královéhradecký kraj
Dobrý den,

praskla mi žilka v levém oku, prý z důvodu námahy v posilovně.
Nejprve jsem viděl černo na určitých částech a pak to přeslo jakoby do sklivce, kde jsem ale přesto viděl.
Po vyšetření u očaře jsem byl poslán do nemocnice na další testy a v podstatě mi rozkapali oči a koukali do toho. Měl jsem krev v oku. Po rozkapani oci jsem zpozoroval vypadek zorneho pole, ktery je v podstate do ted (cca 19 dni). Přicitali jsme to te krvi v oku a byl jsem i na pohotovosti s tim, ze to nemam moc resit, ze to souvisi nejspise s tou krvi v oku. Vcera jsem byl na kontrole u ocare a krev v oku uz neni patrna. Na takovem tom testu zrakoveho pole, jak tam jsou ty tecky a macka se to, jsem to mel vcelku normalni. Akorat byl o neco malinko zvetseny ten slepy bod, co ma kazde oko. Ja to ale vnimam velice jako slepe misto. Podle doktora to muze byt i na porad! Ted se bojim, ze v mem veku mam nenaavratne poskozeny zrak, byt je mi 24 let. Moje otazka zni, je mozne ze se to zlepsi? Pripadne jestli je mozne, ze jen subjektivne velmi vnimam ten slepy bod v oku, ktery je normalni. A nebo je nenavratne poskozen zrakovy nerv:(
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,

Váš stav se může ještě upravovat, ale ano, je tu možnost, že poškození bude už nevratné. Slepý bod by jste neměl při pohledu oběma očima vnímat vůbec. Protože pokud je slepý bod jen mírně zvětšený, mělo by tento výpadek doplnit druhé oko. Pokud ho vnímáte i normálně během dne (když jdete po ulici, koukáte na televizi atd.), pak doporučiji podrobnější vyšetření - celkového stavu oka. Doporučuji zhruba za 2-3 týdny zopakovat perimetr (ty světýlka), zda je stav neměnný a absolvovat ještě Vyšetření OCT, které zkoumá sítnici. Vytvoří jakoby virtuální histologický řez.
s pozdravem MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Tanya  |  návštěvník  |  Zlínský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak dlouho je třeba dodržovat klidový režim při krvácení do sklivce. Objevilo se mi před týdnem v pravém oku bez jakékoliv zjevné příčiny, nemám cukrovku ani vysoký tlak, všechny výsledky odběrů krve v normě.Je mi 53 let a před čtyřmi lety mi byl na obou očích operován šedý zákal vzniklý po transplantaci kostní dřeně(2005)- multif.čočky restor. Zatím nelze možno provést laserový zákrok, protože přes zakrvácený sklivec nelze.Za dva dny mám přijít znovu na kontrolu, subjektivně se mi zdá, že vidění není lepší, pořád vidím mraky rozsypaných sazí a krvavé cucky. Kdy se to může zlepšit, je potřeba být na nemocenské - pracuji v administrativě, mohu za dva týdny letět letadlem cca 1hodinu?
Děkuji za odpověď.
Tanya
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
klidový režim je vhodné doržovat, a to ještě i po provedení
laserového zákroku. Jak dlouho záleží na stavu oka a tedy na místě
krvácení a jejich počtu. Vstřebávání krve ze sklivce je dlouhodobá
záležitost a to až na týdny. Neschopenka není při Vaší profesi
nezbytná po celou dobu, pokud Vás zhoršená kvalita vidění příliš
nelimituje. Do provedení laseru je ale vhodné mít absolutní klidový režim a tedy neschopenku. Pokud nebude laserový zákrok proveden, tak bych let rozhodně nedoporučil. V případě jeho provedení se poraďte s ošetřujícím lékařem...záleží na aktuálním stavu.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXX
--------------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXX