Nadměrné hodnoty u dítěte

Nadměrné hodnoty u dítěte

eleonora  |  návštěvník  |  Zlínský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý vecer ,
chtela bych se zeptat co znamenaji tyhle naměřene hodnoty u 3,5 leteho ditete ,ktere byly namereny screeningovym vysetrenim ve skolce .+3,00 -o,50 5 oko prave a oko leve +1,25 -0,25 77 lituji ,ze jsem toto vysetreni s dcerkou podstoupila .Podle me to je jen zbytecne zastrasovani a vytahovani penez.Mam dve starsi deti ,ktere tohle vysetreni nikdy nepodstoupily a jsou ok.Preci dite roste rychleji nez oci .dekuji za odpoved s pozdravem Machacova
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 558 odpovědí
  • 26 Likes
Dobrý den paní Machacova, +3,0 a +1,25 jsou hodnoty dalekozrakosti, která je pro dětský věk přirozená, ale jen v určité míře. Pro screening již je pravé oko mimo normu. Daleko důležitější je zjištěný rozdíl mezi očima (1,75 dioptrie). Z takového rozdílu se může, nebo již mohla, rozvinout tupozrakost...v případě Vašeho dítěte tupozrakost pravého oka. Pokud se dioptrický rozdíl potvrdí, tak bude třeba nasadit brýle a možná i okluzní terapii (zalepování oka). -0,5 a -0,25 jsou hodnoty astigmatismu, které jsou zcela v normě.
Zjištěný dioptrický rozdíl bych rozhodně nedoporučil podcenit a s dítětem k oftalmologovi zajít. Pokud by se u něj již tupozrakost rozvinula, tak je léčitelná jen do 6-8 let věku. Pak už bude pozdě. A to je právě důvod proč screeningy ve školkách probíhají. Cílem je včas odhalit a "zaléčit" právě takovéto vady.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda
Oční klinika OFTEX
eleonora  |  návštěvník  |  Zlínský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den ,dekuji moc za odpověd ,ktera mě moc nepotěšila.Myslite ,že je možné ,že by se to ještě samo spravilo do ctyř let?Jsem rozhodnutá ještě počkat .Nechci ji trápit vyšetřením..Pořád věřím ,že se to upraví samo .Mam ještě starší dvě děti a mají oči vpořádku.Děkuji za odpověd s pozdravem Machačová

Reakce na eleonora

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 558 odpovědí
  • 26 Likes
Dobrý den paní Machačová, takovouto vyčkávací strategii nemohu s klidným svědomím doporučit. Pokud tam rozdíl skutečně je, tak se nesrovná a samo se to neupraví. A ze zkušenosti se rozdíl mezi očima v drtivé většině případů potvrdí a je třeba nasadit brýle a třeba i okluzor, aby se docílilo správného vývoje zraku. Uvědomte si, že pokud bude přítomna tupozrakost, tak čím dříve se podchytí a léčí, tím snadněji se léčí. Celé vyšetření je o tom, že si lékař posvítí speciální baterkou na oči a zjistí zda nešilhá a jak se oči hýbou. Podívá se na obrázek a přístroj změří vadu. Kápnout se kapky, které sice štípou, ale velmi rychle to přejde. Jdete se na půl hodiny projít a pak se oppět podívá do přístroje na obrázek a posvítí se do oka baterkou. To je vše. takto velké dítě již většinou i spolupracuje a není to pro něj trápení.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

Reakce na MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA

eleonora  |  návštěvník  |  Zlínský kraj
  • 2 odpovědí
Dobry den ,děkuji moc za odpověd .Vzhledem k tomu ,ze bydlime ve zlinskem kraji ,tak jsem malou objednala do Zlina, koncem dubna .Napisu Vam ,jak dopadla.Jinak jsem se dočetla, ruzna cviceni na ocni vady .Mala hodne sklada puzzle ,navleka koralky i pexeso hrajeme .I na pohadky se diva porad si rikam z ceho by to mela .Me starsi deti to nemaji.Ona zadny problem nema ,nezakopava ani neni videt ,ze by silhala ,nestezuji si nemrka proste nic.Budu se s tim spatne smirovat, jestli se to potvrdi tim merenim .Porad doufam ,ze to bude vporadku.mejte krasny den
s pozdravem
Machacova

Reakce na eleonora

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 558 odpovědí
  • 26 Likes
Dobrý den, nehledejte příčinu. Nenajdete ji. Problémy určitě nemá, protože to ostře ukouká levé oko. Po vyšetření budete moudřejší.
V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.
MUDr. Eva Jerhotová Ph.D.  |  Premium member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 111 odpovědí
  • 45 Likes
Dobrý den,
já myslím, že díky screeningu se již podařilo zachytit děti, u kterých by se třeba tupozrakost zjistila příliš pozdě na léčbu.
Na naměřených hodnotách u Vaší dcerky není v pořádku rozdíl mezi pravým a levým okem a v takovém případě je rozhodně komplexní vyšetření u dětského oftalmologa nutné. Právě taková vada může být příčinou tupozrakosti!
S pozdravem
MUDr. Petra Teplanová  |  Premium member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 3 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den, jedná se o vyšetření Plusoptix, Je to preventivní vyšetření, které bohužel dosud není hrazeno ze zdravotního pojištění, tak jako zubní vyšetření pro děti atd. Oční lékaři neustále jednají s pojišťovnami o zavedení tohoto vyšetření do předepsaných prevencí. U Vaší dcery vyšel poměrně velký rozdíl mezi očima v neprospěch pravého oka a měla by být detailněji vyšetřena v rozkapání a změřena přesná dioptrická hodnota očí. Mohl by hrozit vznik tupozrakosti na její pravé oko, je nyní ve věku, kdy se nejvíce rozvíjí zrakové funkce.
Doktor ve Vašem okolí