Vedlejší účinky léku Bonviva

Vedlejší účinky léku Bonviva

mama  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
Bonviva se podává jako tableta nebo injekce. V příbalovém letáku i u injekce jsou uvedeny jako vedlejší účinky pálení žáhy a bolest žaludku. Netýká se to pouze tablet? Máte s tím prosím někdo zkušenost.
MUDr. Táňa Andreasová  |  Basic member  |  Interní lékařství  |  Praha
  • 346 odpovědí
  • 61 Likes
Dobrý den, nežádoucí účinky při léčbě bisfosfonáty jako pálení žáhy nebo podráždění dolní části jícnu (erozivní ezofagitida) se vyskytují spíše po tabletovém podání než při injekčním a to hlavně při nedodržení pokynů správného užívání tablet - udržení vzpřímené polohy 30–60 minut po užití přípravku a zapití plnou sklenicí vody. Jinak se vedl. účinky vyskytují zřídka. Je třeba také pamatovat, že nezbytnou součástí optimální léčby bisfosfonáty u osteoporózy je dostatečný příjem kalcia a vitaminu D před zahájením léčby a v jejím průběhu.
S pozdravem
jana  |  návštěvník  |  Kraj Vysočina
  • 1 odpovědí
Zdravím paní doktorko.
Já jsem měla po užití léku / poprvé / velké bolesti. Začalo to u kyčlí v noci a přes den potom bolesti na hrudi. Třetí den po užití jsem šla v předklonu ze schodů pro ibalgin, protože jsem měla tak silné bolesti na hrudi, které přecházeli až do zad, jako když mně někdo bodá až jsem se nemohla nadechnout. Další dny se to zklidnilo. Teď budu brát druhý prášek po měsíci. Je tedy pravda, že kalcium a vitamin D jsem začala brát až současně s Bonvivou. Dodržela jsem ráno na lačno, 2 hodiny nelehnouta nejíst. A tak teď doufám v lepší průběh.

Související recenze a zkušenosti

babča 27.5.2021
Spokojený/á

MUDr. Tomáš Mundil, Poliklinika Opatovská. Úžasný odborník, vynikající manipulace s bolavým kolenem, na které jsem se půl roku téměř nemohla postavit (artróza II. stupeň a osteoporóza). Po jeho zásahu jsem zcela bez bole... Více 

Doktor ve Vašem okolí