Bolesti ruky a mrtvění prstů

Bolesti ruky a mrtvění prstů

MiraP  |  návštěvník  |  Meath
  • 1 odpovědí
Dobry den, je mi 34let a v zamestnani pracuji vetsinu pracovni doby u pocitace. V poslednich dvou mesicich jsem zacal mit velke problemy s pravou rukou. V zacatku me pozvolna zacinaly bolet klouby, pote mrtvet konecky prstu - malicku, prstenicku (trochu i prostrednicku) a pak i dlan od malicku az k zapesti. Bolest v kloubech se stupnovala a zacala i ve slachach. Pri prudsim pohybu (stoupnuti ze sedu, chuze po schodech atd.) se stava, ze mi bolest vystreli od pasu po boku do vnitrni strany ruky az do konce zminenych prstu. Vnitrni bolest byva nekdy nesnesitelna. Po ranu stezi sevru pest. Pokud tomu spravne rozumim "po precteni nekterych clanku" nejedna se o karpalni tunel, ale pretizeni ci zablokovani jineho nervu usticiho do malicku a prstenicku. Je mozne, ze by vse mohla zapricinit pozice ruky na hrane stolu pri kazdodenni praci na PC? Taktez jsem koncem roku denodenne pracoval po nocich na vymalovani domu a mozna nerv pretizil? Ziji v zemi s velice drahym zdravotnictvim a navic na nevslne urovni, proto hledam radu "jak se meho problemu zbavit" touto formou. Predem dekuji za odpoved/radu.
prim. MUDr. Aleš Fibír Ph.D.  |  Basic member  |  Plastická chirurgie  |  Hradec Králové, Čáslav
  • 30 odpovědí
  • 57 Likes
Dobrý den,
abych mohl doporučit co dělat, musím mít nejdříve stanovenou diagnozu. Z Vašeho popisu se nejedná úplně o typický klinický obraz. Může se jednat o postižení ulnárního nervu, který vede do malíku a prostředníčku. Často je problém v oblasti lokte (syndrom kubitálního kanálu), ale někdy může být problém i v oblasti zápěstí (syndrom Guyonova kanálu). Při těchto postiženích však nebývá bolest vázána na pozici celého těla a není typické vystřelování bolestí od pasu apod. To by spíše ukazovalo na postižení páteře, respektive nervů z páteřního kanálu vystupujících. Toto vše je možno odlišit a zjistit návštěvou neurologa a případně provedením elektromyogafického vyšetření. Až poté lze poradit optimální strategii. Zjednodušeně řečeno rehabilitace zad Vám na syndrom Guyonova nebo kubitálního kanálu nepomůže a naopak změna pozice ruky na pracovním stole nemusí pomoci při bolestech zad. Doporučuji vyšetření. Nemusíte jít hned na operaci, ale zjistit a potvrdit alespoň správnou diagnozu je vhodné. S pozdravem Fibír
MiraP  |  návštěvník  |  Meath
  • 1 odpovědí
Velice vam dekuji za vasi odpoved. Urcite se pokusim si zminene vysetreni zajistit.

S pozdravem,
Miroslav