Opakovaně zánět sklivce

Opakovaně zánět sklivce

Veronika  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,chtěla bych se dozvědět co možná nejvíce o zánětu sklivce.
Je mi 27 let a přibližně každý rok a půl se mi tento zánět vrací. Vždy je to provázené zvýšeným nitroočním tlakem,bolestí oka,viděním jako v mlze. Léčím se s tím vždy docela dlouho- vysoké dávky ATB,kapky na snížení tlaku a kortikoidy.
Jedna z mých lékařek se mě už ptala,zda jsem byla na magn. resonanci. A já se zapomněla zeptat proč.
Můžete mi prosím o tomto typu zánětu říct co možná nejvíce. Jak to vzniká,jaká je možná léčba atd. Nemyslím že mě můj lékař léčí špatně,ale chtěla bych znát i názor někoho jiného.
Děkuji
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den Veroniko, zánět sklivce neboli pars planitis, jedná se o zánětlivé onemocnění sklivce většinou neznámé původu. Subjektivními příznaky je snížení zraku, vnímání zákalků před očima, zřídka bolest oka nebo zčervenání oka. Onemocnění se většinou vyskytuje u mladých osob ve věku 20-40let. Asi v 80% případů jsou postiženy obě oči, často asymetricky. Příčina není známá, asi u 5% pacientů může být příčinou celkové onemocnění jako sarkoidóza, toxokaróza, roztroušená skleróza mozkomíšní, lymská borrelióza. Magnetická rezonance v tomto případě
slouží k vyloučení roztroušené sklerozy mozkomíšní. Při dobré zrakové
ostrosti léčba nebývá nutná. Při zhoršené zrakové ostrosti, jejíž příčinou je otok centrální krajiny očního pozadí nebo zákaly ve sklivci, se doporučuje léčba kortikosteroidy- místě kapkami, injekcemi kolem nebo do oka, či celkově. U pacientů, kteří nereagují na léčbu kortikosteroidy, se zvažuje celkové podávání imunosupresiv či operační zákrok pars plana vitrektomie.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.

Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika Pardubice
Rokycanova 2798, 530 02
Česká republika
Majitel

Naše internetové projekty a obchody:
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
---------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Veronika  |  návštěvník  |  Středočeský kraj