Zákal sklivce a léčba

Zákal sklivce a léčba

anonym
anonym  |  návštěvník  |  Královéhradecký kraj
Dobrý den. Je to asi šest let, co jsem byla na operaci šedého zákalu o pana doktora Rozsívala v Hradci Králové. Byla bych moc ráda, kdyby mě mohl odpovědět právě on. Následně jsem byla na klinice v Hradci Králové na rozstřílení laserem, to prováděla lékařka. Vše bylo v pořádku až na to, že jsem nesnášela více světla, ale s tím bylo možné žít. Nyní mám problém větší. Mám stále před pravým okem světlé šmouhy, tudíž špatně vidím, jsem víc unavená, bolí mě hlava. Byla jsem v Pardubicích, kde žiji u očního lékaře a ten mě napsal jodid draselný, s čímsi, jdu si to teprve vyzvednout a také mě napsal nové brýle na dálku. Já ale vidím, chvilkami, pokud nejsou šmouhy, dobře. Abych nezapomněla - lékař mě sdělil, že se jedná o zákaly sklivce. A že už musím trpět do konce života. Prosím vás, není možná nějaká operace nebo zákrok, který by mě pomohl? Velmi ráda se k vám objednám. Moc vám důvěřuji. Moc vám děkuji za odpověď. VlADIMÍRA Kurdzielová, Pardubice
prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc., FEBO  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Hradec Králové
  • 133 odpovědí
  • 6 Likes
Vážená paní,
děkuji Vám za důvěru se kterou se na mne obracíte. Objednejte se prosím na tel. č. XXXXXXXXX, abych Vás mohl vyšetřit a odpovědět na Vaše dotazy.
S pozdravem
hovnous  |  návštěvník  |  Karlovarský kraj
  • 1 odpovědí
dobrý den mohl bych se zeptat jestli se dá nejak lečit zakal sklivce bez operace dekuji.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
oftalmolog Vám může předepsat jodid draselný, který může způsobit vstřebání zákalků. Účinnost je ale nízká. Další možností je rozstřelení větších zákalků pomocí YAG laseru na velmi drobné kousky, které se již vstřebají - účinnost této metody je nutné odhadnout individuálně podle počtu, velikosti a lokalizace zákalků. A nejinvazivnější, ale nejúčinnější, je operace PPV, kdy je odtraněn celý sklivec i se zákalky.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA
Oční klinika OFTEX